Hoppa till huvudinnehållet

Klart: JVM ställs in efter coronakaoset

Publicerad:
Det är slutspelat i JVM för Sveriges Joel Nyström och övriga spelare.
Det är slutspelat i JVM för Sveriges Joel Nyström och övriga spelare. Foto: JONATHAN HAYWARD

JVM i ishockey avbryts efter att coronaviruset tagit sig in i flera lag, meddelar Internationella ishockeyförbundet (IIHF).

Inställt JVM för FBK-fostrade värmlänningen: ”Det kom ändå som en chock”

Covid-19 har fått fäste i flera lag. I tisdags ställdes USA:s match mot Schweiz in efter att det amerikanska laget hade drabbats av två positiva coronafall. Under onsdagen har även Tjeckien och Ryssland drabbats vilket har lett till ytterligare inställda matcher.

Nu meddelar IIHF att turneringen ställs in.

– Känns helt absurt, man är mest i chock. Drömmarna släcktes på en sekund. Känns faktiskt helt sjukt, vi kunde genomföra förra årets JVM men inte i år vilket är mycket konstigt, säger målvakten Calle Clang till Expressen.

IIHF:s ordförande Luc Tardif säger att de gjort allt i sin makt för att kunna genomföra turneringen på ett säkert sätt.

"Dessvärre räckte inte det. Nu måste vi ta tid och lägga fokus på att få hem alla spelare och ledare på ett säkert sätt", säger han i ett uttalande.

Kanadas ishockeyförbund stöttar beslutet.

"Även om vi vet att detta är rätt beslut, så sympatiserar vi med alla deltagare som har förtjänat möjligheten att representera sitt land på världsscenen och som inte kommer att få chansen att få förverkliga den drömmen", säger förbundets ordförande Scott Smith och vd Tom Renney i ett gemensamt uttalande.

I Sveriges JVM-lag finns två värmlänningar i form av FBK-backen Joel Nyström samt FBK-fostrade Leo Lööf. BIK Karlskogas Åke Stakkestad spelar också junior-VM för Sverige.

FBK-backen om inställt JVM: ”Vi hade något bra på gång – såklart extra tungt”

Fakta: JVM och covid-19

2020: Under mästerskapet i fjol drabbas det svenska laget av ett coronakaos utan dess like. Fyra spelare och sex ledare, däribland Montén, testar positivt för covid-19 och missar turneringen där Sverige åker ut redan i kvartsfinal.

12 december 2021: Truppen samlas ett par dagar innan avresa till Kanada och spelarna testas två gånger innan avfärd. Med i den svenska truppen finns extra spelare och personal.

15 december: Vid ankomst till Edmonton sätts lagen och staben i 48-timmars karantän och testas två gånger under perioden.

17:e december: Spelare och personal som testat negativt släpps ur karantänen, men lever i en strikt bubbla, frånskilda från fans och media.

18:e december: IIHF meddelar att alla träningsmatcher innan den 23 ställs in på grund av den ökade smittspridningen.

26 december: IIHF delger information kring testerna som gjordes i samband med lagens ankomst till Kanada. En finländsk spelare, en schweizisk spelare, en österrikisk spelare och två ur personalen hade då testat positivt och isolerats, men på intet sätt som påverkade trupperna eller JVM-planeringen.

26 december och framåt: Matcherna spelas inför publik, men med halvtomma läktare, efter nya restriktioner i Alberta.

28 december: USA:s lag sätts i karantän efter att två spelare testat positivt. Laget tvingas lämna återbud mot Schweiz, som tilldöms en 1–0-seger.

29 december: Både Tjeckien och Rysslands lag sätts i karantän efter att spelare testat positivt. Finland respektive Slovakien tilldöms seger med 1–0 i matcherna eftersom deras motståndare tvingas lämna walkover.

Artikeltaggar

Åke StakkestadIshockeyJoel NyströmJuniorkronornaJVM ishockeyLeo Lööf

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.