Hoppa till huvudinnehållet

Bryt av jul-koman – här är kultur på gång för liten och stor

Publicerad:
Börjar rastlösheten komma krypande efter julen? Det finns en hel del upplevelser i Kulturvärmland även i den helgtäta mellandagstiden.
Börjar rastlösheten komma krypande efter julen? Det finns en hel del upplevelser i Kulturvärmland även i den helgtäta mellandagstiden. Foto: NWT Redaktion

Julen är avklarad, nyårsaftonen väntar runt hörnet – där emellan ligger mellandagarna. För många väntar dessutom ytterligare några lediga dagar på rad efter nyårshelgen. Varför inte fylla dem med lite kultur och konst?

Här är bästa tipsen, Värmland runt, för dig som är ledig och längtar ut från stugvärmen.

1. Stina Wollter på Kristinehamns konstmuseum

Med måleri, skulptur och foto på temat ”En slags rörelse” är detta den kanske mest spännande konstutställningen i Värmland just nu. Konstnären Stina Wollters måleri är starkt och varmt, ifrågasättande och omhändertagande, föreställande men också fritt för egna associationer och nya tankebanor. Skulpturerna blir en förlängning i fler dimensioner, men grundtemat känns igen: när Stina Wollter skapar handlar det om jaget och vi:et, om kvinnor och samhälle, om längtan och kroppars rätt att bara vara kroppar.

Stina Wollter ställer ut på Kristinehamns konstmuseum med en utställning som berör.
Stina Wollter ställer ut på Kristinehamns konstmuseum med en utställning som berör. Foto: Lisa Olaison

Att kliva in i Stina Wollters bildvärld kan skaka om, men på ett bra sätt. Hon ger en bra påminnelse om hur konst verkligen kan betyda något och vara ett språk. Det är dessutom rörelse av mer än ett slag hon ger sina besökare: här finns alltifrån en skulptur som bokstavligen rör sig till verk som manar fram en tår i ögonvrån.

Konstmuseet har öppet i mellandagarna, stänger nyårsafton och öppnar igen tisdagen den 4 januari. Stina Wollters utställning är kvar till den 27 februari.

Stina Wirsén ställer ut på Värmland museum. Det är en härligt brokig utställning med barnen i fokus och generöst med exempel på hennes linjesäkra tecknarkonst.
Stina Wirsén ställer ut på Värmland museum. Det är en härligt brokig utställning med barnen i fokus och generöst med exempel på hennes linjesäkra tecknarkonst. Foto: Lena Richardson

2. Stina Wirsén på Värmlands museum

Hon har fyllt barnboksvärlden med sina brokiga figurer och nu har några av dem blivit klättervänliga skulpturer på länsmuseet på Sandgrundsudden. Stina Wirséns utställning har barnen i fokus och här kan både små och stora frossa i hennes mångfacetterade bildvärld. Här finns alla hennes mest omtyckta figurer, men också exempel på hennes övriga skapande. Fram till den 9 januari visas den fantasieggande utställningen i Karlstad.

Självklart tar du också en tur in i Ord om Värmland, en utställning om Värmland, värmländskan och vad värmländskt egentligen är, från stolligt till eftertänksamt. Hur har Värmland skildrats i litteraturen och hur har bilden av Värmland vuxit fram?

Värmlands museum bjussar också på öppettider i världsklass: ”Museet är öppet alla dagar i veckan, hela julen” utlovas på hemsidan.

Elin Jones och Lena Örtlund i det lekfulla Allemanslandet på Kristinehamns historiska museum.
Elin Jones och Lena Örtlund i det lekfulla Allemanslandet på Kristinehamns historiska museum. Foto: Tommy Andersson

3. Allemansland på Kristinehamns historiska

Hör du till dem som växte upp med Krakel Spektakel och alla de tokroliga figurerna och rimmen i Lennart Hellsings fantasi-värld? Nu har alla vuxna chansen till härliga återseenden och alla barn chansen att upptäcka och uppleva Lennart Hellsings och Paul Ströyers gemensamma skapelser. I utställningen Allemansland finns staden Annorlunda, där du kan möta såväl Herr Gurka (du vet, han som kan båda vals och mazurka) som kaptenerna på ett sjörövarskepp. Eller varför inte krypa in i Bagar Bengtssons krokan med en bok?

Utställningen passar finfint för jullovslediga barn. Den är tänkt för barn från fem år och uppåt och pågår till 21 januari. Historiska har öppet i mellandagarna och tar sedan paus nyårsafton, nyårsdagen och trettondagen, men har öppet 4-5 januari och 7 januari.

4. Lars Lerins Sandgrund

Akvarellpalatset Sandgrund är en så självklar hållplats på en runda i kulturen att den i värsta fall glöms bort. Gör inte det. Var det ett tag sedan du hälsade på i konsthallen hos Värmlands stolthet, gå dit och påminn dig själv om varför Lars Lerin räknas till våra allra största konstnärer. Det är storslaget och ömsint på samma gång, precis som livet självt.

Lerins Sandgrund har stängt nyårsdagen men i övrigt är det öppet tisdagar till söndagar.

Skulptur av Dan Henriksson, Hammarö, på Gamla kraftstationens vintersalong i Deje.
Skulptur av Dan Henriksson, Hammarö, på Gamla kraftstationens vintersalong i Deje. Foto: Lena Richardson

5. Vintersalongen på Gamla kraftstationen i Deje

Här är det jalla, jalla som gäller, för torsdagen före nyårsafton (30/12) är sista dagen för utställningen, innan Gamla kraftstationen stänger i väntan på nästa säsong (och den dröjer fyra månader). På vintersalongen finns bland annat dräktprakt av Inger Hallström Stinnerbom från Västanå teater, Dan Henrikssons uttrycksfulla stengodskeramik och naturfoton som inte liknar några andra i serien The comedy wildlife – photography awards. Pluspoäng för möjlighet till äkta gofika.

Julvandringen på Wermland opera går in på slutspurten under nyårsafton.
Julvandringen på Wermland opera går in på slutspurten under nyårsafton. Foto: Lena Richardson

Sugen på mer?

Rackstadmuseet i Arvika visar Åsa Elzén: Träda– Fogelstadgruppen och jord. Stängt nyårsafton och nyårsdagen, annars öppet torsdagar till söndagar. Arvika konsthallen har julstängt i mellandagarna och över nyår, men när den öppnar igen 4 januari fortsätter Niklas Enebloms utställning ”Riksväg 61 återbesökt”. På Arvika bibliotek visas nostalgiska julmotiv ur Lars Carlssons stora samling till 13 januari (öppet vardagar).

I samband med Åsa Elzéns utställning på Rackstadmuseet kommer en 100-årig matta av Maja Fjæstad hem till Arvika igen.
I samband med Åsa Elzéns utställning på Rackstadmuseet kommer en 100-årig matta av Maja Fjæstad hem till Arvika igen. Foto: Hans-Åke Henriksson

I Konsthallen på Hammarö bibliotek håller Hammarö konstförening julsalong, där hela 22 konstnärer visar 102 verk. Pågår till 21 januari.

Årets Julvandring på Wermland opera går i mål med de sista promenaderna genom ett mega-julpyntat operahus på nyårsafton.

På Herrhagen i Karlstad pågår de sista skälvande dagarna på Konstfrämjandets utställning Berättelser om klimatet, med verk av tiotalet konstnärer. Hur många broderier har det blivit på konversationsduken i utställningens mitt och hur många porträtt har vuxit fram på skyltfönstret? Det är dags att summera nu.

Pilgrimstapeten gjordes av tio kvinnor från Nordvärmland och norska Solör och visas på Utmarksmuseet i Ransby.
Pilgrimstapeten gjordes av tio kvinnor från Nordvärmland och norska Solör och visas på Utmarksmuseet i Ransby. Foto: Örjan Söderlund

Apropå broderi har Utmarksmuseet i Ransby, mellan Likenäs och Sysslebäck, en riktig pärla att locka med: Pilgrimstapeten, en hela 40 meter lång bonad, handbroderad på linneväv med ullgarn, som skildrar Pilgrimsleden från Hammarö till Trondheim. Den broderades av kvinnor från Sverige och Norge och arbetet tog två år, inspirerat av Bayeuxtapeten. På museet finns i vinter också en utställning med konst av Gunnar Svensson. Öppet nyårsafton och efter nyårshelgen är öppettiderna fredagar till tisdag.

Fotnot: Tänk på att det är annorlunda tider... både helgtider och pandemitider. Kolla hemsidor för mer uppgifter om exakta öppettider, restriktioner och bokningar etcetera. Och: Håll ut, men hålligång!

Stina Wollter ställer ut i Kristinehamn: ”Har aldrig känt mig helare än just nu”Efter sommarsuccén: Nu öppnar Gamla kraftstationen vintersalongBrokigt och klättervänligt med Stina Wirsén: ”Barn behöver all typ av kultur”

Artikeltaggar

ArvikaBarnDejeGamla KraftstationenHammaröJulKarlstadKonstKonstfrämjandetKonstverkKristinehamnKristinehamns historiska Kristinehamns konstmuseumLars LerinLerinmuseetRackstadsmuseetRansbySkollovStina WollterUtmarksmuseet PilgrimstapetenUtställningarVärmlands länVärmlands museumVinter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.