Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen behåller andraplatsen i Dakar: ”Körde så fort vi kunde”

Publicerad:
Sebastian Eriksson behärskar sanddynerna bra och behåller totala andraplatsen i sin klass i Dakarrallyt.
Sebastian Eriksson behärskar sanddynerna bra och behåller totala andraplatsen i sin klass i Dakarrallyt. Foto: dakar.com

Värmlänningen Sebastian Eriksson fortsätter att topprestera i Dakarrallyt.

Trots tekniska problem behåller han totala andraplatsen i klassen även efter tisdagens etapp bland Saudiarabiens sanddyner.

Sebastian Eriksson från Sunnemo är mest framgångsrik i rallycross, med bland annat seger i Höljes VM-tävling 2019. Nu debuterar han i Dakarrallyt och kör lättviktsklassen T3 (prototyper) för Mattias Ekströms team EKS South Racing och med nederländaren Wouter Rosegaar som kartläsare.

Eriksson har inlett med att bli femma, trea, trea av 48 ekipage och tog en ny tredjeplats på tisdagens 63-milasträcka med start och mål i Al Qaisumah.

– Det var en ganska bra dag för oss, vi körde så fort vi kunde. Oturligt nog hade vi ett mindre tekniskt problem med bilen och var tvungna att stanna en kort stund ute på sträckan. Efter det fungerade allt som det skulle, säger Sebastian Eriksson i ett uttalande från teamet.

Amerikanen Seth Quintero vann sträckan, fem minuter före Erikssons teamkamrat, totalledaren Francisco Lopez, Chile, och sju minuter före Eriksson.

I sammandraget utökade Lopez försprånget från sju till nio minuter. Tvåan Sebastian Eriksson drog i sin tur ifrån trean, ryssen Pavel Lebedev, med två minuter till 18 minuters marginal.

Ekström avancerar

Mattias Ekström med kartläsaren Emil Bergkvist klättrar vidare uppåt i bilklassen efter en jobbig inledning. Femteplats på tisdagens etapp, knappt tre minuter bakom vinnaren, Auditeamkamraten Carlos Sainz, innebar sju placeringar upp, till 19:e plats, men nära två timmar från täten.

Nasser Al-Attiyah i Toyota leder sammanlagt med nästan 38 minuter, trots åttondeplats på sträckan. Niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb behåller andraplatsen, men drabbades av punktering och tappade mycket tid.

Elghakliv uppåt

I classic-klassen finns racinglegendaren Eje Elgh från Karlskoga i par med Alexander Elg. Duon var 49:a på sträckan och avancerade sju placeringar, till 55, i totalen bland 141 startande.

Årets Dakarrally omfattar 13 sträckor den 1–14 januari.

På onsdagen väntar cirka 50 mil mellan Al Qaysumah och Riyadh.

Artikeltaggar

DakarrallytEje ElghMattias EkströmRallySebastian Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.