Hoppa till huvudinnehållet

Så smittsäkrar du nyårsfirandet

Publicerad:
Nyårsfirandet är ett högrisktillfälle för covidsmitta, enligt biträdande smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt.
Nyårsfirandet är ett högrisktillfälle för covidsmitta, enligt biträdande smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Nyårshelgen närmar sig, samtidigt som spridningen av covid-19 skjuter i höjden som en raket.

Biträdande smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt tipsar om hur det går att minska risken att sprida smitta när man firar.

– Nyårsfirandet i sig är ett högrisktillfälle. Man träffas under lång tid inomhus och vi vet att längden på arrangemanget påverkar risken för att bli smittad. Ska man fira får man göra det med sunt förnuft, säger hon.

Just nu har smittspridningen dessutom skjutit i höjden som ett inte särskilt festligt fyrverkeri.

– Grundrådet är att umgås med vaccinerade, ha goda möjligheter till handhygien, begränsa antalet deltagare, möjliggöra att man kan hålla avstånd och naturligtvis stanna hemma om man har symtom.

Hundratals nya covidfall i Värmland – nu fler än 25 000 under hela pandeminSå många bekräftade och misstänkta omikron-fall har Värmland

Värmland har ungefär 90 procents vaccinationstäckning i gruppen över tolv år. Men enligt Anna Wimmerstedt är det ändå runt 25 000 värmlänningar i den åldersgruppen som inte är vaccinerade.

– Är du ovaccinerad ska du vara väldigt försiktig med att umgås med andra, säger hon.

Hennes råd till den som inte är vaccinerad än är förstås att ta sina sprutor.

Träffa friska barn

Barn under tolv år har inte erbjudits att vaccinera sig. Men det finns sätt att minska riskerna även när man träffar barn i den åldern.

– Ett sätt, om man träffar personer i riskgrupp, är att de har fått alla sina tre doser. Sedan ska man inte träffa barnen om de har symtom.

Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland, tipsar om hur det går att minska smittrisken under nyårsfirandet.
Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland, tipsar om hur det går att minska smittrisken under nyårsfirandet. Foto: Lisa Olaison

Hon säger att man också kan försöka begränsa kretsen man umgås i om man ska träffa personer som löper större risk att bli svårt sjuka.

– Ju fler aktiviteter barnet har, desto större blir risken för äldre om man ska umgås.

Att hålla avstånd och ses utomhus är två andra strategier som vi fått lära oss under pandemin och som fungerar även vid nyår.

Influensan är här

Coronaviruset är inte det enda virus som sprids i Värmland just nu. Även säsongsinfluensan är här. Knappt hundra fall har bekräftats hittills, enligt Anna Wimmerstedt, och säsongen har bara börjat.

Samma saker fungerar för att minska spridningen både av influensa och covid-19.

– Tänker man så kan man undvika att utsätta sköra personer för influensa.

64 procent av värmlänningarna över 65 år har vaccinerat sig mot influensa så här långt och det är fortfarande inte för sent att boka tid för sprutan.

Den här säsongen är det främst influensa typ A som sprids. Det är en variant som tenderar att slå särskilt hårt mot äldre.

Artikeltaggar

Anna WimmerstedtCoronavirusetNyårVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.