Flera överbeläggningar, personal har behövt kallas in och ett tufft infektionsläge.
Slutet på 2021 var ansträngt på Centralsjukhuset i Karlstad.
Samtidigt som coronaläget än så länge är stabilt, men oron breder ut sig.
– Nu får vi rapporter om att det sprider sig oerhört fort, säger Karin Ehinger, den tillförordnande verksamhetschefen för slutenvården.
Situationen på Centralsjukhuset i Karlstad, CSK, har varit ansträngd de senaste veckorna.
Det är inte bara ett högt patientinflöde, utan även en utbredd sjukdomsbild hos personalen.
NWT:s coronastatistik – följ läget i Värmland härDet säger den tillförordnande verksamhetschefen för slutenvården Karin Ehinger:
– Det går väldigt mycket förkylningar, mycket covid-19, RS-virus och influensan. Många är sjuka och vabbar.
Det är också normalt att trycket på vården ökar efter ledigheten, berättar hon.
Överbeläggningar
Nu på måndagsmorgonen hade flera avdelningar på CSK överbeläggningar (att fler vårdas än vad det finns vårdplatser).
– I morse låg det ungefär på nivån som vi haft de senaste veckorna med några per avdelning.
Regionrådet hade stor 50-årsfest – dagar efter smittskyddsläkarens skarpa rådVästra Götalandsregionen har till exempel gått upp i stabsläge på grund av det ökade trycket, men det är inte aktuellt just nu i Värmland, enligt Karin Ehinger.
– Vi har eskaleringsplaner, om det skulle öka ännu mer, men än behöver vi inte gå upp. Och det hoppas vi att vi slipper.
Färre med covid-19
Vad gäller covid-19-läget är det fortsatt förhållandevis stabilt. Innan nyår låg totalt tolv patienter med covid-19 inne, varav en på iva.
Nu på måndagsmorgonen fick nio vård och en intensivvård. Det höga trycket orsakas snarare av det allmänna infektionsläget, enligt Karin Ehinger.
Men man befarar ett ökat covid-19-tryck.
– Just nu bekymrar vi oss när vi ser en ökad testning och en ökad andel positiva. Vi ser hur det ser ut i vår omgivning när det är jättebelastat i Västra Götalandsregionen, Stockholm och Uppsala.
Så många bekräftade och misstänkta omikron-fall har Värmland– Och nu får vi rapporter om att det sprider sig oerhört fort. Man måste ta hänsyn till det och inte blanda sig med annat folk på till exempel affären och krogen.
”Man har behövt täcka vakanser”
De som främst känner av trycket av det allmänna infektionsläget och covid-19 är infektionskliniken på CSK.
Hundratals nya covidfall i Värmland – nu fler än 25 000 under hela pandeminMaria Berglund är verksamhetschef:
– Det har varit en ansträngd sjukvårdssituation. Det brukar det vara under den här årstiden och vi har fått tillbaka influensan och covid-19-patienterna är tillbaka. Det har varit ansträngt men under kontroll.
Även här har man sett överbeläggningar. Och man har haft en personalgrupp som drabbats av sjukdom.
– Julveckan gick bra, men det var mer sjukdom över nyårshelgen. Men det är inte så onormalt utifrån alla rutiner som finns med att man ska stanna hemma vid symtom.
Det har lett till att personal har behövt kallas in.
– Men vi har inte brutit någons semester eller någon sådan ledigheten. Utan skickat ut sms och de som kan jobba har gjort det. Man har behövt täcka vakanser.
Främst ovaccinerade
De som ligger inne hos dem med svår covid-19 är som tidigare främst ovaccinerade.
Barnläkarens oro för lång virussäsong: ”Kommer vara länge”De flesta som är vaccinerade och smittas av coronaviruset och ligger på sjukhus vårdas snarare för något annat och har infektionen som ett ”bifynd”, enligt Maria Berglund.
Mycket halkolyckor
Söktrycket på akutmottagningen på sjukhuset har varit som förväntat, enligt verksamhetschefen Ulrika Nilsson.
– Det brukar vara lite lugnare före jul och högre inflöde i mellandagarna, säger hon.
På grund av vädret under årets sista vecka med till exempel mycket snö har halkolyckorna dock ökat.
Samtidigt som mottagningen har noterat en högre covid-19-tryck.
– Det har ökat något, sedan är det absolut inte i sådana nivåer som förra vintern. Men visst ser vi covid-19-patienter och framför allt ovaccinerade.
Även här har man sett överbeläggningar, sjukdom hos personalen och flera har behövt jobba övertid för att få hop arbetssituationen.
Så undviker du att smitta andra
Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.
Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.
Hosta och nys i armvecket.
Undvik att röra vid ansiktet.
Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .
Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.