Hoppa till huvudinnehållet

Konstens härliga superfredag – fem gallerier laddar för knallstart på 2022

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Fyra gallerier på Herrhagen och ett i centrum laddar för gemensam vernissagedag under fredagen den 7 januari. Då blir det rena rama konstrundan och utställningarna fortsätter under ett par veckor.
Fyra gallerier på Herrhagen och ett i centrum laddar för gemensam vernissagedag under fredagen den 7 januari. Då blir det rena rama konstrundan och utställningarna fortsätter under ett par veckor. Foto: NWT Redaktion

Konståret 2022 i Karlstad börjar med en riktig happening: en superfredag med inte mindre än fem vernissager.

– Det är en helt unik situation vi har i Karlstad, hävdar galleristen Mats Bergman.

Den som ger sig ut på konstrunda får uppleva en färgbomb, symbolrikt måleri med Hollywood-meriter och en hel midvintersalong – bland annat.

Konstens superfredag har sitt epicentrum på Herrhagen, där fyra gallerier lockar med nya tag och nya utställningar. De bullar upp med konst av sammanlagt hela 31 konstnärer!

Hos Galleri Mats Bergman, på Herrhagsgatan 48, begår Margareta Gelles från Eskilstuna sin Värmlandspremiär. Hon visar måleri och collage med plats för både lekfullt barnasinne och djupaste livsfilosofi.

– Börjar jag måla försvinner allt annat, då går jag in i bubblan. Då behöver jag inte höra om miljöförstöring eller lägga mig i politiken, berättar hon.

”Det var min grej”

Därmed inte sagt att hon målar gulle-fluff som bara stryker medhårs. En målning kan växa fram under ett och ett halvt år med många tankar längs vägen, innan hon når fram. Som i den stora målningen På resande fot, där tre flickor står i centrum av bilden.

Ibland har Margareta Gelles önskat sig ett enklare jobb, ett där man inte behöver tänka så mycket: ”Hjärnan går alltid på högvarv!” säger hon, här vid verket På resande fot.
Ibland har Margareta Gelles önskat sig ett enklare jobb, ett där man inte behöver tänka så mycket: ”Hjärnan går alltid på högvarv!” säger hon, här vid verket På resande fot. Foto: Lena Richardson

– Egentligen är den lite av en självbiografi, för som barn var jag mycket på resande fot. Bytte familj och hem och så och första oljefärgerna fick jag när jag var nio, för att jag skulle sitta still. Det funkade faktiskt. Det var min grej, att måla.

Montazami på besök

Konsten förblev hennes grej och nu har hon arbetat med sin konst i 40 år. Margareta Gelles har ställt ut på många ställen i Sverige genom åren, men har även tagit klivet över Atlanten med sin konst. Hon har en egen gallerist i USA, berättar hon och bjuder på en anekdot:

– Jag kom med på teve en gång också. Det ringde en bekant och sa ”Maggan, du är med på tv” och jag sa att ”nä, jag är ju här”. Då var det från galleriet i USA, med Maria Montazami i Hollywood-fruar. De pratade om mitt namn och hon köpte en målning av mig.

Margareta Gelles efternamn blev ett diskussionsämne när Hollywoodfruarna från tv dök upp hos hennes amerikanska gallerist. ”Heter hon Jealous (avundsjuk?)”, men nej, det uttalas med hårt G.
Margareta Gelles efternamn blev ett diskussionsämne när Hollywoodfruarna från tv dök upp hos hennes amerikanska gallerist. ”Heter hon Jealous (avundsjuk?)”, men nej, det uttalas med hårt G. Foto: Lena Richardson

28 konstnärer på 38 kvadrat

Galleri Ekdahl, tvärs över gatan från Galleri Mats Bergman, bjuder Magnus Ekdahl denna fredag in till midvintersalong. I det cirka 38 kvadratmeter lilla galleriet ska inte mindre än 40-talet konstverk av 28 olika konstnärer visas.

Magnus Ekdahl har midvintersalong med närmare 30 konstnärer i sitt galleri. Skulpturen framför honom heter Stor kram och är skapad av Amanda Karlsson.
Magnus Ekdahl har midvintersalong med närmare 30 konstnärer i sitt galleri. Skulpturen framför honom heter Stor kram och är skapad av Amanda Karlsson. Foto: Lena Richardson

– Det var nästan 50 som sökte, berättar han.

Akvareller, olja, akryl och även fotokonst och skulpturer samsas och det är både bekanta och lite mindre kända namn bland utställarna.

Snickrar schemat

Magnus Ekdahl är också den som snickrar ihop Herrhagsgalleriernas gemensamma vernissage-kalender. Han tycker samarbetet gynnar alla parter. Gallerierna blir starkare tillsammans och drar mer besökare.

– Det ger så mycket mer, säger Magnus Ekdahl.

Inlämningen till Magnus Ekdahls midvintersalong pågick för fullt under onsdagen och Karin Börjeson var en av dem som levererade: två målningar, en i akryl och en i akvarell. ”Det är roligt att det händer saker!”
Inlämningen till Magnus Ekdahls midvintersalong pågick för fullt under onsdagen och Karin Börjeson var en av dem som levererade: två målningar, en i akryl och en i akvarell. ”Det är roligt att det händer saker!” Foto: Lena Richardson

– Alla kan gå runt och titta på alla gallerier och det blir väldigt fin stämning på fredagskvällarna. Det är synd bara med corona att vi inte kan släppa in så mycket folk, säger Mats Bergman.

Konsten står ändå stark i Karlstad, tycker han.

"Bland gallerister försöker man uppmuntra sådana man tycker är bra och samverka och inte se varandra som konkurrenter utan som kollegor”, säger Mats Bergman.
"Bland gallerister försöker man uppmuntra sådana man tycker är bra och samverka och inte se varandra som konkurrenter utan som kollegor”, säger Mats Bergman. Foto: Lena Richardson

– Det är en helt unik situation vi har i Karlstad. Det finns ingen annan stad i Sverige i den storleken som har tillnärmelsevis så många gallerier som Karlstad. Beroende på hur man räknar har vi ju en sju-åtta-nio stycken.

Jan Löfgren på Galleri Värmland bjuder på färgstark och glad konst av Marie Sandberg under konstens superfredag i Karlstad.
Jan Löfgren på Galleri Värmland bjuder på färgstark och glad konst av Marie Sandberg under konstens superfredag i Karlstad. Foto: Lena Richardson

– Att det är så livaktigt i Karlstad är fullständigt unikt, säger också Jan Löfgren på Galleri Värmland, några kvarter söderut längs Herrgårdsgatan.

– Man hör om galleridöd och sånt men så är det inte här. Här händer det verkligen saker och att det synkar gör det väldigt roligt. Det blir ett kluster, säger Jan Löfgren.

”Som en happening”

Innehållsmässigt snackar galleristerna inte ihop sig alls, men variationen brukar ändå bli stor och vernissagefredagarna blir som konstrundor för publiken.

– Det blir en happening. Fem tillsammans blir som tio, säger Jan Löfgren. Skulle man göra det här själv, skulle det inte ha gått.

Marie Sandberg arbetar till vardags med att bygga scenerier på Wermland opera, men hon är också en fri konstnär som gärna målar djur, fåglar och organiska former i starka färger.
Marie Sandberg arbetar till vardags med att bygga scenerier på Wermland opera, men hon är också en fri konstnär som gärna målar djur, fåglar och organiska former i starka färger. Foto: Lena Richardson

Den här gången har han bokat in en färgstarkt målande konstnär. Marie Sandberg, Karlstad, visar vad hon själv kallar en färgbomb. Det är måleri i blandteknik, med tusch, akryl och bläck, där dukarna befolkas av fåglar, grodor och insekter och organiska former, med en färg- och mönsterglädje som påminner om afrikanska tyger.

– Min grej är att det blir lite knasigt! Vi kan behöva en riktig färgbomb i det här gråa, säger hon och måttar mot det smutsgrå vädret utanför gallerifönstret.

– Jag vill att man ska bli glad. Det ska tjonga till!

Kluriga fåglar och organiska former möts i Marie Sandbergs måleri, som visas på Galleri Värmland.
Kluriga fåglar och organiska former möts i Marie Sandbergs måleri, som visas på Galleri Värmland. Foto: Lena Richardson

"Har snöat in på rådjur”

På Bergslagsgatan 11 finns Konstfrämjandets galleri, och där öppnar under superfredagen en utställning med Hilma Nordén. Hon visar skulpturer och målningar med välbekanta djur:

– Jag har snöat in på rådjur för de är så vanliga där man bor. De finns i Rågsved också och de springer runt på Herrhagen. Det är kul att det finns så stora djur som bor i stan! säger hon.

Hilma Nordén var konstnärsstipendiat på Sahlströmsgården i Torsby i somras och en del av det hon skapade då kommer med på utställningen.
Hilma Nordén var konstnärsstipendiat på Sahlströmsgården i Torsby i somras och en del av det hon skapade då kommer med på utställningen. Foto: Privat

Hennes rådjur formas efter fritt sinne och det är typiskt för hela hennes konstnärskap.

– Jag tycker att en viktig sak är att det jag gör ska förvåna mig själv också. Jag jobbar inte med hårda skisser eller fasta planer. Jag gör mycket på intuition och så får det sättas ihop på ett sätt som känns bra i magen.

Hilma Nordéns rådjur är fria i sin form och färg. Just den här skulpturen visades på höstsalongen i Kristinehamn och kommer nu även till Konstfrämjandet i Karlstad.
Hilma Nordéns rådjur är fria i sin form och färg. Just den här skulpturen visades på höstsalongen i Kristinehamn och kommer nu även till Konstfrämjandet i Karlstad. Foto: Privat

Hon gick Konstfack med textil inriktning, men nu under sitt första år efter examen har hon också börjat måla igen.

– Det känns att de tillför varandra mycket. Det känns bättre att arbeta med hela rummet, säger hon.

Färgrikt och fritt

Fredagens femte vernissageupplevelse väntar på Galleri Konst i Karlstad, på Kungsgatan, strax bredvid Pråmkanalen. Som NWT tidigare berättat är det Gunnar Lidén som ställer ut där och det betyder färgrikt och fritt måleri på temat Spår.

– Jag tycker det är roligt att Konst i Karlstad också kör samma fredag, så det blir folkfest av det, säger Mats Bergman.

Gunnar Lidén, präst och konstnär, ställer ut måleri på Galleri Konst i Karlstad, Kika. Utställningen heter Spår och sådana kan se ut på olika sätt. Exempelvis kan det sätta sina spår att måla tillsammans med sitt barnbarn - då kan morfar få en röd nagel.
Gunnar Lidén, präst och konstnär, ställer ut måleri på Galleri Konst i Karlstad, Kika. Utställningen heter Spår och sådana kan se ut på olika sätt. Exempelvis kan det sätta sina spår att måla tillsammans med sitt barnbarn - då kan morfar få en röd nagel. Foto: Lena Richardson
Gunnars färgglädje sätter spår: ”Vill att man ska få med sig något positivt”Från fem kvadrat till friheten i Torsby: ”Det är bra power i det här huset”

På gång i konsten

Här är utställningarna som är på gång i Värmland just nu

Vernissage

Arvika

Galleri 39: Katharina Schmidt, måleri och teckningar. Vernissage 8 januari, visas till 16 januari.

Filipstad

Museet Kvarnen: Amateur 22, salong med fritidskonstnärer. Vernissage lördag 8 januari. Utställningen pågår till och med 30 januari 2022.

Hammarö

Hammarö Art Gallery: Emilia Snövit Kikic, "Det får ta tid", collage, vernissage och boksläpp lördag 8 januari. Utställningen visas till 30 januari.

Karlstad

Galleri Ekdahl: Midvintersalong med 28 konstnärer och totalt 38 konstverk. Vernissage 7 januari, visas till 22 januari.

Galleri Mats Bergman: Margareta Gelles, måleri, vernissage 7 januari, visas till och med 22 januari.

Galleri Värmland: Marie Sandberg, måleri, vernissage 7 januari, utställningen visas till och med 22 januari.

Konstfrämjandet: Hilma Nordén, textila skulpturer, vernissage 7 januari, visas till och med 28 januari.

Konst i Karlstad: Gunnar Lidén, "Spår", måleri. Vernissage 7 januari, visas till 22 januari.

Årjäng

Galleri Passagen, biblioteket: Skisser – snabba skisser från skogen av Henric Ernstson. Visas 7 till 28 januari.

Pågående utställningar:

Arvika

Arvika konsthall: Niklas Eneblom, ”Riksväg 61 återbesökt”, måleri och skulpturer. Till 29 januari.

Rackstadmuseet: Åsa Elzén: Träda – Fogelstadgruppen och jord, visas till 9 januari 2022.

Hammarö

Konsthallen, Hammarö bibliotek: 22 konstnärer visar 102 verk. Pågår till 21 januari.

Karlstad

Värmlands museum: Ord om Värmland, till 15 maj. Stina Wirsén till 9 januari.

Lerinmuseets gästhall: Inge Schiöler, verk ur Lars Lerins privata samling. Visas till 30 maj.

Kristinehamn

Kristinehamns konstmuseum: ”En slags rörelse”. Måleri, foto och skulpturer av Stina Wollter. Visas till 27 februari.

Med reservation för ändringar.

Uppgifter till NWT:s konstkalendarium mejlas till kultur@nwt.se. Märk mejlet med "utställning".

Artikeltaggar

BergslagsgatanEskilstunaFritid och livsstilGalleri EkdahlGalleri Mats Bergmangalleri värmlandGunnar LidénHerrhagenHilma NordénJan LöfgrenKarlstadKonstKonstfrämjandetMagnus EkdahlMarie SandbergMats BergmanPråmkanalenUSAVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.