Hoppa till huvudinnehållet

Ett till år på undantag

Publicerad:
Captain Tom adlades av drottning Elizabeth II förra året.
Captain Tom adlades av drottning Elizabeth II förra året. Foto: Chris Jackson/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Så blev det ännu ett år präglat av pandemin. Nyordslistan för 2021 med begrepp som coronabubbla och zoomtrötthet vittnar om att inte heller detta år blev särskilt normalt.

I takt med att vaccineringen tog fart, gick pandemin mer och mer från att vara något som skrämde oss, till att för de flesta mest ligga som en våt filt över tillvaron. I Storbritannien tog Captain Tom – Sir Thomas Moore – sina sista steg och sista andetag. Hundraåringen som mer än någon annan hade symboliserat kämpaglöd dog själv av Covid-19.

Enighet i kampen mot pandemin, ersattes under året alltmer av polarisering mellan de som hade olika syn på vilka åtgärder som var motiverade. Det är inget fel på att kritisera vad man anser vara fel – tvärtom är det så en demokrati skall fungera. Men om skyttegravarna grävs för djupa och den andra sidan börjar utmålas som ondsint, ökar risken för en farlig radikalisering.

Detta är inget unikt för coronadebatten utan är typiskt för vår samtid. Konsekvensen av en alltför svartvit världsbild kunde vi exempelvis se i USA när Joe Biden valdes till president och Trumpsupportrar stormade Kapitolium. Men vi såg det även i rapporteringen kring Kyle Rittenhouse, där en ung man utmålades som inhemsk terrorist fast han i själva verket agerat i självförsvar då han sköt tre personer.

Skottlossningar var även något som präglade Sverige under detta år. Särskilt stor uppmärksamhet fick dödsskjutningen av en polisman i Biskopsgården, samt mordet på artisten Einár. De gjorde det för många tydligt att romantiserandet av den kriminella förortskulturen måste upphöra.

Eskalerande vapenvåld, rusande elpriser eller en cementkris som hotade att underminera den svenska byggindustrin – ingenting verkade kunna hindra Socialdemokraterna från att hålla sig kvar vid makten, trots två regeringskriser under samma år. Efter att ha blivit vald för andra gången kunde dessutom Magdalena Andersson efterträda Stefan Löfven och bli vår första kvinnliga statsminister.

Den socialdemokratiska strategin förefaller vara att i långsammast möjliga tempo, sno politiska förslag de tidigare motsatt sig för att i stället presentera dem som sina egna. Trots detta har stödet för partiet gått framåt under hösten och Socialdemokraterna är alltjämt störst. Omkring 30 procent av svenskarna verkar märkligt nog tänka det som popgruppen Abba sjunger i en av sina låtar som kom under året: ”I still have faith in you” (jag tror fortfarande på dig).

Att Björn Ulvaeus och Benny Andersson skrev nya sånger var dock till stor glädje för många. Liksom att de uppskjutna Europamästerskapen i fotboll samt de olympiska sommarspelen gick av stapeln med ett års försening. Sådana ljusglimtar har behövts. För även om tidningarna fylldes av dramatiska händelser, var 2021 för många främst ett långtråkigt år.

Artikeltaggar

AbbaBenny AnderssonBiskopsgårdenBjörn UlvaeusByggbranschenCementCoronavirusetDonald TrumpEinárElElpriserJoe BidenLedareMagdalena AnderssonRegeringenSkottlossningSocialdemokraternaStefan LöfvenStorbritannienUSAUtsatta områden