Insändare: Bilförsäkring till ungdomar - orimligt dyrt!

Insändare
PUBLICERAD:
”Ofattbara premier /.../ Exempel: ungdom på 26 år, Volvo D4, parkering på tomt, 1 500 mil/år, ingen försäkringsskada på 8 år, kostar cirka 9 000 kr mer per år när ungdomen äger bilen jämfört med att jag som förälder står som ägare och försäkringstagare”, skriver insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det är förmodligen så att ungdomar oftare förekommer i trafikolyckor jämfört med äldre personer. Jag förstår också att premien i bilförsäkringar blir högre för grupper som är en större risk för försäkringsbolagen.

Men det är väldigt stor skillnad när en ungdom skall stå som ägare och teckna en bilförsäkring. Vi är nog många föräldrar som står som ägare till våra barns bilar och därmed också är försäkringstagare. Jag vet att detta egentligen inte är ok, men det är ofattbara premier som försäkringsbolagen kräver av ungdomarna. Ett exempel; ungdom på 26 år, Volvo D4, parkering på tomt, 1 500 mil/år, ingen försäkringsskada på 8 år, kostar cirka 9 000 kronor mer per år när ungdomen äger bilen jämfört med att jag som förälder står som ägare och försäkringstagare.

Jag skulle gärna se att försäkringsbolagen sätter en rimlig premie och tar en högre självrisk av ungdomarna. Självrisken skulle också kunna kopplas till frekvensen av skadeärenden – ju fler skador desto högre självrisk.

Försäkringsbolagens villkor är i stort sett lika. Det skulle vara intressant om något försäkringsbolag kom med ett annat upplägg för bilförsäkring till ungdomar. Det finns marknadsandelar att vinna på denna målgrupp.

Det bör vara möjligt för skötsamma ungdomar att äga en bil och stå för sin bilförsäkring själva innan de har fyllt 30 år. Det är det inte i dag.

Flerbilsägande föräldrar

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.