Efter succéåret – nu stänger populära konditoriet

Publicerad:
Arkivbild. Elisabeth "Bittan" Erlandsson med sonen Nils, 2 år och sambon Jonas Jonsson Foto: Pia Holmström

När Bittans konditori öppnade för drygt ett år sedan var succén en faktum. Kunder strömmade till från hela Värmland och bakverken lovordades. Trots framgången kommer konditoriet att stängas.

– Det är så mycket som kommer före själva bakningen som är det jag brinner för, säger konditoriägaren Bittan Erlandsson.

Konditorn Bittan Erlandsson öppnade Bittans konditori i Munkfors första advent 2020. En vågad satsning mitt i pandemin. Men den djärva satsningen gav frukt och kunderna kom långväga ifrån för att smaka hennes läckra bakverk. Gäster har också snabbt bokat upp sig på Afternoon Tea som hon anordnat. I somras drev Bittans konditori även sommarcafé på Gamla bruket i Munkfors. Men nu är det snart slutbakat på Bittans konditori.

Flera orsaker

– Den största orsaken är att det tar väldigt mycket tid och det blev stort så fort. Vi hann inte växa in i det i den takt som hade behövts, säger Bittan Erlandsson.

Samtidigt innebar livet som egenföretagare med arbetsgivaransvar mycket administration.

– Bakningen som jag älskar kom inte ens på andra eller tredje plats tidsmässigt.

Coronasituationen är också en orsak till att konditoriet ska stänga.

– Vi tog beslutet i december när det blev lite hårdare restriktioner. Vi såg varthän det barkade. Januari, februari och mars med corona blir inte bra.

Lördagsöppet

I slutet av december stängdes Bittans konditori. Men från och med den 8 januari kommer konditoriet att ha öppet varje lördag.

– Vi kommer att ha öppet fram till Semmeldagen, så får vi se om det blir finalen. Vi kommer framförallt att satsa på semlor, men det kommer att bli lite fikabröd också och våra populäraste bakverk, säger Bittan Erlandsson.

Konditorilokalen är uppsagd.

– Vi har den till och med den sista juni, om ingen vill ta över den tidigare. Under tiden kommer vi att ta emot beställningar.

Nu väntar ett nytt jobb på henne att fylla vardagarna med.

– Jag har fått jobb som mellanstadielärare i Sunne under vårterminen. Sedan får jag ta mig en funderare vartåt det bär.

Men Bittan Erlandsson är glad över att hon vågade pröva sina vingar.

– Det har varit jättekul och jag har lärt mig supermycket.

Folk från hela Sverige vallfärdar till Bittans sommarcafé på Gamla bruket: ”Har överträffat alla förväntningar”Konditorn Bittan, 31 år, satsar vidare i Munkfors – öppnar sommarcaféBittan startar eget konditori i coronatider

Artikeltaggar

Elisabeth "Bittan" ErlandssonKonditorierMunkforsNäringslivSemlaSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare