Hoppa till huvudinnehållet

Så upptäcker du sevärdheterna i centrum – utan QR-koder

Publicerad:
Det finns mycket att upptäcka för den som tar en promenad i Karlstad. Gamla stenbron är en av sevärdheterna som bär med sig mycket historia.
Det finns mycket att upptäcka för den som tar en promenad i Karlstad. Gamla stenbron är en av sevärdheterna som bär med sig mycket historia.

Det finns mycket konst, arkitektur och historia att upptäcka till fots i Karlstad, men det får högst troligt ske utan att kommunen servar med QR-koder längs vägen. Det blir slutsatsen när kultur- och fritidsnämnden nu sagt sitt om en motion.

Slutgiltigt beslut om motioner tas av kommunfullmäktige, men rekommendationen från kultur- och fritidsnämnden är att säga nej till motionen från S-politikerna Pernilla Edman och Christer Alnebratt. Deras förslag är att Karlstads kommun ska utreda ett införande av stadsvandring med hjälp av QR-koder i staden.

Deras tanke är att det borde sitta QR-koder vid byggnader, skulpturer och andra intressanta ställen. Koderna ska leda till mer information för den som scannar dem med sin mobil.

Via QR-koder kan man nå mer information.
Via QR-koder kan man nå mer information. Foto: Johan Nilsson/TT

”Det skulle kunna vara en känd Karlstad-profil som agerar berättarröst och det borde gå att välja om man vill följa korta eller långa förvalda slingor, alternativt ta enskilda koder var för sig. Muntligt berättande med konstnärlig inlevelse kompletteras med skriftligt material så som exempelvis texter, bilder och kartor”, skriver de båda politikerna i sin motion.

Finns redan kartor

Kultur- och fritidsnämnden föreslår att motionen avslås, bland annat för att QR-idén bygger på skyltar, som kräver underhåll.

Dock vill nämnden att ”berörda nämnder ges i uppdrag att utveckla befintliga digitala kartor så att de tillgängliggörs och kommuniceras ut på ett tydligare sätt.” Av svaret på motionen från tjänstemännen framgår nämligen att det redan finns en hel del guider och kartor för den som vill upptäcka mer i staden:

• Kultur- och fritidsförvaltningen har tagit fram en guide till konstnärliga gestaltningar i stadsmiljön i Karlstad. Den finns på kommunens hemsida.

• På hemsidan finns även Kulturcykeln, en guide med tre olika sträckningar för den som vill upptäcka staden på cykel.

• Solapromenaden är en milslång runda för både motion och kulturupplevelser. Längs denna finns faktiskt QR-koder, som leder till en tipsrunda med frågor.

• Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram webbkartor där kartan ”Stadsvandringar” innehåller samlad information om konstverk, parker och intressanta byggnader i centrala Karlstad, information man kan få in i sin mobil när man passerar sevärdheterna.

Artikeltaggar

BesöksnäringCentrumChrister AlnebrattDigitaliseringKarlstadKarlstads kommunKommunpolitikKonstNöje/KulturPernilla EdmanPolitikTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.