Insändare: ”Hållbara” scheman i äldrevården - fortfarande delade turer

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Uppdraget att få bort de delade turerna blev till färre delade turer och i stället för att anställa fler undersköterskor blev lösningen att nattpersonalen går upp och jobbar helgkvällar”, skriver insändarskribenten.
Foto: Nina Varumo / SvD / TT
För att minska ner på kostnaderna inför de nu så kallade ”hållbara scheman” i äldrevården ska vi bland annat bli som en mindre vikariepool. Använda minimalt med personal på egna huset så vi kan springa runt och jobba på andra våningar och enheter.

För att trygg och säker vård får inte kosta?

Uppdraget att få bort de delade turerna blev till färre delade turer och i stället för att anställa fler undersköterskor blev lösningen att nattpersonalen går upp och jobbar helgkvällar.

Hållbara scheman blev alltså: varannan helg med fortfarande delade turer, långturer och långa kvällar blandat med arbete utanför den egna enheten.

Var hållbarheten finns i detta förstår inte vi. Vi är många som missar matcher, kalas, cuper och dansuppvisningar med våra familjemedlemmar för att vi ska vårda, rehabilitera, trösta, aktivera och ge trygghet till många av era familjemedlemmar. Låt det få kosta.

Undersköterskan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.