Hoppa till huvudinnehållet

Svensk handel: ”Gränshandeln för betydelsefull för att tas som politisk gisslan”

Publicerad:
Reserestriktioner slår hårt mot gränshandeln, skriver Svensk handel. Foto: Morgan Bäckvall

De nya gränsrestriktionerna slår hårt mot handeln vid norska gränsen. Nu riktas kritik mot norska och svenska beslutsfattare:

– Gränshandeln är för betydelsefull för att få tas som politisk gisslan, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel.

I och med att Norge under hösten lättade på sina inreserestriktioner var det många kommuner längs med gränsen som fick hoppet tillbaka. Kunderna vände åter och handelsföretagen kunde ännu en gång anställa personal för att ta emot norska besökare. När nu både Norge och Sverige väljer inreserestriktioner framför samverkan försätter man återigen gränshandeln i dvala, skriver Svensk handel i ett pressmeddelande.

2019 spenderade norska besökare 27,9 miljarder i Sverige. Handeln utmed gränsen mot Norge sysselsatte 7 200 personer.

– I orter som Strömstad, Charlottenberg, Årjäng, Långflon, Storlien och Riksgränsen hotas nu jobb och företagande såväl på kort som lång sikt. Detta handlar om mer än handel, det handlar om framtiden för hårt drabbade kommuner utmed gränsen mot Norge. Jag undrar om våra beslutsfattare verkligen förstår hur mycket som står på spel i dessa ofta glest befolkade delar av vårt land, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel.

Artikeltaggar

ÅrjängCharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterGränshandelHandelLångflonLångflons shoppingcenterTöcksfors shoppingcenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.