Tysthetsnorm fyra år för sent

Publicerad:
Här skall vara tyst. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Socialdemokraternas hantering av tillträdesförbud är en sorglig illustration av hur partiet har tillåtit allvarliga samhällsproblem att växa.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kunde i mellandagarna (27/12) meddela att regeringen skickat en remiss om tillträdesförbud på bibliotek och badhus till Lagrådet. Han slog fast att personer skall kunna portas om de hindrar andra från att ostört ta del av verksamheten. Ministern betonade också att förslaget lär gå igenom riksdagen utan problem då det redan har stort stöd där.

Båda sakerna har Johansson förvisso rätt i, men det ställer knappast Socialdemokraterna i särskilt gott dager. Trots att riksdagen länge velat införa liknande åtgärder har regeringen avstått just eftersom den inte sett det som självklart.

Redan 2015 larmade Paulina Neuding, då kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida, om de växande problemen med stök och bråk på landets bibliotek (16/5 2015). Texten utlöste en omfattande debatt under de följande åren. Vid samma tid började rapporter om liknande problem med otrygghet på landets badhus bli allt vanligare.

Med tanke på hur uppmärksammat stöket blev hade det varit lämpligt att regeringen utredde förslag på åtgärder. Men så skedde inte. Istället blev Socialdemokraternas enda bidrag i debatten ett utspel från dåvarande kulturborgarrådet i Stockholm, Roger Mogert (SvD 11/10 2017). Han menade att varningarna i själv verket motiverades av främlingsfientlighet och att de upprätthöll en skadlig ”tysthetsnorm” på biblioteken som fick invandrare att känna sig ovälkomna.

Inte heller när flera av de borgerliga partierna började efterfråga tillträdesförbud agerade regeringen. Morgan Johansson sade sig visserligen var öppen för idén men ansåg att det först krävde en utredning (DN 22/3 2017). Någon sådan tillsattes dock först efter att de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna satte press på regeringen.

När den utredningen väl var klar 2018 strök emellertid regeringen förslagen på tillträdesförbud för just bibliotek och simhallar, utan införde det endast för butiker. Det krävdes ytterligare en utredning, denna gång av Brottsförebyggande rådet, Brå, under 2020, för att förslaget till slut skulle bli verklighet.

Tyvärr lär det inte vara tillräckligt. Erfarenheten av motsvarande lag för butiker visar att kraven för att förbudet är alldeles för höga. Endast 30 procent av ansökningarna har beviljats (TT 27/12).

Om regeringen hade tagit problemen på allvar från början skulle ett förbud ha kunnat vara på plats för fyra år sedan. Istället föredrog Socialdemokraterna att misstänkliggöra de som slog larm för att slippa göra något. Att det slutgiltiga förslaget är undermåligt är knappast förvånande mot den bakgrunden av ointresse.

Mönstret känns igen från andra politikområden där S återkommande drar fötterna efter sig. Under tiden har antisocialt beteende tillåtits förstöra barns och ungdomars läxläsning och simträning. Som vanligt går det främst ut över dem som inte har några andra alternativ.

Artikeltaggar

BibliotekBRÅFrämlingsfientlighetLag om tillträdesförbud till butikLagrådetLedareMorgan JohanssonPaulina NeudingRegeringenRoger MogertSimhallSocialdemokraternaSverigedemokraternaUtsatta områden

Läs vidare