Hoppa till huvudinnehållet

Alva är skötare till världens bästa hoppryttare

Publicerad:
Alva och All In har skapat ett speciellt band. ”Ibland ringer de mig och säger: nu får vi inte in Allan igen, du får komma och hämta honom”, skrattar hon.
Alva och All In har skapat ett speciellt band. ”Ibland ringer de mig och säger: nu får vi inte in Allan igen, du får komma och hämta honom”, skrattar hon. Foto: Privat

Alva Svensson är hästskötare – eller så kallad showgroom – åt Peder Fredricson, numera världens bästa hoppryttare. För några år sedan lärde hon barn rida på Christinehamns ridklubb och nu reser hon världen runt med OS-medaljhästen All In.

– Hör du mig bra? undrar Alva.

Det är dan före dan före dopparedan och 22-åringen kör hästlastbilen hem mot Grevlundagården i Skåne. När Hästliv når henne befinner hon sig i Bremen, och har inte långt kvar på den långa resan från tävlingarna i Riyadh, Saudiarabien.

Växte upp i Kristinehamn

Alva har alltid haft hästar omkring sig. Hon lärde sig rida på mammans fjording och gick på shettisridskola. Mellan 10 och 20 års ålder hade hon minst en häst, samtidigt som hon var flitig i skolan.

Under gymnasietiden hade hon tre-fyra hästar, tävlade upp till 1.30, höll ridlektioner på ridskolan två dagar i veckan och studerade ambitiöst på naturvetenskapliga programmet.

När studentmössan kastades i luften på skolavslutningen var inte högskoleutbildning särskilt lockande, utan Alva tänkte sig en paus från studierna och började jobba för tävlingsryttaren Emma Emanuelsson i Göteborg.

Här fick Alva blodad tand av att följa med på tävlingar. Tidigare hade hon nog trott att hon ville fokusera på att rida och även tävla själv, men för Alva blev det väldigt utvecklande att vistas bland rutinerade ryttare på internationella tävlingar.

När det sedan började bli dags att studera – Alva hade sökt civilekonom och personalvetare – dök plötsligt ett erbjudande från självaste Peder Fredricson upp.

– Jag funderade lite men kom fram till att det här är en chans man får en gång i livet. Jag tar den! säger Alva.

Hon resonerade som så att studera kan man göra när som helst, men ett jobberbjudande från en av världens främsta ryttare kommer inte varje dag.

Hon ser bara möjligheter; studera snart, senare i livet, på distans under sina år på Grevlunda, eller kanske aldrig.

Vad hon i så fall vill bli vet hon inte; om hon fortfarande är inne på civilekonom/personalvetare eller om det blir veterinär eller något ännu närmre hästvärlden.

Olympiska spelen i Tokyo

När Alva Svensson påbörjade sin tjänst på Grevlundagården i början av sommaren 2020 var OS uppskjutet och Peders välkända häst All In, eller Allan som Alva kallar honom, stod mest i hagen om dagarna och fick gå som handhäst för att han var för tjock att rida.

Peder Fredricson på All In (även kallad Allan) på banan under OS i Tokyo. Alva Svensson står bredvid. ”Det kändes som att det bara var jag, Peder och Allan på tävlingen inför omhoppningen. Det fanns liksom ingen annan”, berättar Alva.
Peder Fredricson på All In (även kallad Allan) på banan under OS i Tokyo. Alva Svensson står bredvid. ”Det kändes som att det bara var jag, Peder och Allan på tävlingen inför omhoppningen. Det fanns liksom ingen annan”, berättar Alva. Foto: Christophe Taniere (FEI)

Vägen till OS året därpå såg väldigt lång ut men var välplanerad. Allan skulle vara i toppform och Alvas roll i arbetet var stor. Muskler skulle byggas i backar i skogarna, konditionen skulle galopperas fram på de skånska ängarna och han skulle förstås må bra på alla sätt.

– Allt blev så rätt och var bara perfekt! Helt otroligt att allt klaffade. All In kräver mycket mer än andra hästar och att han blev i sån toppform och levererar efter runda efter runda är fantastiskt, säger Alva.

Alva flyger till Tokyo med hästarna och bor vid stallen medan Peder och de andra ryttarna i det svenska laget bor i OS-byn. Alla presterar på topp.

– Alla tyckte de förtjänade det. De var bäst genom hela OS. De flesta svenska hästarna red fler rundor än de andra och alla våra hästar kom till omhoppning, berättar Alva.

Förutom lag-guldet som nu har hyllats med Bragdguldet tog Peder även en individuell silvermedalj. I TV-rutan när han gick i mål filmar kameran Alva som hoppar överlyckligt och teamet kramar om varandra. Alva säger dock att det fortfarande inte riktigt har sjunkit in, och att det kanske aldrig riktigt kommer att göra det.

Här nedan kan du se ett klipp från Peder Fredricsons silverridning i Tokyo. Cirka två minuter in i klippet ser du även en lycklig Alva efter målgången.

– Det är overkligt när jag tänker på det även nu, säger hon.

Fredricson blir världsetta

För ett par månader sedan kom beskedet att Peder äntligen nått sitt mål att bli bäst i världen. Han brukar betona att det är en lagbedrift – att han omöjligt kunde lyckas utan sitt team.

– Eftersom han är världens bästa ryttare skulle man ju kunna säga att vi är världens bästa team, säger hon och skrattar lite.

Alva tycker att Peder är välförtjänt av titeln eftersom han utmärker sig bland världselitryttarna.

– Han har en naturlig syn på hästen och hans hästar får verkligen vara hästar. De är alla barfota, får vara i hagen varje dag, alla som kan gå tillsammans med andra hästar gör det, vilket är alla utom hingstarna, och de rids ute i naturen ungefär hälften av tiden. De har verkligen ett bra hästliv, konstaterar hon.

Just därför tror hon att Peders hästar presterar på topp. Det är även anledningen till att hon tycker att det är så roligt att arbeta på Grevlunda, för att inte tala om lärorikt.

– Man lär sig alltid något nytt. Det är verkligen utvecklande att jobba med Peder, säger Alva.

Framtiden härligt oviss

Alva vet inte hur länge hon kommer att arbeta på Grevlundagården, men hon stortrivs och ser inte slutet på sin tid där än på ett tag. Just nu är hon ledig och har firat jul hemma i Kristinehamn. I januari ska hon till Spanien eller Dubai, lite beroende på pandemiläget.

– Det är OS igen om tre år, det hade varit jätteroligt att göra ett till OS. Vi har ju det i sikte redan nu. Vi får se hur det blir med plugg och så, men just nu trivs jag väldigt mycket med mitt jobb. Man får resa mycket och se världen, så det är väldigt roligt, avslutar Alva.

Alva och Crusader Ice på framridningen i Riyadh, Saudiarabien.
Alva och Crusader Ice på framridningen i Riyadh, Saudiarabien. Foto: Ahmed al Maawali

Alva Svensson

Ålder: 22

Från: Kristinehamn

Bor: Grevlundagården, Simrishamn

Sköter om 10 av gårdens 35 hästar

Yrke: Showgroom

Vad gör en showgroom?

Tar hand om hästen, ser till att den mår så bra som möjligt och har alla förutsättningar för att kunna prestera på topp inne på banan. Vi är alltid i stallet och finns alltid där med hästarna på tävling, planerar allt inför tävling, ser till att hästen kommer till tävling säkert och att allt som kan tänkas behövas finns med. När man är hemma gör man det vanliga stalljobbet.

Vad är det bästa med jobbet?

Att vara med hästarna, såklart. Det blir väldigt mycket tid med hästarna och lär känna dem på ett helt annat plan. Man förstår dem verkligen som individer. Det skapas ett så speciellt band som är svårt att förstå att man kan få.

Vad är det sämsta med jobbet?

Det är ju mycket jobb liksom. Det kan vara väldigt långa dagar och mycket körning. Men om man verkligen brinner för det här och vill lägga ner tid och energi så finns det inget bättre, för det ger en så mycket tillbaka.

Hur blir man en showgroom?

Det finns hur många sätt som helst. Man kan skriva till mig, till tävlingsstall, visa intresse, lägga ut på sociala medier (tex facebookgruppen Hästjobb).

Hur blir man en riktigt bra showgroom?

Man måste verkligen ha intresse för hästen och vilja lära sig allt om hästar och hur de fungerar. Samla på sig mycket kunskap. Det får inte vara ridning i fokus, utan allt runtomkring och framför allt detaljer.

Artikeltaggar

DubaiHästlivHästsportHelgKristinehamnOSPeder FredricsonSkåne länSpanienTokyo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.