Hoppa till huvudinnehållet

Etagevåningar med takterrasser planeras på Bryggudden

Publicerad:
Stora etagevåningar med takterrasser och fin utsikt blir det bland annat i Löfberg fastigheters nya sexvåningshus på Bryggudden i Inre hamn.
Stora etagevåningar med takterrasser och fin utsikt blir det bland annat i Löfberg fastigheters nya sexvåningshus på Bryggudden i Inre hamn. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

Under tio år förvandlades Bryggudden till en attraktiv stadsdel med 650 nya bostäder. Nu planerar Löfberg fastigheter för ytterligare en etapp.

– Ja, vi vill bygga cirka 25 bostadsrätter där ett tiotal är stora etagevåningar med stora takterrasser.

Det berättar Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter.

Bryggudden har genomgått en stor förvandling från ett slitet industriområde till en mycket populär och vattenomfluten ny stadsdel.

Men Löfberg fastigheter har kvar en tomt mellan Willys och den nya parkeringshuset och den vill man nu bebygga. Bolaget har därför lämnat in en begäran till kommunen att en ny detaljplan ska tas fram för att detta ska bli möjligt eftersom dagens plan inte tillåter bostäder.

Dockas mot Willys-huset

– Bryggudden är ett väldigt populärt område att bo i med ett mycket bra läge och därför vill vi ge ännu fler möjligheten till det. Vi planerar för ett nytt sexvåningshus som kommer att dockas mot Willys-huset och byggas ihop med det nya parkeringshuset.

Det nya flerbostadshuset som får cirka 25 bostadsrätter vill Löfberg fastigheter bygga mellan Willys-huset och det nya parkeringshuset.
Det nya flerbostadshuset som får cirka 25 bostadsrätter vill Löfberg fastigheter bygga mellan Willys-huset och det nya parkeringshuset. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

– Det blir cirka 3 000 kvadratmeter stort där ungefär hälften blir kontors- och verksamhetsytor och den andra hälften bostäder, säger Tomas Rhöse.

Löfberg fastigheter vill satsa på bostadsrätter och en del av dem kommer att sticka ut ordentligt.

Stora våningar

– Ett tiotal av lägenheterna blir etagevåningar på ungefär 95–185 kvadratmeter som får stora takterrasser. Där uppe planerar vi även för rejäla grönytor.

– I det nya huset blir det också tolv ettor på 35–40 kvadratmeter och fem tvåor på drygt 50 kvadrat. Utsikt från lägenheterna blir det ut mot Inre hamn och mot stan och vi tror att det nya sexvåningshuset kommer att erbjuda något som passar bra in i stadsbilden på Bryggudden, säger Tomas Rhöse.

I dag är ytan framför parkeringshuset den enda obebyggda tomten som Löfberg fastigheter har kvar på Bryggudden.
I dag är ytan framför parkeringshuset den enda obebyggda tomten som Löfberg fastigheter har kvar på Bryggudden. Foto: Christer Wik

Förutom kontorsytor vill Löfberg fastigheter i markplanet få in lite verksamheter, kanske hämtmat och cykelservice och en konferenslokal.

– Kommunen är positiv till projektet och vi får avvakta arbetet med detaljplanen som tar ungefär ett år. När den är klar vill vi börja bygga så fort som möjligt. Byggtiden blir cirka 1,5 år. Pålningen är redan gjord.

Den nya byggnaden kommer även att innehålla kontor samt verksamhetslokaler i markplanet.
Den nya byggnaden kommer även att innehålla kontor samt verksamhetslokaler i markplanet. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

Löfberg fastigheter uppför nu 63 bostadsrätter i ett nytt 16-våningshus på Tullholmen. Där blir det inflyttning i november. Bredvid bygger NWT fastighet 132 hyresrätter där inflyttningen påbörjas i sommar.

– Och i början av november släppte vi intresseanmälningarna till vår första av två etapper på Tullholmsterrassen mot Tullholmsviken. Där ska vi med preliminär start i augusti bygga 50 bostadsrätter i två huskroppar.

300 personer i kö

– Intresset för dem har varit det största för något av våra projekt hittills. Hela 300 personer har velat ha en lägenhet där. En andra etapp intill med 60–70 lägenheter, också i två huskroppar, planerar vi byggstarta under 2024, säger Tomas Rhöse.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrygguddenLöfberg FastigheterTomas RhöseTullholmen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.