Lynn Thulin: Låt 2022 bli året vi trycker på reset

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
När vi nu varje vecka i detalj följer regeringens och folkhälsomyndighetens presskonferenser verkar 2022 kunna bli året då politiken desperat försöker hålla fast vid det gamla, skriver Lynn Thulin.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Krisen ska bibehållas, siffrorna stödja denna tes. En regering sitter säkrare om det finns en kris, är en gammal paroll, skriver Lynn Thulin.

Den som inte var med på bandspelarens tid kanske undrar vad reset är. Det är en återställningsknapp. En möjlighet att spela in på nytt. Efter ett 2021 som pendlat i ångest över antingen klimatet eller pandemin behöver Sverige fokusera på att bygga en stabil elförsörjning och ekonomi.

Experterna lockas att avge den ena profetian efter den andra vid årsskiften. När vi nu varje vecka i detalj följer regeringens och folkhälsomyndighetens presskonferenser verkar 2022 kunna bli året då politiken desperat försöker hålla fast vid det gamla, ovan och rädd att släppa innetofflorna för att ta på finskorna och gå ut. Krisen ska bibehållas, siffrorna stödja denna tes. En regering sitter säkrare om det finns en kris, är en gammal paroll.

Varje år publicerar The Economist ett specialnummer, ett magasin av förutsägelser kallat ”The World Ahead”. För 2022 inleds den med sex artiklar om dåliga världsledare, däribland Trumpismens återkomst. Har vi inte tröttnat på Trumpjagandet? Det amerikanska valet är ändå långt borta, freda 2022 från detta tema.

Tio artiklar i varierande depressiv grad om Corona. Fortsatta restriktioner. Fortsatt politisk oro. Ekonomisk kris, inflation och extrema samhällsåtgärder som blir allt mer dyra i förhållande till allt lägre dödstal. En enda styck artikel som ändå ser lite ljus i tunneln: pandemin verkar ha ökat den artistiska kreativiteten.

Borde vi inte tala mer om att antalet döda i Corona nu är blott fyra procent av motsvarande veckoläge 2020? Kanske till och med låta vården fokusera på att förhindra och bota cancer istället för att bygga statistik för en politisk agenda om smittspridning.

Möjligen positivt är att antalet klimatalarmism-artiklar inte är fler än artiklarna om ekonomi och vetenskapliga framsteg på andra områden än just klimat. Allt från klassisk miljöinnovation till rymdresor. Ser vi en aning av återgång till förnuft vad gäller energiförsörjning och välstånd? Det skulle sannerligen Sverige behöva för att se till så att folk inte behöver välja på julmat och värme 2022.

Man behöver inte heller vara konspirationsteoretiker för att förstå att det finns många som vill underblåsa destruktiva konflikter under det svenska valåret. Så för politiken gäller det att jobba på verklighetsförankringen lika hårt som man måste hålla i penningarna. En väldigt lämplig valfråga och ett tema för landet nästa år borde vara hur vi återställer baskraften och säkerställer att Europa inte fortsätter vara beroende av destruktiva världsledares gaskranar.

För att motverka både en förlamande klimatångest och att alltför repressiva pandemiåtgärder börjar skapa mer problem än de löser, behöver 2022 istället börja handla om Sveriges styrkor och förbättrad internationell påverkan. Goda samarbeten kräver relationer – vilket i sin tur kräver att vi träffas på riktiga möten. In real life så att säga. Vilket kräver att vi som samhälle släpper det gamla årets rädslor och hinder. Tryck reset.

Lynn Thulin

Elev på SNB:s skribentskola

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.