Hoppa till huvudinnehållet

Exportsuccé från Åmål: Skärgårdstunnan går på högvarv i orostider

Publicerad:
I höstas utsågs Skärgårdstunnan för andra gången till Gasellföretag av Dagens Industri. Foto: Henrik Sekander

Vedeldade utomhusbad fortsätter att vara en av Åmåls hetaste exportprodukter. Varken brexit eller pandemin fick Skärgårdstunnan att dämpa farten, utan företaget har trampat ännu hårdare på gasen.

– Det har varit intensivt, säger Skärgårdstunnans vd Fredrik Hofgaard, när han ser tillbaka på inledningen av 2020-talet.

Inte för att Åmålsföretaget hade det kämpigt tidigare, snarare tvärtom. Utvecklingen har varit stark sedan start, vilket uppmärksammats med en hel del fina utmärkelser. I höstas utsågs de exempelvis för andra gången till ett Gasellföretag av Dagens Industri.

Detta skedde sedan försäljningen formligen exploderat under pandemin. Bara mellan 2019 och 2020 ökade Skärgårdstunnans omsättning med 138 procent.

– Vi ser två huvudförklaringar, säger Fredrik Hofgaard och lyfter först Storbritanniens utträde ur EU, Brexit.

Schweiz, där denna bild är tagen, är ett av flera länder som Skärgårdstunnan går starkt i.
Schweiz, där denna bild är tagen, är ett av flera länder som Skärgårdstunnan går starkt i.

Åmålsföretaget insåg tidigt hur den nygamla gränsen mot övriga kontinenten skulle påverka handeln, vilket banade väg för att de i stort sett var ensamma i sin bransch på engelsk mark när EU-utträdet väl verkställdes.

– Vi fick ett stort försprång där och det gav oss även en etablerad position i britternas medvetande som vi inte hade haft innan, säger Fredrik Hofgaard.

Plus 300 procent

När konkurrenterna sedan började hitta tillbaka hade de ett riktigt starkt varumärke att tampas mot i Skärgårdstunnan, som ökat sin export till Storbritannien med 300 procent sedan Brexit.

Den andra huvudförklaringen till varför Åmålsföretaget går så starkt är pandemin som lett till minskat resande och ökat intresse för hem och trädgård.

– Vi märkte ganska snabbt effekter av pandemin, säger Fredrik Hofgaar. Orderinflödet minskade till en början när osäkerheten kring covid-19 var stor. Men under våren 2020, från april och framåt, märktes tydligt hur de i många fall mycket hårda restriktionerna, där folk i vissa länder knappt fick lämna sin bostad, ledde till att fler ville utveckla sitt hem och trädgård. Då var utebad en attraktiv produkt som passade många. Det är ett roligt sätt att umgås.

Har anställt fler

Efterfrågan på Skärgårdstunnans produkter, som till 90 procent går på export, är hög i länder som Tyskland, Schweiz och Frankrike.

För att klara orderökningen har företaget varit tvunget att ta in mer personal. Nu är de totalt 34 heltidsanställda, varav 27 på produktions- och utvecklingsanläggningen i Åmål. Övriga anställda är knutna till företagets kontor i Hannover.

Skärgårdstunnan har huvuddelen av sin produktion och produktutveckling i den gamla skivfabriken på Nygård i Åmål.
Skärgårdstunnan har huvuddelen av sin produktion och produktutveckling i den gamla skivfabriken på Nygård i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Ur Åmålsperspektiv har Skärgårdstunnan tagit ett ordentligt kliv på rankinglistan över totalomsättning bland lokala företag. Efter 2020 års bokslut låg de sjua, med drygt 151 miljoner kronor.

Ingen annan topp-tio var emellertid i närheten av Skärgårdstunnans procentuella ökning på 138 procent.

– Vi är stolta över 2020 och kan även konstatera att 2021 gick ännu bättre, säger Fredrik Hofgaard.

Artikeltaggar

ÅmålBrexitExportFredrik HofgaardNäringslivSkärgårdstunnan AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.