Hoppa till huvudinnehållet

Handel med diktaturer kan aldrig vara fri

Publicerad:
Varning för kinesiskt inflytande.
Varning för kinesiskt inflytande. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att handla med någon har oftast inneburit att man ingår någon form av relation till denne. Förvisso en relation bygg på vinstintressen, men också önskan om kontakt, utbyte och långsiktiga gemensamma mål.

Göteborgs-Postens avslöjande om att ett av Volvo Cars bolag i Göteborg haft kommunistregimen i Peking som tung ägare återaktualiserar frågan om hur Sverige skall förhålla sig till Kina. Kommunistpartiet har haft ägarandelar i Geely, och de äger 80 bolag gemensamt. Geely är Göteborgs största privata arbetsgivare samt huvudägare i Volvo Cars.

Det framkommer att Geely bland annat levererar polisbilar till Xinjiang-regionen i Kina (10/12). Den fria handeln har blivit mindre fri i händerna på diktaturer som Kina. En diktatur som dessutom begår allvarliga övergrepp på sin egen befolkning. I efterkrigstiden, den fria marknadens bästa år, var det otänkbart att kommunister skulle bli de bästa kapitalisterna. Hur skall en borgerlig politik förhålla sig till den verkligheten i dag?

Clyde Prestowitz, en av Washingtons mest erfarna Kinaexperter, kom tidigare i år ut med boken The World Turned Upside Down. Den handlar om hur den ökade handeln med Kina inte har lett till ökad öppenhet och demokrati. Han visar hur fri handel inte nödvändigtvis följs av liberala värderingar (DN 22/5).

Myten om att Kina kommer bli mer som Förenta Staterna, som Prestowitz beskriver, stämmer inte. Istället är det tvärtom. Kina har inte förändrats, men företag har börjat anpassa sig till Kina, vilket vi ser hända även med företag som Volvo. Det är helt enkelt en för stor risk för dem att bli utestängda från marknaden i ett land med så många invånare. Här behöver stater agera i högre grad för att värna om en rättvis frihandel.

Det är värt att komma ihåg skillnaden mellan att göra affärer och att ingå i handelsrelationer. Att inte ha en handelsrelation med Kina betyder inte att man behöver bojkotta dem helt, men man måste vara noggrann med vilka etiska värderingar som gäller och ställa högre krav på att de efterföljs.

Högerns argument för ökad handel med Kina brukar vara att det lett till högre välfärd för fler. Men om spelreglerna ändras till Kinas fördel så kommer vinsten istället gå till förtryckande regimer. Då finansierar vi, med vår konsumtion, indirekt förtryck. Detta är en fråga som redan märks i form av en ökad konsumtionsmedvetenhet hos den enskilde. Men den behöver också lyftas på högre nivåer, där företag och stater behöver föra en mer etisk diskussion om vem som är deras ”vänner” och inte.

Kinas missbruk av den fria marknaden kommer inte gynna västvärlden. Diktaturer som förtrycker delar av sin befolkning bör inte vara en okritiserad handelspartner.

Artikeltaggar

DiktaturFrihandelGeelyGöteborgKinaKommunismLedareMarknadsekonomiPekingUSAVolvo carsXinjiang