Nöjet fortsätter blicka tillbaka på året som gått

Publicerad:
Lisa Carlehed från Karlstad spelar Kristina i nya filmen "Utvandrarna". Foto: Pontus Lundahl/TT

Rapdramatiken kulminerar och Sverige chockas av mordet på rapparen Einár. Sommaren och hösten bjuder på några fina musikstunder när restriktionerna lättas.

Här i Värmland ser vi flera stora skådespelarinsatser i några av årets mest uppmärksammade filmer och ständigt aktuella Sven-Ingvars går från klarhet till klarhet både live och på TV.

Sven-Ingvars lever och frodas, och publiken förnyas. Oscar Magnusson har axlat den svåra rollen som frontman och förvaltar bandets arv på ett föredömligt sätt.
Sven-Ingvars lever och frodas, och publiken förnyas. Oscar Magnusson har axlat den svåra rollen som frontman och förvaltar bandets arv på ett föredömligt sätt. Foto: JONAS LINDKVIST
NWT blickar tillbaka på ett annorlunda nöjesår

JULI

Äntligen kan livemusiken komma igång igen och en av sommarens första konserter i Karlstad står Lisa Nilsson för. Hon lyckas trollbinda publiken och får högsta betyg av NWT:s recensent.

Skådespelaren, regissören, komikern, ja vi kan även kalla honom mångsysslaren, Olof Wretling vinner TV-programmet Bäst i Test och spelar in film i Karlstad som handlar om misslyckanden. Dessutom hinner han regissera årets version av Värmlänningarna och vinterprata i P1.

Med en utomhuskonsert på Nöjesfabrikens sommarscen inleder Lisa Nilsson konsertsäsongen och trollbinder Karlstadpubliken på sitt behjärtansvärda sätt.
Med en utomhuskonsert på Nöjesfabrikens sommarscen inleder Lisa Nilsson konsertsäsongen och trollbinder Karlstadpubliken på sitt behjärtansvärda sätt. Foto: Lisa Olaison NWT

AUGUSTI

Mia Skäringer syns överallt som vanligt och nu även i musiken. I augusti släpper hon sin debutsingel ”Aldrig nu”, skriven av Molly Sandén.

Mia Skäringer Lázár släppte första singeln "Aldrig nu", skriven av Molly Sandén, den 6 augusti. I oktober kom debutalbumet ”Maria”.
Mia Skäringer Lázár släppte första singeln "Aldrig nu", skriven av Molly Sandén, den 6 augusti. I oktober kom debutalbumet ”Maria”. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

En epok går i graven när Charlie Watts avlider. Den 80-årige trummisen höll takten i Rolling Stones i alla år. Många trodde att sagan om rockikonerna därmed var slut men Mick Jagger och Keith Richards fortsätter – med en ny trummis.

TV-programmet Allt för Sverige påbörjar inspelningen av kommande säsong (som börjar sändas nu i januari). Under den första inspelningsveckan gästar man Karlstad och tillbringar bland annat några soliga timmar på Sandgrund.

Amerikan med Värmländska rötter; Jon Strand 38 år, från Indianapolis, Indiana. Tidigare modell och idag lyckligt gift trebarnsfar. Extremskidåkning och musikproduktion är livets stora passioner för denna ”vinnarskalle”.
Amerikan med Värmländska rötter; Jon Strand 38 år, från Indianapolis, Indiana. Tidigare modell och idag lyckligt gift trebarnsfar. Extremskidåkning och musikproduktion är livets stora passioner för denna ”vinnarskalle”. Foto: Tommy Andersson

Karlstadbandet Da Buzz kommer ur sin bubbla och hamnar i allmänt fokus med första skivsläppet på 16 år. Det klassiska soundet är tillbaka och skivan frontas av den klubbiga partydängan Wanna See You Dance With Me. Fredrik Reinfeldt med flera jublar.

I NWT berättar Da buzz Per Lidén om den nya skivan där sångerskan Annika Thörnquists röst står i centrum.
I NWT berättar Da buzz Per Lidén om den nya skivan där sångerskan Annika Thörnquists röst står i centrum. Foto: Ocean Music Group

SEPTEMBER

Abba släpper äntligen de nya låtar det talats om i flera år och toppar återigen listor över hela världen. Men Abborna överraskar. Det visar sig att gruppen har spelat in ett helt album med tio låtar som släpps i november. Bernard Löhr från Karlskoga har skött arbetet i studion och beskrivs som ”abbornas verktyg i jakten på pop-perfektion”.

Såhär vill Abborna inte att publiken ska se de när det blir dags för en virtuell världsturné. Därför kommer hologram göras med hjälp av dräkterna på bilden så att versionen av Abba från storhetstiden kan stå på scen igen.
Såhär vill Abborna inte att publiken ska se de när det blir dags för en virtuell världsturné. Därför kommer hologram göras med hjälp av dräkterna på bilden så att versionen av Abba från storhetstiden kan stå på scen igen. Foto: Baillie Walsh/TT

”Squid game” har premiär på Netflix. Den sydkoreanska dystopin blir årets stora tv-fenomen över hela världen, över 100 miljoner hushåll ser serien på bara en månad och i flera svenska skolor varnas det för att barnen leker "Squid game".

Nästan alla coronarestriktioner slopas i Sverige så krogar, teatrar, konserter och idrottsevenemang kan ta in fullt med gäster och publik. Nöjesfabrikens VD beskriver beskedet som ”overkligt”, på ett bra sätt.

OKTOBER

Hårdrocksklubben Metal Clüb firar 20 år. ”Tiden går fort när man har roligt” säger eldsjälen Ola Bergli som varit med sedan starten. För underhållningen står göteborgsbandet the Haunted som även stod på scen när klubben startade. Publiken sluter upp och försöker ta igen för förlorad headbanging.

Sverige chockas av nyheten om hiphopstjärnan Einárs död. Under sin korta karriär har 19-åringen hunnit bli en av Sveriges mest spelade artister och på gatan där rapparen mördats i Hammarby Sjöstad i Stockholm växer snart en minnesplats. Fans vallfärdar dit i flera veckor efter mordet med blommor och ljus.

Gangsterrapens plats i kulturen diskuteras friskt året ut och mordet på Einar gör att debatten fullkomligt exploderar. Faktumet att fenomen inte försvinner bara för att man ogillar eller förbjuder dem verkar motståndarna ha glömt.
Gangsterrapens plats i kulturen diskuteras friskt året ut och mordet på Einar gör att debatten fullkomligt exploderar. Faktumet att fenomen inte försvinner bara för att man ogillar eller förbjuder dem verkar motståndarna ha glömt. Foto: Stina Stjernkvist/TT

NOVEMBER

Julen börjar tidigt i år. Den nya filmatiseringen av Karl-Bertil Jonssons julafton har biopremiär. I rollen som Karl Bertil ser vi Simon Larson från Kil som får fina lovord för sin tolkning av den folkkära karaktären.

Simon Larson är inte helt olika Karl Bertil men personlighetsmässigt beskriver han sig som ”mer framåt”, här bekantar han sig med Per Åhlins version av karaktären.
Simon Larson är inte helt olika Karl Bertil men personlighetsmässigt beskriver han sig som ”mer framåt”, här bekantar han sig med Per Åhlins version av karaktären. Foto: HP Skoglund

Det går fortfarande att sälja skivor. Adele ger ut albumet ”30” och säljer så många fysiska exemplar att det blir brist på vinylskivor runt om i världen.

Beatlesfanatikernas våta dröm blir sann. I dokumentären ser man ett band som egentligen beter sig som de flesta band gör när de repar, med enda skillnaden att dessa bandmedlemmar numera är odödliga ikoner.
Beatlesfanatikernas våta dröm blir sann. I dokumentären ser man ett band som egentligen beter sig som de flesta band gör när de repar, med enda skillnaden att dessa bandmedlemmar numera är odödliga ikoner.

Årets mest omtalade musikdokumentär har premiär. Peter Jackson har klippt ihop ”Get back”, filmen som skildrar Beatles 1969 på väg mot uppbrottet. Medan många förhäxas av dokumentären undrar andra varför åtta timmar om fyra killar som repar och grälar i studion är så intressant.

DECEMBER

Veronica Maggio besöker Karlstad och ger ett energifyllt framträdande med ”klubbig” känsla. Publiken är inte så lite taggad och i bandet syns bland andra Kristinehamnsbördiga Therese Johansson som körar och spelar gitarr.

Sven-Ingvars som deltar som husband i den nya säsongen av På Spåret och ger triumfartade spelningar på Löfbergs Arena. ”Aldrig förr har bandet känts så vitala” skriver NWT och frontmannen Oscar Magnusson säger att han nu ”hittat sin plats i bandet” efter övertagandet från Sven-Erik.

Nyinspelningen av Utvandrarna har premiär och som Kristina ser vi skådespelerskan Lisa Carlehed från Karlstad. Hon ser rollen som en revansch mot en kall svensk skådis-bransch och hyllas i pressen som den rollprestation som binder samman filmen.

Mikael Forsell

Christian Dyresjö

Lisa Carlehed lyfter fram relationen mellan Kristina och Ulrika som en av de mest spännande i filmen.
Lisa Carlehed lyfter fram relationen mellan Kristina och Ulrika som en av de mest spännande i filmen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Recension: Innerlig inledning av livesommarenNy skiva med Da Buzz - ”Det blir rivstart”Värmlandsbiten vinnarskalle söker rötter: ”Jag grät typ hela dagen i går”Nöjesfabriken om nya publiktaket: ”Känns helt overkligt”Från "Bäst i test" till livets misslyckandenHans-Erik Dyvik Husby död: ”Han var ett geni, otroligt musikalisk”Firar 20 år med Metal Clüb: ”Kosläpp för hårdrockare”Röda mattan och galapremiärer för Karl-Bertil från KilOscar Magnusson om scen- och familjelivet: Nu kan jag vara Oscar fullt utCirkeln är sluten – oj vad det svänger Sven-IngvarsRecension: Maggios evigt unga popmusikPremiär för Utvandrarna: "Omständigheterna hela tiden så extrema"

Artikeltaggar

Bernard LöhrEinárLisa CarlehedMetal ClübMia SkäringerMick JaggerNöje/KulturOlof WretlingOscar MagnussonSimon LarsonSquid gameVeronica Maggio

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare