För tre år sedan polisanmäldes Storforsföretaget Miljöbolaget för otillåten miljöverksamhet. Nyligen kom beslutet - företaget har gjort sig skyldigt till anklagelserna och måste böta.
Nu har även bolaget polisanmälts på nytt.
Länsstyrelsen i Värmland valde under 2019 att polisanmäla Miljöbolaget, detta efter att en tidigare anställd slagit larm om hur verksamheten på företagets deponianläggning skötts.
FT har tidigare rapporterat om företaget och den kritik som riktats mot dess verksamhet samt mot de myndigheter som äger tillsynsansvaret.
Företag utreds för miljöbrott: “Hur kan myndigheterna låta det ske?”Läckande deponi nära dricksvattentäkt”Vi är ett seriöst företag”En anonym källa riktade då stark kritik mot att deponianläggningen innehöll en stor mängd olagliga massor och att företaget, trots att det var fullt på anläggningen, ändå fortsatte att ta emot material som också sedan placerades ut på ett felaktigt sätt.
Inga tillstånd
Samtidigt som företaget utreddes för miljöbrott, godkändes i somras Miljöbolagets ansökan hos mark- och miljödomstolen om att få utvidga deponin med två nya etapper.
När polisanmälan, som gjordes i oktober 2019, nu är färdigutredd står det klart att Miljöbolaget gjort sig skyldigt till anklagelserna om otillåten miljöverksamhet - att företaget hanterat och lagrat en stor mängd farligt avfall på ett sätt de inte hade tillstånd för.
Som underlag i utredningen har markprover tagits på olika platser på deponianläggningen. Dessa har analyserats av NFC (nationellt forensiskt centrum).
Krom, bly och zink
Flera av proverna hade halter av bly, koppas, krom, kvicksilver, nickel och zink som överskrider Naturvårdsverkets jämförvärden för återvinning av avfall i anläggningsarbeten. I undersöknings- och slutsats rapporten står också att flera av proverna visar att det provtagna materialet inte bedöms som lämpligt att använda i anläggningsändamål utan bredare och djupare analys av förutsättningarna på platsen.
I rapportens riskbedömning framgår också att halterna av bland annat koppar, zink, kvicksilver, krom och nickel i vissa prover ligger i sådana nivåer att de utgör risk för oönskade effekter på människors hälsa eller i miljön.
Ny anmälan
Enligt beslut av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål tvingas nu företaget betala 100 000 kronor i böter.
Under måndagen polisanmäldes dock företaget igen. Anmälan denna gång rör utsläpp av gifter då anmälaren menar att deponerat avfall ligger utanför deponin.
Även länsstyrelsen har kontaktats.