Hoppa till huvudinnehållet

Tusenlapparna ”flyger” iväg när jobbpendlaren Sven-Olof tankar rekorddyrt

Publicerad:
Sven-Olof Johannesson pendlar med sin dieselbil mellan Torsby och Sunne och tusenlapparna ”flyger” iväg när han tankar. Foto: Morgan Bäckvall

För exakt ett år sedan kostade dieseln drygt 14 kronor litern. Nu visar skyltar 20,44 kronor. Rekordhögt (?).

För Sven-Olof Johannesson i Torsby blir det en kostsam historia.

I synnerhet när hushållet inte bara har en, utan två dieselbilar och han själv dagligen pendlar till jobbet i Sunne.

Priset på diesel har ökat med 40 procent på ett år, enligt Sveriges åkeriföretag. Statistik från Tanka visar att dieseln för exakt ett år sedan, kostade 14,77 kronor litern. Samma statistik för dagens datum är 20,27, en ökning på nästan sex kronor litern.

– Jag har tankat fullt en gång efter årsskiftet. Jag minns inte exakt hur mycket jag tankade, men jag tror full tank i min bil kostar ungefär 1 200 kronor nu, säger Sven-Olof Johannesson.

Ett rekordhögt (?) pris på diesel noteras 6 januari 2022.
Ett rekordhögt (?) pris på diesel noteras 6 januari 2022. Foto: Morgan Bäckvall

Han jobbar på ett företag i Sunne och pendlar med sin Volvo. Sambon tar BMW:n till jobbet i Torsby och även den går på diesel.

– Det blir mycket körning för oss båda. Jag åker åtta mil om dagen och bilen drar 0,6 liter milen. Jag har inte räknat på vad det kostar, säger han.

Det är inte bara pendlandet som kostar. Barnen bor i Karlstad och tränar och spelar ishockey i Munkfors och dit blir det resor.

– Det blir ganska mycket bilkörning. Jag har kört dieselbil länge, inte alltid, men länge, resonerar han.

300 mil i månaden

Han kommer fram till att med Volvon och BMW:n tillsammans blir det cirka 300 mil i månaden.

Det blir i runda slängar över 3 500 kronor i månaden. Minst 1 500 kronor mer än om det varit för ett år sedan och tusenlapparna ”flyger” iväg.

– Visst har vi funderat på elbil, men det blir ingen nu i alla fall. De är dyra och i framtiden läggs väl skatterna över på dem, om staten inte får in skatterna på bensin och diesel.

En av anledningarna till att priset på diesel rusat i höjden är iblandning av biodrivmedel som reduktionsplikten kräver och ökade marknadspriser, enligt Sveriges åkeriföretag.

– Man ska värna om miljön, men hur mycket ska man betala för att vara miljövänlig egentligen? säger Sven-Olof Johannesson.

Prishistorik på diesel senaste tolv månaderna

2021

1 januari: 14,27.

1 mars: 15,67

5 maj: 16,02

2 augusti: 17,52

1 oktober: 18,57

8 november: 19,07

2022

5 januari: 20,27.

Källa: tanka.se/prishistorik

Artikeltaggar

DieselSunneSveriges ÅkeriföretagTorsbyTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.