Hoppa till huvudinnehållet

De högerkonservativas svek kommer att synas på elräkningen

Publicerad:
De högerkonservativa har noterat att elpriserna skjutit i höjden och matat utspelskanonen full med salutskott: stora kärnkraftverk ska byggas på nolltid och elskatten sänkas, skriver Johan Danielsson och Khashayar Farmanbar. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är tydligt att de högerkonservativa partierna prioriterar retorik och utspel framför politik som skulle göra konkret skillnad i plånboken för många människor, skriver Johan Danielsson och Khashayar Farmanbar.

Energikrisen i Europa har lett till rekordhöga elpriser även i Sverige, vilket oppositionen använder som slagträ i debatten. Men när det verkligen gäller säger högerpartierna konsekvent nej till förslag som faktiskt skulle sänka elräkningen. Avskaffandet av det statliga stödet för energieffektivisering av bostäder blir dyrt för både medborgare och staten.

Tack vare goda geografiska förutsättningar och långsiktigt stabil energipolitik har Sverige mycket låga elpriser jämfört med resten av Europa. Men stabiliteten har också en baksida: låga elpriser över tid gör att incitamenten i Sverige minskar för att bättre isolera våra bostäder. Nu märks det att tilläggsisolering som skjutits upp, fönster som inte bytts eller värmesystem som inte justerats in påverkar räkningen när elpriskrisen i Europa även får svenska elpriser att skjuta i höjden.

Socialdemokraterna har länge arbetat framåtsyftande i regeringsställning för att underlätta för energieffektivisering i bostäder. För småhusägare finns möjlighet till Rot-avdrag och mellan 2016–2018 avsatte regeringen 800 miljoner per år till renovering av Sveriges miljonprogramsområden.

Så skriver du en debattartikel

I år slog regeringen ihop och breddade energieffektiviseringsstödet så att både hyreshus och bostadsrättsföreningar skulle kunna använda det. Under 2021 har det hittills kommit in ansökningar motsvarande statliga investeringar på över 42 miljoner kronor, bara i Värmlands län.

Men nu stoppas ytterligare ansökningar till stödet efter årsskiftet. Orsaken är att de högerkonservativa partierna helt enkelt plockade bort stödet genom sitt agerande i riksdagen – trots att regeringen säkrat finansiering av insatsen från EU!

Det innebär i praktiken kallare lägenheter, högre elräkningar och sämre inomhusmiljö än vad som annars varit fallet. Bara 2021 beräknades stödet bidra till en total energibesparing på över 66 000 megawattimmar, vilket framåt hade inneburit årliga besparingar i 100-miljonersklassen på svenskarnas elräkningar. Skulle man räkna med dagens elpris vore beloppet ännu högre.

Det finns partier som vill samarbeta och ta ansvar för Sverige, och så finns de som sätter det egna partiintresset främst. De högerkonservativa har noterat att elpriserna skjutit i höjden och matat utspelskanonen full med salutskott: stora kärnkraftverk ska byggas på nolltid och elskatten sänkas. Men några pengar har de inte anslagit och vid närmare inspektion saknas också genomtänkta förslag.

Istället säger Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i riksdag, region och på kommunnivå nej till konkreta förslag som skulle sänka kostnaden på elräkningen. Att de högerkonservativa tagit bort energieffektiviseringsstödet är bara ett exempel. Att Moderaterna i Region Stockholm rasar mot havsbaserad vindkraft, men samtidigt vill importera förnybar el från andra delar av landet, är ett annat.

Det är tydligt att de högerkonservativa partierna prioriterar retorik och utspel framför politik som skulle göra konkret skillnad i plånboken för många människor.

Den socialdemokratiska regeringen fortsätter ta elprisfrågan på allvar. Inte bara när Europas elpriskris når svensk nyhetsplats, utan genom att långsiktigt och ihärdigt arbeta för att göra livet bättre för fler. Det är ett arbete vi kommer ta vidare som nya ministrar, hela tiden med målet om bättre bostäder för vanligt folk för ögonen.

Johan Danielsson (S)

Bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister

Khashayar Farmanbar (S)

Energi- och digitaliseringsminister

Artikeltaggar

DebattElElpriserEUJohan DanielssonKärnkraftKhashayar FarmanbarKommunerKristdemokraternaModeraternaRegeringenRegionerRiksdagenRotSocialdemokraternaSverigedemokraterna