Hoppa till huvudinnehållet

Skål för 2021 – kulturåret som levererade trots allt

Publicerad:
Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2021 gick till författaren Niklas Rådström. Det tillkännagavs på Mårbacka – med pristagaren i sitt hem i Stockholm. Då blev det skål i bubbel via länk.
Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2021 gick till författaren Niklas Rådström. Det tillkännagavs på Mårbacka – med pristagaren i sitt hem i Stockholm. Då blev det skål i bubbel via länk. Foto: Lena Richardson

Smittkurvorna gick upp och ner och restriktioner kom, släpptes och återkom. Även 2021 blev ett år präglat av pandemin, men också ett år laddat med teateräventyr, auktionsrekord och många spännande konsthändelser.

Här kommer NWT-kulturens årskrönika i ord och bild.

Man frestas ju att liksom Pippi Långstrump konstatera att det är ju ingen ordning på allting. ”Fortfarande”, kan man också lägga till. Om 2020 var året då vi alla mer eller mindre chockades av att ett virus kunde stänga ner så stora delar av världen, blev 2021 året då vi mer eller mindre vant oss vid att leva mitt i det vi redan tröttnat på att kalla ”det nya normala”.

Med stora mängder handsprit, säkerhetsavstånd, allt högre vaccineringsgrad och mycket ansvarstagande i både arrangörs- och publikled blev det ändå ett år fyllt av konstutställningar, konserter, teaterföreställningar, museisatsningar och annat gottigott i kulturens tecken. På kuppen föddes även coronakonst, kreativ karantän och nya digitala satsningar.

  • Peter Pettersson på Karlstads auktionsverk klubbade ett stort antal verk av Lars Lerin, vars konst nådde nya rekordnivåer i pris under året.
    Peter Pettersson på Karlstads auktionsverk klubbade ett stort antal verk av Lars Lerin, vars konst nådde nya rekordnivåer i pris under året. Foto: Lena Richardson
  • Lars Lerin själv har varit aktuell med både utställningar och böcker samt tv under året.
    Lars Lerin själv har varit aktuell med både utställningar och böcker samt tv under året. Foto: Lena Richardson
  • Konstnären Marja Hallstensson, Marja i Myrom, har ett hem som är en del av hennes konstnärskap.
    Konstnären Marja Hallstensson, Marja i Myrom, har ett hem som är en del av hennes konstnärskap. Foto: Lena Richardson
  • Jonas Holmström, Karlstad, är konstnär och Thor Fagerkvist-stipendiat.
    Jonas Holmström, Karlstad, är konstnär och Thor Fagerkvist-stipendiat. Foto: Lena Richardson
  • Textilkonstnären med mera Hilma Nordén var årets stipendiat på Sahlströmsgården.
    Textilkonstnären med mera Hilma Nordén var årets stipendiat på Sahlströmsgården. Foto: Lena Richardson
  • Höstsalong på Kristinehamns konstmuseum. Lena Bonnevier och Staffan Lidén Gunner tog sig en titt på Annika Sagliens skulptur, där det finns en överraskning på baksidan.
    Höstsalong på Kristinehamns konstmuseum. Lena Bonnevier och Staffan Lidén Gunner tog sig en titt på Annika Sagliens skulptur, där det finns en överraskning på baksidan. Foto: Lena Richardson
  • Stina Wollter ställer ut på Kristinehamns konstmuseum.
    Stina Wollter ställer ut på Kristinehamns konstmuseum. Foto: Lisa Olaison
  • I pandemin föddes också ny sorts konst. Becke Lundqvist på Hammarö gör skulpturer av grenar och rötter han och hans fru Suzanne Tengzelius Lundqvist hittar på sin vandringar.
    I pandemin föddes också ny sorts konst. Becke Lundqvist på Hammarö gör skulpturer av grenar och rötter han och hans fru Suzanne Tengzelius Lundqvist hittar på sin vandrin… Foto: Lena Richardson
  • Bea Szenfeld bjöd på pappersmagi i Arvika.
    Bea Szenfeld bjöd på pappersmagi i Arvika. Foto: Lena Richardson
  • Systrarna Gerd Göran och Gunhild Akre ställde ut tillsammans på Arvika konsthall. Båda har passerat hundraårsstrecket men skapar ändå.
    Systrarna Gerd Göran och Gunhild Akre ställde ut tillsammans på Arvika konsthall. Båda har passerat hundraårsstrecket men skapar ändå. Foto: Lena Richardson
  • Hunden Uno (till höger) stod modell för ett konstverk av gatukonstartisten Sagie under sommarens gatukonstfestival. Här har han sina hundkompisar med sig för att spana in det färdiga verket.
    Hunden Uno (till höger) stod modell för ett konstverk av gatukonstartisten Sagie under sommarens gatukonstfestival. Här har han sina hundkompisar med sig för att spana in… Foto: Lena Richardson

Konstnärerna vi pratade om 2021:

Lars Lerin - förstås. Han var inte bara aktuell med nya böcker, tv och utställningar både hemma på Sandgrund och på Åland utan också för att hans konst slog nya rekord på auktionshusen.

Bea Szenfeld ställde ut i Arvika konsthall i januari och gav den betonggrå utställningshallen i gamla Epa-huset en uppvisning i envist, fingerfärdigt haute couture-skapande med papperskreationer av skarpaste snitt.

Marja i Myrom har haft en tuff tid med cancerdiagnos men genom alla behandlingar har hon klarat att hålla viljan igång. När NWT hälsade på henne i hennes särpräglade hem i somras var det tydligt att också konstnärssjälen klarat sig genom krisen. Hon målar friare än någon annan.

Gerd Göran fyller 103 i början av januari men varken ålder eller pandemi hindrade henne och hennes 101-åriga syster Gunhild Akre från att ställa ut i Arvika konsthall. Två pigga damer mötte den samlade Värmlandspressen och berättade om konsten och livet.

Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare på Gamla kraftstationen i Deje. Hon har under året hunnit prisas som Årets värmlänning, men också vara med om dramatik i konsthallen.
Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare på Gamla kraftstationen i Deje. Hon har under året hunnit prisas som Årets värmlänning, men också vara med om dramatik i konsthallen. Foto: Lena Richardson

Alma Löv museum i Östra Ämtervik bjöd på en spännande sommar, med både konst, dans och musik. Gamla kraftstationen i Deje gjorde också allt för konsten, med sommar-, höst- och vintersalong, men en ovälkommen spänningsfaktor kom i höstas när vattnet pressade på och dammluckskrångel ledde till att hela hallen fick utrymmas. Dessbättre höll allt och ingen blev blöt.

Internationella konstnären Jasmin Siddiqui har gjort gigantiska väggmålningar i Rom, Moskva, Miami, Sao Paolo och Katmandu. Sommaren 2021 gav hon Karlstad ett nytt landmärke.
Internationella konstnären Jasmin Siddiqui har gjort gigantiska väggmålningar i Rom, Moskva, Miami, Sao Paolo och Katmandu. Sommaren 2021 gav hon Karlstad ett nytt landmärke. Foto: Tommy Andersson

Sommarens gatukonstfestival i Karlstad bjöd också på spänning och konst. Allra mest spännande blev det kanske när världsartisten Jasmin Siddiqui, känd under signaturen Hera of Herakut, målade en fasadmålning i Haga och en förbipasserande ringde polisen...

Pensel, spatel - eller gevär. En konstnärs verktyg kan variera. Konstnären James Bates gästade Galleri Mats Bergman och visade hur han brukar ge tavlorna en omgång med luftgevär.
Pensel, spatel - eller gevär. En konstnärs verktyg kan variera. Konstnären James Bates gästade Galleri Mats Bergman och visade hur han brukar ge tavlorna en omgång med luftgevär. Foto: Lena Richardson

Värmländska höstsalongen på Kristinehamns konstmuseum blev en härlig konstfest och Stina Wollters utställning på samma ställe (pågår fortfarande) blev en maffig presentation av ett stort konstnärskap.

Laxholmen i Munkfors fortsatte sin kändissatsning och visst lockade Petter Alexis besökare till bruksorten. Till kulturredaktörens förtjusning visade han sig dessutom ha Nils Ferlin-poesi präntad in på bara skinnet.

Petter var sommarens gästutställare på Laxholmen i Munkfors. Han visade akvarellkonst, men NWT:s kulturredaktör fick också en visning av hans Ferlintatuering.
Petter var sommarens gästutställare på Laxholmen i Munkfors. Han visade akvarellkonst, men NWT:s kulturredaktör fick också en visning av hans Ferlintatuering. Foto: Lena Richardson

Hos Hammarö Art Gallery - ett galleri som startade i våras och nyligen fick pris som Årets uppstickare - hade också kändisbesök. Birgitte Söndergaard visade att det faktiskt går att byta karriär, från skådespel och Sällskapsresa till konst.

Birgitte Söndergaard ställde ut på Hammarö Art gallery.
Birgitte Söndergaard ställde ut på Hammarö Art gallery. Foto: Lena Richardson

Litteraturens 2021

Författaren Niklas Rådström fick Selma Lagerlöfs kulturpris, vilket avslöjades på Mårbacka i början av juni. I Selmas arbetsrum skålades det med bubbel, men pristagaren själv fick bara uppleva det via dataskärmen...

Desto mer författarnärvaro var det i augusti, då det var dags för den första Litteraturfestivalen på Mårbacka. Bland gästerna fanns akademiledamoten och Karlstadsbekantingen Jila Mossaed, som med charm, humor och vemod läste dikter för en stor publik.

  • Litteraturfestival på Mårbacka var nysatsningen som gick hem.
    Litteraturfestival på Mårbacka var nysatsningen som gick hem. Foto: Lena Richardson
  • Jila Mossaed läste dikter vid Litteraturfestivalen på Mårbacka.
    Jila Mossaed läste dikter vid Litteraturfestivalen på Mårbacka. Foto: Lena Richardson
  • Författaren Lars Andersson gav under 2021 ut rosade romanen Nu.
    Författaren Lars Andersson gav under 2021 ut rosade romanen Nu. Foto: Lena Richardson
  • Ninni Schulman avslutade sin deckarserie om Hagfors. NWT mötte henne - i Hagfors, förstås.
    Ninni Schulman avslutade sin deckarserie om Hagfors. NWT mötte henne - i Hagfors, förstås. Foto: Lena Richardson
  • Alex Schulman är Årets Värmlandsförfattare. Honom träffade NWT i Filipstad, där delar av hans roman Bränn alla mina brev utspelar sig.
    Alex Schulman är Årets Värmlandsförfattare. Honom träffade NWT i Filipstad, där delar av hans roman Bränn alla mina brev utspelar sig. Foto: Lena Richardson
  • Peter Mohlin och Peter Nyström kom till Karlstad för att berätta om nya boken, där kaffeskrapan är en viktig plats.
    Peter Mohlin och Peter Nyström kom till Karlstad för att berätta om nya boken, där kaffeskrapan är en viktig plats. Foto: Lena Richardson

Vackraste Värmlandsboken utsågs och det blev ännu en triumf för biskop Sören Dalevi och Marcus-Gunnar Pettersson från Arvika, vars praktverk till barnbibel blivit idel rosad och därtill en stor försäljningssuccé.

Deckarduon Mohlin och Nyström följde upp sin debutsuccé med en ny deckare, också den med Karlstad som spelplats. Ninni Schulman däremot satte punkt - i alla fall för sin Hagforsserie, som i och med årets roman, den sjunde i serien, är fulltalig.

Årets Värmlandsförfattare heter Alex Schulman. NWT träffade honom några veckor innan avslöjandet, när han besökte sin morfars stad Filipstad, och det blev ett samtal om såväl romansuccéer som filmdrömmen som blir sann.

  • NWT hälsade på när kören repeterade hemma hos regissören Olof Wretling inför Värmlänningarna.
    NWT hälsade på när kören repeterade hemma hos regissören Olof Wretling inför Värmlänningarna. Foto: Lena Richardson
  • Petra Nielsen gjorde den största kvinnorollen i Billy Elliot på Säffleoperan.
    Petra Nielsen gjorde den största kvinnorollen i Billy Elliot på Säffleoperan. Foto: Lena Richardson
  • Rottnerosparken satsade på en fasadshow där kulturarv och ny teknik möts. Det fick parken pris för så småningom.
    Rottnerosparken satsade på en fasadshow där kulturarv och ny teknik möts. Det fick parken pris för så småningom. Foto: Lena Richardson
  • Kulturmånad på gång i Karlstad. Då visade politikern Johanna Larsson att gymnasttakterna sitter i,  flankerad av Frida Oskarsson och Ulrika Lassing.
    Kulturmånad på gång i Karlstad. Då visade politikern Johanna Larsson att gymnasttakterna sitter i, flankerad av Frida Oskarsson och Ulrika Lassing. Foto: Lena Richardson
  • Lukas Moodyssons film blev teater i Värmlandsteaterns regi. Oscar Eklund och Jonathan Lidbäck satt som gjutna i 70-talssoffan med Madeleine Hellberg och Catrin Berg vid pressvisningen.
    Lukas Moodyssons film blev teater i Värmlandsteaterns regi. Oscar Eklund och Jonathan Lidbäck satt som gjutna i 70-talssoffan med Madeleine Hellberg och Catrin Berg vid p… Foto: Lena Richardson
  • Leif Stinnerbom tände ljusen inför vinterns stora julsatsning, som i år fick bli live efter 2020 års digitala variant.
    Leif Stinnerbom tände ljusen inför vinterns stora julsatsning, som i år fick bli live efter 2020 års digitala variant. Foto: Lena Richardson

Scenkonsten lever – leve den

Från nedstängning, idel uppskjutet och framflyttat till nytt hopp. I somras genomförde Västanå teater en spelperiod mot alla odds, med stor noggrannhet i smittsäkringen och hög konstnärlig kvalitet. Körkarlen blev ett drama i tiden. Med covidpass i handen återkom publiken senare för att få en äkta Västanå jul. Tänk att det gick, trots allt!

Värmlänningarna blev också av, men inte på midsommar utan i en specialversion senare under sommaren. Film, operaorkester och teater alltiett var upplevelsen geniet Olof Wretling bjöd publiken på.

Säffleoperan gav en fartfylld scenhöst med musikalen Billy Elliot, fylld med dans, medryckande musik och starka känslor samt ett stort antal ytterst talangfulla barn på scenen.
Säffleoperan gav en fartfylld scenhöst med musikalen Billy Elliot, fylld med dans, medryckande musik och starka känslor samt ett stort antal ytterst talangfulla barn på scenen. Foto: Lena Richardson

På Säffleoperan spelades Billy Elliot för fulla hus under hösten och det ledde till applåder, skratt, tårar av rörelse, buss- och tåglaster med inkommande publik och så småningom ett kulturpris från NWT.

På Tempelriddaren rådde 70-talsdoft när Värmlandsteatern gjorde teater av Lukas Moodysons Tillsammans. En utmaning som roddes hem med bravur.

Ole Wiggo Bang avtackades med en Big Bang-konsert på Wermland opera.
Ole Wiggo Bang avtackades med en Big Bang-konsert på Wermland opera. Foto: Lena Richardson

Wermland opera har när återstarten väl kom bjudit på kortoperor såväl som stor konsertserie, men också julvandring, en gnistrande julföreställning och en fasadshow utöver det vanliga. Mot slutet av året avtackades dessutom operans nestor med stor mottagning och festföreställning: Ole Wiggo Bang slutar som operachef, 40 år efter att han började på operan. Nyårsafton 2021 gör han sin sista arbetsdag.

Så sätter vi punkt för 2021, räknar ner mot 2022 och allvarligt talat, om ett krångelår fyllt av restriktioner kan fyllas med så här mycket god, intressant och uppfriskande kultur, hur härligt blir det när pandemin väl släpper? Kanske, kanske är det 2022 det händer. Gott nytt år!

Inte alla dagar är en vanlig dag på jobbet. NWT:s Lena Richardson var först ut när konstnären Jenny Soep satte igång med att måla porträtt hos Konstfrämjandets galleri.
Inte alla dagar är en vanlig dag på jobbet. NWT:s Lena Richardson var först ut när konstnären Jenny Soep satte igång med att måla porträtt hos Konstfrämjandets galleri. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Alex SchulmanArvikaFilipstadHammaröHammarö Art GalleryKarlstadKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumLars LerinLaxholmens kulturhusLitteraturMarja HallstenssonNinni SchulmanNöje/KulturNyårNyårskrönikaOle Wiggo BangOlof WretlingSäffleSamhälleSören DaleviSunneTeaterVärmlands länVärmlands museumVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.