Hoppa till huvudinnehållet

NWT blickar tillbaka på ett annorlunda nöjesår

Publicerad:
Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, gick direkt till final vid Melodifestivalens andra deltävling i Annexet. Till höger Anton Ewald som även han gick vidare.
Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, gick direkt till final vid Melodifestivalens andra deltävling i Annexet. Till höger Anton Ewald som även han gick vidare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Idag och imorgon blickar NWT Nöje tillbaka på året som gått. Första halvåret inleds med stor osäkerhet på grund av restriktionerna som nyss införts, med många inställda evenemang som följd.

Dotter deltar i Melodifestivalen, som Tusse vinner, Fernandoz ger ut hyllning till värmlandska solnedgångar och "Rockstorband” bjuder på tak-konsert i Inre hamn.

JANUARI

Osäkerheten är total i nöjesbranschen på grund av de restriktioner som råder. Nöjesfabriken är bara en av många aktörer i Värmland som får ställa in och flytta konserter.

Här är de mest lästa kultur- och nöjesartiklarna under 2021

Svensk rap står i centrum hela året och det börjar direkt. Artisten Yasin häktas misstänkt för inblandning i kidnappningen av rapparen Einár och det blir starten på en av årets mest inflammerade debatter; kan man skilja konsten från konstnären, eller är gangsterrappen en del av kriminaliteten? Debatten pågår hela året och når en kulmen i oktober.

Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Fr v den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud (grön), Ilija Jurkovic samt Chihab Lamouri.
Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Fr v den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud (grön), Ilija Jurkovic samt Chihab Lamouri. Foto: Johan Hallnäs/TT

Top Cats sångaren Jon Kleppenes återvänder till hemstaden Torsby efter läkarstudier. En ny karriär inleds samtidigt som arbetet med bandet ligger tillfälligt på is.

När Fredrik Skavlan tar ledigt får Carina Bergfeldt vikariera i SVT. Det blir en publiksuccé, två miljoner tittare ser första avsnittet av hennes pratshow. När Skavlan sedan lägger av helt i december efter 13 år och 303 avsnitt får Bergfeldt ta över permanent.

FEBRUARI

Kristinehamnaren Fernando Carabalí är manager åt melloaktuella Kadiatou och har även en egen karriär som ståuppare och skådespelare.

Daft Punk splittras efter 28 år och massor av klassiska hits. Den hemlighetsfulla franska popduon tar avsked genom att "spränga sig själva" i en video som publiceras på hemsidan.

Lady Gagas hundvakt blir nedskjuten av okända gärningsmän som stjäl två av stjärnans hundar i Los Angeles. Gaga erbjuder 500 000 kronor i belöning. Två dagar senare återfinns hundarna.

MARS

Arvikas Dotter medverkar i Melodifestivalen med låten Little Tot, trots problem med en nackskada. Efter att ha gått direkt till final slutar hon på fjärde plats. Tusse vinner Melodifestivalen med låten ”Voices”. Segern är överlägsen och killen från Kongo via Tällberg i Dalarna får sitt stora genombrott under året.

”Husavik”, låten Molly Sandén sjunger i filmen ”Eurovision song contest”, nomineras till en Oscar. Hon får dock inte uppträda på själva galan i april utan sjunger i tv från Island. Inte vinner hon heller. Stayetten går till artisten Her.

Med singelsläppet Stop all the clocks ville Rigmor Gustafsson skänka hopp till folk under nedstängningen.
Med singelsläppet Stop all the clocks ville Rigmor Gustafsson skänka hopp till folk under nedstängningen.

Grumsbördiga artisten Rigmor Gustafsson släpper en tonsättning av dikten Stop all the clocks. Förhoppningen är att folk ska finna tröst i den psalm-lika kompositionen.

Premiär för TV4:s ”Masked singer Sverige”, lite oväntat årets stora svenska tv-händelse. Programmet där folk ska gissa vilka kändisar som döljer sig bakom utflippade masker lockar storpublik. Komikern Daniel Norberg är kvar längst och ”vinner”.

APRIL

Dansbandsvärlden är i kris. Corona gör att man inte får kramas till musik. För andra året i följd ställs dansbandsveckan i Malung in och många rapporter kommer in om orkestrar som splittras och ger upp. Fernandoz gör det bästa av situationen och ger ut hyllning till den värmländska solnedgången.

Dansbandet Fernandoz gjorde det bästa av situationen under nedstängningen och släppte en låt som hyllar Värmland.
Dansbandet Fernandoz gjorde det bästa av situationen under nedstängningen och släppte en låt som hyllar Värmland.

Äntligen lite goda nyheter för nöjesvärlden i pandemin. Regeringen höjer publiktaket för sport och kultur. Från och med 17 maj tillåts upp till 500 personer sittande utomhus under vissa förutsättningar.

MAJ

Billie Eilish byter stil och fotograferas på Vogues omslag i underkläder, vilket gör många trogna fans som är vana att se henne i baggy-kläder upprörda. Billie svarar genom att kallar sina nya skiva "Happier than ever".

Svante Thuresson avlider. Den coole jazzmannen, som sjungit det mesta under sin långa karriär blir 84 år gammal.

Christer Björkman får ett nytt jobb. Tv-bolaget NBC meddelar att de ska sända American Song Contest 2022, med den svenska schlagergeneralen som en av producenterna.

JUNI

Bröderna Claes och Pär Nordwall från Karlstad korsar Atlanten och spelar samtidigt in en dokumentär. Storebrodern Claes, som tidigare bara seglat på Vänern beskriver upplevelsen som ”jättehäftig”.

Victor Leksell får tre priser på Grammisgalan, däribland det för årets artist. Yasin får också pris, för årets hiphop medan han sitter häktad i väntan på dom.

”Samma gamla vanliga” med A36 går in som etta på svenska singellistan och blir kvar där i sex veckor. Göteborgsrapparens låt blir årets svenska sommarplåga.

I samarbete med lokalkanalen Glimt bjuds det på tak-konsert i sann Beatlesanda med musikprofilerna Harry Kjörsvik och Martin Säfström i spetsen. Tanken är att erbjuda livekonserter även under pandemitider och bandet består av inte mindre än tretton musiker.

Peps Persson går bort. Den skånske ikonen som förde in reggae i folkhemmet med låtar som ”Hög standard” och ”Oh boy” blir 84 år gammal.

Mikael Forsell

Christian Dyresjö

Top Cats-sångaren åter på hemmaplan: Börjar som läkareMardröm för Nöjesfabriken – flera evenemang kan ställas in eller flyttasMardröm för Nöjesfabriken – flera evenemang kan ställas in eller flyttasDotter drabbad av nackskada: ”Väldigt nervöst just nu”Tröst för en orolig tidTorsbybandets hyllning till Värmland: "Det är så vackert"Film om brödraskap: "Mer adrenalin än oro i kroppen"Karlstadsmusiker sluter upp för tak-konsert i Inre hamn

Artikeltaggar

Carina BergfeldtDotterFernandozMusikNöje/KulturNöjesfabrikenRigmor GustafssonSvante ThuressonTop cats

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.