Kvar i Dakartoppen trots punktering: "Vi utmanade inte ödet"

Publicerad:
Sebastian Eriksson kör vidare i toppen i Dakarrallyt. Foto: South Racing/EKS

Debutanten Sebastian Eriksson befäster andraplatsen i klassen i Dakarrallyt i Saudiarabien.

Han har nästan två timmar till godo på trean.

Men det finns ett hot att rallyt stoppas.

Sebastian Eriksson kör lättviktsklassen T3 (prototyper) för Mattias Ekströms team EKS South Racing och har nederländaren Wouter Rosegaar som kartläsare. Duon var fyra på fredagens etapp, den sjunde av 13, som hade start och mål i huvudstaden Riyadh och omfattade 404 kilometer tävlingssträcka.

– Det var en okej sträcka. Vi utmanade inte ödet i den ojämna delen i början, men hade lite problem med dammet efter Chaleco och Cristina Gutiérrez. Vi lyckades ändå till slut träffa en sten och fick punktering på vänstra framhjulet, och var tvungna att byta hjulet. Förutom det gick allt bra, säger Eriksson i ett uttalande från teamet.

Trots punkteringen blev den nyblivne 29-åringen (onsdags) fyra på sträckan, bara 14 minuter bakom Seth Quintero, USA.

Tvåa var Cristina Gutierrez Herrero, Spanien, och trea Erikssons teamkamrat Francisco "Contardo" Lopez, Chile, som behåller ledningen sammanlagt.

Sebastian Eriksson tappade en minut på Lopez och är nu 23,09 minuter efter. Avståndet till nya trean, Cristina Gutierrez Herrero, är dock betryggande för värmlänningen – hela en timme och 57 minuter.

Sebastian Eriksson tvingades stanna och byta hjul, men blev ändå fyra på fredagens etapp.
Sebastian Eriksson tvingades stanna och byta hjul, men blev ändå fyra på fredagens etapp. Foto: South Racing/EKS

I bilklassen är trefaldige mästaren Nasser Al-Attiyah, Qatar, kvar i totaltoppen, trots att han bara blev tia på fredagens etapp där Mattias Ekström, med juniorvärldsmästarföraren Emil Bergkvist som kartläsare, gjorde sin bästa insats hittills och körde in som tvåa, bara 1,06 minuter bakom Orlando Terranova, Argentina.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Ekström.

Niofaldige rallyvärldsmästaren Sebastien Loeb var drygt 21 minuter från täten, på 30: plats, och halkade ner från andra till tredje plats i sammandraget. Etapptrean Yazeed Al Rajhi, Saudiarabien, är ny tvåa, nästan 49 minuter efter Al-Attiyah.

Ekström/Bergkvist körde vilse på söndagsetappen och tappade mycket tid, men har efter det avancerat stadigt och ligger nu på 14:e plats, 2,41 timmar från ledaren.

Lördagen är första vilodagen sedan starten. På söndagen väntar 402 kilometer mellan Riyadh och Al Dawadimi.

Avbryter efter explosion

Den franska regeringen överväger att avbryta Dakarrallyt efter att den franske föraren Philippe Boutron skadades så svårt i en explosion förra veckan i den saudiska staden Jeddah att hans ben behövde opereras.

Åklagare utreder explosionen som en terrorhandling medan saudiska myndigheter hävdat att det inte finns någon brottsmisstanke bakom den.

Artikeltaggar

DakarrallytMattias EkströmRallySebastian Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare