Vi går in i valåret

Ledare
PUBLICERAD:
Det var då det. Alliansen i Högfors. Sofie Wiklund/TT
Foto: SOFIE WIKLUND
När alliansen bildades hemma hos Centerledaren Maud Olofsson 2004, talades det om att partiledarna skulle bada i badtunna. Många tror sig förmodligen ha sett bilder på hur det såg ut. Sanningen är dock att det aldrig blev något bad – de ville inte visa upp sig halvnakna inför fotograferna.

Badtunnan i Högfors är alltså något av en fiskehistoria. Ett korn av sanning (det fanns ju en badtunna hemma hos Olofsson) blev till en skröna. Men det gemensamma badet lever ändå kvar som en bild för hur ett nytt politiskt alternativ formerade sig och kunde vinna riksdagsvalet 2006.

I höstas såg vi väl inte ett symboliskt bad, men åtminstone hur fyra partier försiktigt doppade tårna i vattnet. När företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna skrev en gemensam debattartikel (DN 11/10), berättade de att de för första gången skulle lägga gemensamma förslag i riksdagen.

Det är talande att det handlade om åtgärder mot brottsligheten. Den socialdemokratiska passiviteten inför hur kriminella fått breda ut sig, är något som borde gynna högeralternativet i den kommande valrörelsen.

Det har blivit brukligt att tala om det blågula blocket. Med detta åsyftas vanligtvis M, KD och SD. Men utifrån nuvarande opinionsmätningar, förefaller det som att en nödvändighet för maktskifte är att Liberalerna klarar riksdagsspärren och blir en del av regeringsunderlaget.

Om L tydligt lierar sig med M och KD skulle det kunna vara lugnande för de allmänborgerliga väljare som skyggar inför tanken på en regering som tar stöd av SD. Liberalerna skulle av många uppfattas som en motvikt till de tre mer konservativt präglade partierna, och attrahera nya röster.

Hur dessa fyra partier positionerar sig gentemot varandra och hur det tas emot av väljarna, är det första som kommer att avgöra regeringsfrågan. Det andra är huruvida Socialdemokraterna sätter makten först och själva försöker få stöd av SD.

Den som vill veta hur det kommer att gå i riksdagsvalet kan nog fråga Karlstadsborna. Enligt en rapport från valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet (2021:6), var Karlstad en av de tio kommuner där invånarna 2018 röstade mest likt det nationella valresultatet till riksdagen. Dessutom utmärkte sig Karlstad som den kommun där valvindarna mellan 2014 och 2018 skiljde sig minst från riket. De partier som backade eller gick framåt i riksdagsvalet, uppvisade alltså snarlika förändringar bland väljarna i Karlstad.

När Novus i december frågade svenskarna vilka som var de viktigaste politiska frågorna, låg sjukvården i topp. Därefter följde lag och ordning, sedan invandring och integration. Men på fjärde plats ligger skola och utbildning.

Det är nödvändigt för framförallt M och KD att bli mer offensiva i skolfrågor. Som det offentliga samtalet just nu ser ut, håller S på att erövra problemformuleringsprivilegiet i skoldebatten. Det har inte borgerligheten råd med.

Värt att notera är också att energipolitiken klättrat från tionde plats till sjunde. Detta är en fråga där M enligt Novus är det parti som har särklass högst förtroende bland väljarna. Förhoppningsvis kommer väljarna att minnas denna vinters elpriser när de går till valurnorna söndagen den 11 september.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.