Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandeln går på knäna – vill se nytt permitteringsstöd

Publicerad:
Hypermat i Charlottenberg är en av de större butikerna längs med den värmländska gränsen mot Norge.
Hypermat i Charlottenberg är en av de större butikerna längs med den värmländska gränsen mot Norge. Foto: Lisa Olaison/NWT Arkiv

Gränshandelns 2021 har gått i såväl moll som dur.

Efter att smittspridningen åter tagit fart så avslutades det dock i moll.

– Det är svårt att säga vilka konsekvenser det kan komma att bli, säger Florentina Kurti, butikschef på hypermat i Charlottenberg.

Först kom Norge med nya restriktioner, sen slog Sverige till med sina. Nu krävs bland annat negativa testsvar för att passera gränsen till Sverige och Värmland.

Krokben på krokben med andra ord för de som verkar inom gränshandeln.

– Det har blivit färre kunder, men det har gått för kort tid för att vi ska kunna säga hur mycket mindre försäljning vi har, men visst är en väldigt stor utmaning, säger Florentina Kurti.

– Vi försöker ha butiken i gång och anpassa sortimentet efter de kunder vi har.

Hon säger att det blivit en vanesak. En vanesak som är slitsam för alla inblandande, från handlare till personal och kunder.

Rutiner var tillbaka

När läget var likadant tidigare i år, med stora besvär för norska kunder att passera gränsen, så kunde företag använda sig av permitteringsstödet. Det underlättade att kunna behålla personalen i förlängningen.

– Nu hade vi tagit tillbaka all personal, vi hade börjat komma på fötter och återfå rutinerna. Då tänkte vi att det skulle fortsätta så...

Men så blev det som sagt inte. Skillnaden jämfört med förra gången gränshandeln var i samma läge är att nu saknas ett permitteringsstöd. Något Florentina Kurti gärna ser återinförs.

– Vi får hoppas att det kommer, för det skulle underlätta för alla kring gränsen.

Artikeltaggar

CharlottenbergCoronavirusetFlorentina KurtiGränshandelHandelNorgeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.