Hoppa till huvudinnehållet

Nöjesprofilerna inför 2022 – förhoppningar och rädslor

Publicerad:
Maja Rung, Thomas Johansson, Gerd och Björn Ling delar med sig av sina tankar inför det nya året.
Maja Rung, Thomas Johansson, Gerd och Björn Ling delar med sig av sina tankar inför det nya året. Foto: Andreas von Gegerfelt

Med färska restriktioner inleds 2022 på något svajiga ben för många inom nöjesvärlden.

NWT möter landets mest erfarne konsertbokare Thomas Johansson, mångsidiga skådespelaren Maja Rung, scen- och podcastprofilen Björn Ling samt pop-sensationen Gerd för att prata om förhoppningar och farhågor inför det nya året.

Maja Rung har spelat in en ny tv-serie under hösten.
Maja Rung har spelat in en ny tv-serie under hösten. Foto: Andreas von Gegerfelt
Maja Rung: <strong id="strong-55e74e0df319e7bc6c013eb51ae20730">&quot;En mardröm för en skådespelare&quot;</strong>

Karlstadsskådisen Maja Rung syntes under fjolåret i bland annat den nya säsongen av "Jägarna" och skräckserien "Dystopia". En stor del av 2021 gick åt till repetitioner av "Kulla Gulla", en på förhand uppmärksammad uppsättning som skulle ha haft premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm redan i december 2020.

– Den närmaste tiden känns väldigt oviss, men min tanke har hela tiden varit att nu kör vi, börjar Maja Rung.

– Som det ser ut just nu ska jag äntligen få spela Kulla Gulla på Stadsteatern. Föreställningen har skjutits upp flera gånger.

Hon berättar om arbetet som vid flertalet tillfället har satts på paus, men nu hyser hon stora förhoppningar om en premiär i slutet av februari.

– 2021 var ett väldigt speciellt år, vi repeterade från och till under nästan hela året. Med flera luckor, bland annat när jag fick corona. I mitt fall blev sjukdomen som en mild förkylning.

Teatern har god vana att ställa om utifrån snabba besked, flexibiliteten är stor.

– De har hela tiden varit på tårna, vilket är en enorm påfrestning. För teatern och ensemblens del känns det som att vi får en andra chans nu, många andra produktioner har fått lägga ner helt. Att repetera för något som sedan blir nedlagt är en mardröm för en skådespelare.

Värmländsk skådespelare om rollen i nya ”Jägarna”

"Det blir, det blir, det blir"

Engagerat ger hon utlopp för sin längtan till att åter få möta en publik.

– Min metod under hela förra året var att tänka: "Det blir, det blir, det blir". Jag kunde aldrig släppa in tankar på att det inte skulle bli av. Jag måste spänna min båge fullt ut för att repetitioner ska fungera. Har jag i bakhuvudet att det blir inställt blir det svårt att arbeta. Jag har samma tänk nu – det blir av ända tills jag vet att det inte gör det.

Maja Rung har gjort roller i filmer som "En man som heter Ove" och gjorde huvudrollen i SVT-dramat "Systrar 1968". Hon spelade mamma Märta i Julkalendern "Mirakel" 2020. I höstas var hon tjänstledig från teatern för att spela in en ny serie, en produktion som hon i dagsläget inte får yppa någonting om.

– För mig är det ett ultimat skådespelare-liv att få kombinera teatern med film och tv. Det skiljer sig väldigt mycket mellan de båda och jag skulle inte vilja att den ena var fri från den andra. Kombinationen är så givande.

"Kulla Gulla" har premiär den 25 februari och spelas hela våren. Den nya – ännu hemliga – tv-serien visas i höst.

Thomas Johansson utanför Stadshotellet i Karlstad. Han har arrangerat konserter i drygt 50 år och tror att publikevenemangen kan vara i gång i full skala redan i vår.
Thomas Johansson utanför Stadshotellet i Karlstad. Han har arrangerat konserter i drygt 50 år och tror att publikevenemangen kan vara i gång i full skala redan i vår. Foto: Carl Edlom
Branschveteranen Thomas Johansson: <strong id="strong-00d9c376a7d791ed2595463da3d7a3ed">&quot;Tror att allt kan öppnas med full kapacitet i vår&quot;</strong>

Med drygt 50 års erfarenhet av konsertarrangemang är Thomas Johansson en av Europas mest profilerade artistbokare. Han har titeln Chairman International/Nordics på arrangörsjätten Live Nation och pandemin har varit en prövning för honom både rent yrkesmässigt och personligen. Han låg på sjukhus under två veckor för behandling mot viruset.

– Jag var allvarligt sjuk, blev smittad innan jag fick min första vaccindos. Det var en skitläskig känsla att inte kunna få luft, kroppen kunde inte ta till sig syre, säger Thomas Johansson med utsikt över Vänern i hemmet på Hammarö.

– Det tog nästan fyra månader innan jag var tillbaka i mitt rätta jag.

En stor del av arbetet sedan pandemiutbrottet har gått ut på att pussla runt konsertdatum.

– Från dagen efter Melodifestivalen 2020 har vi i princip stängt ner. Förutom en del arrangemang, bland annat Per Gessles turné. Det vi har jobbat med är att skjuta på grejer från 2020 till 2021 och från 2021 till 2022. Vissa grejer har flyttats till 2023.

Har stora arenakonserter redan i april som jag räknar med blir av

Han hyser stora förhoppningar om att världen kommer att öppnas upp under våren.

– Jag ser fram emot att allt kan öppnas i full kapacitet. Det tror jag kommer att ske i vår. Som det ser ut i dag, då till exempel Löfberg arena får ta in 2600 personer och Hovet i Stockholm likaså, det går egentligen inte ihop rent ekonomiskt.

Publiksiffran nås i och med restriktionerna om max åtta i sällskap där en meter skiljer sällskapen åt i varje riktning.

– När vi kommer igång med sommarsäsongen – med Iron Maiden, Kiss och festivaler som Way Out West – då är det fulla arenor och områden som krävs. Trots att många länder har många fall av smitta öppnar man upp allt mer – Frankrike är ett exempel. England räknar också med att komma igång i full skala snart.

En av de största svenska festivalerna är Sweden Rock som ska börja redan i juni – vad tror du om chanserna att den blir av?

– 100 procent. Vi har stora arenakonserter redan i april som jag räknar med blir av.

Thomas Johansson pratar engagerat om vikten av att ta del av kulturarrangemang.

– Betydelsen för människor att komma ut och uppleva saker tillsammans tror jag är större än vi anar. Från att gå ut och äta till att gå på bio, teater, sport- och musikevenemang, det är superviktigt för oss alla. Vi är trots allt flockdjur. Det går inte att ersätta upplevelsen av en livekonsert.

Elin Lundgren – Gerd – uppträdde inför ett fullsatt Globen under Avicii-galan i början av december.
Elin Lundgren – Gerd – uppträdde inför ett fullsatt Globen under Avicii-galan i början av december. Foto: Amanda Nilsson
Stjärnskottet Gerd: <strong id="strong-d29f339f113df7c412ec64f0e70fdef6">&quot;Viktigt att tänka utanför lådan&quot;</strong>

Hon gick från att spela i kaféet på Alsters herrgård till att sjunga inför en fullsatt Globen. Med bara en debutsingel i bagaget är Karlstadsartisten Elin Lundgren med artistnamnet Gerd en av landets mest lovande stjärnskott.

Hon går in i det nya året med blandade känslor.

– Det är speciellt för mig som är ny i musikbranschen, säger Elin Lundgren som just återvänt till Stockholm efter julfirande hemma i Karlstad.

– De flesta pratar om vad de gör vanligtvis och hur det har förändrats i och med pandemin. Men jag har gått in i det här under de rådande förutsättningarna, jag har vant mig vid att försöka hitta andra lösningar än de som traditionellt gäller.

Just begränsningarna vad gäller konserter har grämt henne.

– Jag älskar att sjunga live! Jag är som bäst inför en publik. Musik är en output för mig, ett sätt att få prata och känna något om någonting. Och när jag får en connection med andra, när jag känner energin från en publik som känner igen sig och känner samma sak – det är något väldigt fint för mig.

Värmländsk popdebut lyfts fram internationellt: "Svårt att ta in"

"Håller tummarna"

Det finns en hel del planer för året berättar hon utan att kunna avslöja några detaljer. Ovissheten beror till stor del på det avvaktande läget kring pandemin.

– Jag håller tummarna för att alla planer faktiskt ska bli av. Samtidigt är jag taggad på att samarbeta med andra, ett år som det här är det viktigt att tänka utanför lådan. Jag tror att vi kommer att få leva med pandemin rätt länge så vi behöver hitta nya sätt.

Den 14 januari släpper hon en andra singel, låten heter "Play it Cool".

– Om det inte blir en lockdown så finns det en massa roliga saker för mig att göra i vår. Även internationellt. Jag tror att det blir en liten dipp nu, men hoppas vi kan ta igen det till sommaren.

I oktober förra året släpptes debutsingeln "Lies For a Liar" och sedan dess har Gerd bland annat uppträtt inför ett fullsatt Globen på Avicii-galan "Together for a better day" under perioden utan omfattande restriktioner.

– Det har varit bra för mig att få landa i allt under julen. För mig har den senaste tiden inneburit att jag har fått uppleva saker jag drömt om att få göra. Som att få sjunga i Globen. Det var mäktigt med 14 000 i publiken. Plus att det livesändes i tv. Konserten jag gjorde dessförinnan var i kaféet på Alster herrgård. Vilka kontraster!

Björn Ling har skrivit låtar som är både peppande positiva och vemodiga.
Björn Ling har skrivit låtar som är både peppande positiva och vemodiga. Foto: Carl Edlom
Björn Ling: <strong id="strong-eeebf69c6eba2c76076d6efc8790da3e">&quot;Kan lika gärna mutera fram ett nytt, ännu stôlligare virus&quot;</strong>

Han gör podcasts med Sven-Göran "Svennis" Eriksson och parhästen Johan Östling. Den sistnämnde ska Björn Ling även turnera med i vår, det blir en nypremiär av humorshowen "Värmländsk Voodoo". Dessutom har Björn Ling planer på att släppa egenskriven musik som soloartist.

– Läget är lite lurigt, säger Björn Ling trevande.

– Det har ju kommit en så sjuk våg av nya smittade den senaste tiden. Vi har bokade föreställningar och tänker att vi ska ut på turné, men samtidigt är det svårt att sälja biljetter när det är som det är.

– Det känns svårt att marknadsföra föreställningar när vi inte vet om folk vill eller ens kan gå. Ovisst är det.

Under en period i senhöstas kunde de återuppta turnerandet. Men sedan kom nya restriktioner.

– Vad gäller pandemins framfart så har vi lärt oss att det kan bli hur som helst. Det svåra är att veta vad man ska jobba med. Jag vill ut och spela och sjunga för folk, vi har försökt att hitta andra sätt att göra det på men det är svårt att slå live-upplevelsen.

Wretling: "Vi har alla mycket att lära av misslyckanden"

"En amatör-hobby-bedömning"

Den 26 februari inleder Björn Ling och Johan Östling årets turné på Scalateatern i Karlstad.

– Sedan ska det pågå fram till en bit in i maj är tanken. Vi räknar med att vi kommer att komma ut, jag tror verkligen att det blir så. Men det är bara en amatör-hobby-bedömning. Men allt fler blir vaccinerade och den nya varianten verkar inte lika allvarlig. Samtidigt kan det lika gärna mutera fram ett nytt, ännu stôlligare virus. Men jag försöker se positivt på alltihopa.

Utöver scenföreställningen och podarbetet har Björn Ling skrivit musik som han planerar att spela in under året.

– Jag har skrivit musik som är klar för inspelning. Den kan delas in i två delar – en som är mer som en dagsbok, mer vemodig och berättande. Den andra är en slags positiv reggaebetonad kom-igen-nu-musik. Under året ska jag försöka få klart det, sedan får vi se vad jag gör med det. Jag har en skön feeling inför 2022. Hela världen har varit med om någonting stort, nu måste vi påt igen. Jag hoppas och tror att saker går åt rätt håll.

Podcasten "Svennis & Björn" är just nu vilande, det 165:e avsnittet av "Fem i topp", som Björn Ling gör tillsammans med Johan Östling, släpps inom kort. Turnéstart för "Värmländsk Voodoo" är den 26 februari.

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdAvicii ArenaBjörn A. LingElin Gerd LundgrenFrankrikeHammaröHovetHumorJägarna 2Johan ÖstlingJulKändisarKissLive nationLöfbergsMaja RungMelodifestivalenMusikNöje/KulturPer GesslePodcastPopScalateaternStockholmSven-Göran ErikssonSVTSweden rockTeaterThomas JohanssonVänernVärmländsk voodoo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.