Hoppa till huvudinnehållet

FBK-legendarens hyllning till Åslund inför rekordet: ”Ett jäkla stort hjärta”

Publicerad:
Mathias Johansson och Per Åslund har gjort stora avtryck i FBK-tröjan. Nu går Åslund om sin före detta lagkamrat i antalet spelade grundseriematcher.
Mathias Johansson och Per Åslund har gjort stora avtryck i FBK-tröjan. Nu går Åslund om sin före detta lagkamrat i antalet spelade grundseriematcher.

Mathias Johansson är delad rekordhållare för antalet spelade grundseriematcher – men från och med lördag klockan 15.15 petas han ner från tronen.

Då drar Per Åslund som bekant på sig FBK-tröjan för 679:e gången i grundseriesammanhang och passerar legendaren.

– Jag hoppas han njuter lite extra av uppmärksamheten som blir nu och att han känner sig riktigt stolt, säger Mathias Johansson.

En gång i tiden var det Mathias Johansson som övertog rekordet från Tommy Samuelsson – nu får han se Per Åslund göra det till sitt.

Men den före detta publikfavoriten grämer sig inte över det. Tvärtom är han fylld med respekt för det 22:an från Kil åstadkommit.

– Jag är såklart glad och stolt över att jag har haft rekordet och att man fått vara en del av Färjestad så många år, det värmer mest. Och det tror jag ”Åsa” känner nu också, att det är ett kvitto på att han gjort något bra år efter år. Väldigt kul för honom och grymt bra gjort!

Vad är det som har gjort att både du och Per Åslund lyckats hålla den nivån som krävs för att nå ett sånt här rekord?

– Det gör mycket att ha en väldigt stark känsla för föreningen. Sedan är det klart att man måste gilla att träna och vara seriös med den biten.

Rekordmännen hann spela tillsammans i två säsonger innan Mathias Johanssons karriär tog honom vidare till Leksand och Malmö i allsvenskan.

– Per kom upp i A-laget under mina sista år. Det är en kanonkille rätt igenom på alla sätt, en spelare som sällan eller aldrig gör en dålig match. Han är en gedigen spelare som personifierar vad jag tycker att Färjestad står för, ett jäkla stort hjärta och sätter laget först. Det är så viktigt med den typen av spelare.

”Många fina kommentarer”

Huvudpersonen själv har aldrig gjort sig känd för att ta till de största orden, men han ser fram emot att bli historisk under lördagen.

– Man kommer nog titta tillbaka ännu mer efter karriären. Nu är man så inne i att försöka vinna matcher och prestera ute på isen. Men det är klart att det blir kul och jag har fått många fina kommentarer som har varit lite rörande, jättehäftigt, säger Per Åslund.

Att det är just Mathias Johansson han passerar gör inte saken sämre.

– Jag har sett upp till honom under alla år jag varit i FBK och även innan det också. Det är jättekul att vara där uppe med den typen av namn.

Vad säger lagkamraterna då, några åldersgliringar med tanke på att det tar ett gäng år att samla ihop alla matcher?

– Det kan man väl lugnt säga, haha... Viksten bland andra har varit på mig en del där!

Efter alla år och matcher i FBK-tröjan har Per Åslund etablerat sig som en publikfavorit – en utveckling som var svår att se framför sig när allt började.

– Det har varit en lång väg att vandra. Jag hade aldrig trott det här ens i min vildaste fantasi. Jag är glad att jag har fått vara med såhär länge i FBK.

Om du får välja helt fritt, hur firas det imorgon?

– Tre poäng, såklart!

Fotnot: Mathias Johansson har fortfarande rekordet för flest antal spelade matcher totalt sett med slutspel och kvalspel inräknat. Han står på 825 i totalen, Per Åslund står noterad för 778 och alltså även det inom räckhåll i framtiden.

Läs mer om Per Åslund och grundserierekordet:

Krönika: Åh Åslund, vilket filmmanus!Rekordmannens succékväll – inblandad i allt när Färjestad vannBildextra: Njut av Per Åslunds mäktiga FBK-karriär

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyMathias JohanssonPer ÅslundSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.