Hoppa till huvudinnehållet

Så är coronaberedskapen inför skolstarten: ”Har provtagnings-kit på plats”

Publicerad:
Arkivbild. Älvstranden Bildningscentrum (ÄBC), Hagfors
Arkivbild. Älvstranden Bildningscentrum (ÄBC), Hagfors Foto: Peter Nilsson

Vid det stora coronautbrottet vid ÄBC i Hagfors för snart ett år sedan smittades 180 personer. Nu när smittspridningen har vänt uppåt har man beredskap för distansstudier. Även i Kils kommun har man samma beredskap även om smittspridningen bland unga där är låg.

På måndag börjar skolorna efter jullovet. Samtidigt ökar smittspridningen i samhället. Inom skolverksamheten i Hagfors kommun är det idag få fall.

– Jag har fått kännedom om tre fall bland elever och personal. Men det kan ju finnas mörkertal eftersom vårdnadshavare kanske inte meddelat eftersom det är jullov, säger Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun.

Provtagnings-kit

Det finns en stor beredskap för coronafall vid skolorna i kommunen.

–Då kontaktar vi Smittskydd som smittspårar. Får vi utbrott på högstadiet eller gymnasiet så har vi provtagnings-kit på plats, så vi snabbt kan göra provtagningar. Det har vi haft under hela hösten, men som tur är har vi inte behövt använda dem.

Vid Sportlovet för snart ett år sedan utbröt ett stort coronautbrott vid Älvstranden bildningscentrum då totalt 180 fall kunde konstateras på skolan på några veckor.

Arkivbild. Jenny Dahlin, skolchef, Hagfors kommun.
Arkivbild. Jenny Dahlin, skolchef, Hagfors kommun. Foto: Aron Eriksson

Finns det någon oro bland personalen nu när smittspridningen tagit fart i samhället?

– Nej, inte som jag har fått kännedom om. Men nu har jag facklig avstämning i eftermiddag (fredag ). Så vi får se vad som framkommer.

Om regeringen inför steg tre i smittskyddsåtgärderna så innebär det också att det blir distansundervisning på gymnasiet. Har ni förberett er för det?

– Ja det har vi. Förra gången fick vi ett dygn på oss. Så behöver vi göra det igen så klarar vi det. Men jag tycker det skulle vara tråkigt utifrån elevernas perspektiv. För vi fick tydliga indikationer på att det var jobbigt för många elever, säger Jenny Dahlin.

Mats Brorsson är skolchef vid Kils kommun.Även här har man beredskap för smittspridning.

– Men som det ser ut nu så har vi ingen smittspridning bland personal eller elever. Jag fick siffror från Smittskydd Värmland igår (torsdag). Det är väldigt få barn och unga som är smittade just nu i Kil. Så vi kommer att starta som vanligt, men med kort varsel kan vi ställa om.

Efter covidutbrottet som chockade Hagfors – så blickar skolan framåtSkolchefen om dramatiska ökningen av coronafall: ”Det är chockartat”Hagforsskola stängs på grund av Coronautbrott

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumCoronavirusetHagfors kommunJenny DahlinKils kommunMats BrorssonSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.