Insändare: En ängslig sillmjölke vill kvinnan inte ha i sängen

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Hur ser den svenske mannen ut i dag? När kvinnorna lyckats göra om honom till en ängslig sillmjölke - osäker på sitt eget kön - upptäcker hon till sin stora förvåning att en sådan vill hon inte ha i sängen”, skriver insändarskribenten.
Foto: TT
Ett gott nytt - kväsigare - år tillönskas den svenske mannen!

Kväsarvalsen var vid slutet på 1800-talet den populäraste låten i Sverige och handlade om kväsarkvantingen från arbetarkvarteren på Kungsholmen i Stockholm.

Han hade på huvudet den obligatoriska vegamössan med bruten skärm för att visa att han ofta var i slagsmål. Kavaj, kulört skjorta, en slarvigt knuten rosett och så kallade slängarbyxor utställda nedtill och spetsiga skor. Händerna i byxfickorna, något kutig, med framskjutet huvud som en tjur beredd att stångas, gången vaggande som en anka och en cigarett av märket Dukehars dinglande mellan läpparna. Kväsig var stockholmska och kan översättas med stilig/tuff.

Hans kvinnliga motsvarighet kallades rynka. Det obligatoriska ”kvarnhjulet” på huvudet, en lugg långt ner i pannan, kortare kjol och rökande offentligt till allmänhetens förfasande. Låten beskriver mötet på dansgolvet mellan kväsarkvantingen och hans rynka:

Grabben går efter väggen kring

träffar sin fjälla i rynkornas ring.

Släcker harset och spottar ett tag

”Tjänare A’gusta, godda’, goddag.”

Två armar hon lägger om grabbens hals

för att fröjda med honom en vals.

Två kardor han lägger på henne då

och stiligt och kväsigt de börjar gå.

Med huvud mot huvud och bröst mot bröst

Han viskar åt henne med kärlekens röst

”Ej bussigare fjälla jag nånsin får”

Och så i en cirkel det hela går.

Refrängen:

Åh du den kväsigaste kvanting som vi nånsin i livet gett.

Något av en kvantitetjolanting. Nej aldrig i livet

nåt bättre vi sett.

Och hur ser den svenske mannen ut i dag? När kvinnorna lyckats göra om honom till en ängslig sillmjölke - osäker på sitt eget kön - upptäcker hon till sin stora förvåning att en sådan vill hon inte ha i sängen.

Med dessa ord tillönskas den svenske mannen ett kväsigare nytt år.

Peter Tornborg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG