Hoppa till huvudinnehållet

FBK studsade tillbaka efter mörka tisdagen: ”Klart man påverkas mentalt”

Publicerad:
Linus Johansson var en av målskyttarna mot Brynäs på torsdagskvällen.
Linus Johansson var en av målskyttarna mot Brynäs på torsdagskvällen. Foto: TOBIAS STERNER

Färjestad reste sig efter den dystra tisdagen, och vann borta mot formstarka Brynäs. Matchen slutade 1-3 (0-1,1-2,0-0).

– Verkligen skönt, pustar Linus Johansson ut.

Pennerborns hyllning till Wikstrand: ”Visar vilken fältherre han är”

Brynäs målvakt Veini Vehviläinen var på rekordjakt denna afton, fyra nollor på fem matcher och tre nollor i rad - han var på god väg att slå Aleksander Salaks rekordnolla på 204 minuter och 47 sekunder (som sattes under hans tid i Färjestad). Men något rekord blev det inte, och den festen kraschade Jesse Virtanen när han satte Färjestads ledningsmål i början av matchen.

Virtanens mål blev också periodens enda.

– Vi börjar rätt okej men får några utvisningar som dödar vårt spel. Vi kan bättre, sa han till Cmore i den första periodpausen.

Jämn period

Mikael Wikstrand ökade på Färjestads ledning en bit in i den andra perioden, men Brynäs replikerade snabbt och reducerade bara sekunder senare.

Färjestad gick upp till 3-1 när Linus Johansson stänkte in en retur efter fin skridskoåkning och en passning av Joakim Nygård.

Även den andra perioden var en jämn sådan, med flera bra lägen åt båda håll.

Färjestad fick spela powerplay i slutet av perioden, och hade bra press på Brynäs när tiden rann ut.

I tredje perioden försvarade Färjestad sin ledning väl, även om Brynäs hade ett par fina försök att komma ikapp.

Brynäs plockade ut målvakten och försökte sig på en slutforcering men Färjestad höll undan och avslutade året med tre poäng – och studsade därmed tillbaka på vinnande spår efter den mörka tisdagen. Dominik Furch storspelade mot slutet, och var en av matchhjältarna i FBK denna årets sista match.

– Det var extremt starkt av honom att vara så bra ikväll, säger Linus Johansson om målvakten.

När man ser er ikväll är det svårt att förstå vad det var som hände i sista perioden mot Luleå i tisdags.

– Jag vet faktiskt inte vad som hände. Det är svårt att förklara, men det påminner lite om en kollaps när man är hemma och glömmer att man har mat i ugnen och ska hämta ungar och måste passa något annat – när man till slut inte vet vad man gör. Man skäms över beteendet. Jag har varit med om det någon gång tidigare, men det finns inget annat sätt än att försöka ta lärdom av det.

Krönika: Det finns mysterier – och så finns Färjestad BK

Ja, det blev en kort tid att ladda om.

– Det var nog rätt bra. Vi pratade en del efter matchen, det fanns inte så jäkla mycket att säga när det blev så bedrövligt. Vi kom överens om att vi snackar några ord igen dagen efter, men använder energin till nästa match. Jag kan förstå att folk stör sig på det och tycker att vi tar lätt på det, men vi måste vidare.

"Påverkas”

Färjestad visade ett lugn mot Brynäs, i den tuffa uppgift man ställdes inför efter tisdagens stjärnsmäll. Och ett lugn, och prat om just lugn, är det bland annat media mött från såväl spelare som ledare när det stormat som mest under hösten.

– Det har varit en del på tapeten om prestationsångest och psykisk ohälsa, det är klart att man påverkas mentalt. Jag kan inte svara för alla, men det är klart att man inte sover så jättebra när man förlorar mycket och det skrivs mycket skit om en. Det kan vara svårt att bara ta det som hockeyspelare, ibland tar man det som en person också. Det är inte enkelt, samtidigt är det en prestationsbaserad värld vi lever i, avslutar lagkaptenen.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeySHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.