Trafikverket utreder sämsta delen av E45 genom Dalsland

Publicerad:
E45:an mellan Mellerud och Frändefors (bilden) har den sämsta standarden på E45:an mellan Karlstad och Göteborg. Nu pågår en åtgärdsvalsstudie på sträckan. Planen är en utbyggnad till 2+1-väg. Foto: Christer Wik

Om ett år inleds ombyggnaden av sträckan Åmål-Tösse till 2+1-väg och samma standardhöjning görs Valnäs-Säffle med start 2025.

Det gör att de fyra milen mellan Mellerud och Vänersborg kommer allt mer i fokus som det sämsta avsnittet på E45 mot Göteborg.

Sakta men säkert har E45:an mot Sveriges andra stad förbättrats genom utbyggnaden upp till Trollhättan och senast 2017 då delen Tösse-Ånimskog färdigställdes som 2+1-väg.

Nästa år påbörjas en likadan utbyggnad mellan Åmål och Tösse och med start 2025 breddas även den hårt trafikerade sträckan Valnäs-Säffle.

Kvar är dock fortfarande de fyra milen från Mellerud ner till Vänersborg innan E45 kan anses ha en godkänd standard hela vägen mellan Karlstad och Göteborg. Men det dröjer innan dessa sista mil förbättras.

– Vi vill få med sträckan Vänersborg-Ekenäs mosse söder om Frändefors när den nationella infrastrukturplanen uppdateras 2026, säger Britta Johnson, strategisk planerare på Trafikverket i Göteborg.

Ska avslutas i vår

Därefter återstår det att bygga vidare norrut till Mellerud.

– Det görs en åtgärdsvalsstudie mellan Vänersborg och Mellerud och vårt mål är att avsluta den under våren.

– I den finns det förslag om att bredda nuvarande väg och även att bygga en helt ny väg mellan Mellerud och Frändefors. I båda alternativen dras E45:an utanför Melleruds tätort, säger Britta Johnson.

Även i södra Dalsland är det tänkt att Europavägen ska få standarden 2+1-väg med mitträcke, men när det kan bli byggstart för dessa etapper är ännu oklart.

Artikeltaggar

ÅmålGöteborgMellerudSäffleTösseTrafikTrafikverketVägarbeteValnäsVänersborg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare