Hoppa till huvudinnehållet

Nora ska åka till Nepal på äventyrspraktik: ”Har inte smält det än”

Publicerad:
”Vi har paddlat en del kajak och kanot i stilla vatten, men aldrig i en stor fors i Nepal”, utbrister Nora Johansson, som ska få åka till Sydasien på praktik.
”Vi har paddlat en del kajak och kanot i stilla vatten, men aldrig i en stor fors i Nepal”, utbrister Nora Johansson, som ska få åka till Sydasien på praktik. Foto: Privat

Efter ansökningsprocesser och intervjuer har tre äventyrssugna elever på Forshagaakademin valts ut för att åka till Nepal på treveckors-praktik.

– Det är helt sjukt, jag har inte smält det än, säger Nora Johansson som är en av de utvalda.

Unik praktik för äventyrselever – i Sydasien: ”Många som sökt”

2022 kommer äventyrsturismgymnasiet i Forshaga genomföra ett unikt utlandsprojekt i Sydasien, något som NWT skrev om den 11 december.

Det var för tre år sedan som Forshagaakademin kom i kontakt med The Royal Beach Camp i Nepal. Där utbildas unga nepaleser till guider inom kajak- och forspaddling, vandring och rafting.

Intresset för att åka iväg till det vackert belägna campet på praktik, har varit stort bland eleverna på gymnasieskolan i Forshaga. Efter intervjuer med samtliga 13 sökande har nu tre stycken valts ut.

När eleverna fick information om att utlandspraktiken faktiskt skulle bli av, blev många exalterade. Särskilt då pandemin ställt till det under två års tid.

– När de berättade att vi ens fick åka blev det väldigt het stämning i klassen, berättar Nora Johansson, som går tredje året på gymnasiet.

Strax därefter fick eleverna ett informationsmejl om hur de intresserade skulle gå till väga för att ansöka om praktikplatserna.

Vad skrev du i din ansökan?

– Att jag har lätt för att prata med människor, att jag i princip kan prata med vem som helst. Och även att jag väldigt gärna skulle vilja jobba med något sånt här i framtiden.

Lunchinbjudan

Ansökningarna lästes igenom av lärarna och resulterade till slut i att 8 av 13 elever blev kallade till intervjuer.

– Under intervjun frågade de om jag flugit innan, vilka rädslor jag har inför vad som kan hända där nere, och om jag bara kan flyta med i vad som händer eller måste veta allt i förväg, typ såna saker, berättar Nora Johansson.

Baserat på intervjuerna valdes sedan tre elever ut – Nora Johansson, Celine Eriksson och Oscar Heikkinen.

De fick alla en inbjudan till att äta lunch med rektorn och lärarna på skolan, som gav information om de praktiska detaljerna inför resan, så som pass, coronavaccin och utresedatum – som är fastställt till den 4 mars.

Celine Eriksson, Oscar Heikkinen och Nora Johansson är de utvalda eleverna som ska få åka på en spännande praktik till Sydasien i mars 2022.
Celine Eriksson, Oscar Heikkinen och Nora Johansson är de utvalda eleverna som ska få åka på en spännande praktik till Sydasien i mars 2022. Foto: Jessica Höwler

Hur känns det att snart få åka iväg?

– Det är helt sjukt, jag har inte smält det än. Det ska bli jättekul att få åka till Nepal med två klasskompisar. De är båda vänner som jag står väldigt nära, så det känns bra. Nu hoppas jag att smittspridningen håller sig låg och att inga gränser stänger.

Vad ser du mest fram emot?

– Vår lärare Rasmus som redan har varit på campet i Nepal, berättade om när han blev nedfirad i ett vattenfall. Det låter väldigt kul!

Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

– Att resa och att en dag starta eget. Jag vill definitivt jobba med något inom utbildningen.

The Royal Beach Camp, med floden Trishuli i bakgrunden. Eleverna kommer att bo i enkla safaritält på campen, och få träna kajakvändning i poolen såväl som i floden.
The Royal Beach Camp, med floden Trishuli i bakgrunden. Eleverna kommer att bo i enkla safaritält på campen, och få träna kajakvändning i poolen såväl som i floden. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÄventyrForshagaForshagaakademinNepalSkola och utbildningTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.