2022 kommer att börja bra för alla läsvänner och alldeles särskilt för sådana med förkärlek för författare med Värmlandsanknytning. Här är en rad boksläpp att hålla ögonen öppna för under starten av det nya året, från rafflande spänningsdebut till uppföljare och trilogi-avrundning.
Redan i januari kommer några boksläpp att hålla ögonen på för alla värmländska bokvänner. Det visar en bläddring i de stora förlagens kataloger för vårens utgivning.
Lars Andersson, Sunne, följer upp förra årets allmänt rosade roman Nu med en diktsamling. I januari kommer ”Jordens ansikte” på förlaget Polaris och det är faktiskt hans allra första diktsamling, efter 50-talet år som författare.
Robert Åsbacka, tidigare bosatt i Skoghall, kommer också med nytt i januari. Förra året gav han ut romanen Kistmakarna, en samtidssatirisk skildring med humor och driv. Nu kommer en fortsättning på berättelsen om Erik som byggde sig en likkista. Glömda rum heter nya boken som ges ut av Schildts och Söderströms.
Död kropp i vacker miljö
En spännande debutant väntar i mars: Victoria Björn Blomqvist från Karlstad debuterar med spänningsromanen ”Fjället tiger still”.
Den ges ut av Piratförlaget, som beskriver hennes förstlingsverk som en roman om ”hemligheter som kommer ikapp en och om starka relationer, allt i hisnande vacker fjällmiljö”. Boken handlar om Malin, vars liv är en enda röra, om fyndet av en död kropp i ett stenröse i Sälenfjällen och om en kväll på Högfjällshotellet för 15 år sedan.
Sara Lövestam, med stark anknytning till Sunne, knyter i vår ihop sin trilogi om Monika. I april kommer ”Nu levande” på Piratförlaget, med ämnen som barnlöshet, kärlek och ett mord på 1800-talet. De två tidigare delarna har hyllats av både kritiker och läsare och ofta framhålls att böckerna trots allvarliga ämnen också innehåller mycket humor.
”Nu levande” blir Sara Lövestams elfte bok.
Utlovade kokboken
Emma Hamberg gjorde stor succé på Värmlands bokfestival i Karlstad i november och berättade då om arbetet med sin nästa bok: en kokbok. Nu i vår, närmare bestämt i april, kommer den. ”Au pif” heter boken där hon utforskar det franska kök hon gav en försmak av i uppskattade feelgoodromanen Je m’appelle Agneta.
Konst- och historieintresserade har några godbitar att vänta från bokförlaget Stolpe. I deras katalog frestas alla industrihistoriskt intresserade med boken ”Järnbrukens historia”, med tyngdpunkt på 1700- och 1800-talens brukskultur. Då får man anta att Värmland och Bergslagen har sin roll i det hela.
Samma förlag ger också ut en bok om konstnären Axel Törneman, född i Persberg utanför Filipstad. Förra året kom ett riktigt praktverk om denne internationellt verksamme konstnär och hans liv. Den här gången är det Törneman och modernismen som ska redas ut av bland andra Kurt Almqvist och Svante Helmbaek Tirén.
Raskt lappkast i bokspejarlistan: I april kommer en ny bok i Luna-serien, där Sören Olsson är en av medförfattarna. Den Karlskogafödda författaren som tillsammans med kusinen Anders Jacobsson gav världen både Bert och Sune, skriver tillsammans med Leif Eriksson och Martin Svensson de spännande böckerna om en flicka med superkrafter. Bookmark är förlaget.
Redan i slutet av januari är Arvikabördiga författaren och illustratören Per Gustavsson aktuell med ”Stora boken om Prinsen”. Lilla Piratförlaget har samlat fyra av hans fantasifulla berättelser om Prinsen i en präktig samlingsvolym.
Lars Andersson gör poesidebut – efter 50 år som författare”Tiden är mogen för Törneman” – Anita skrev praktverk om värmländsk konstnärFrån grillkiosk i Skoghall till likkistebygge - prisad författare tar omtag