Hoppa till huvudinnehållet

Frilansyrkena som har växt mest 2021 – Värmland toppar ny lista

Publicerad:
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under pandemin har allt fler svenskar börjat arbeta på distans och frilansa, med störst ökning bland 18–25-åringarna.

En ny undersökningen visar även att Värmland är länet med störst ökning av frilansare i Sverige.

Under det gångna pandemiåret har frilans som arbetsform gjort en återhämtning.

En majoritet av svenskarna vill arbeta på distans och allt fler har börjat frilansa runt om i landet, samtidigt som yrkesgruppen har börjat fakturera högre summor.

Den största ökningen syns inom branschen för hälsa, mode och skönhet – där snittfakturan har ökat med hela 18 procent.

Bland kvinnor är IT-branschen den hetaste 2021 – där har antalet frilansare ökat med 32 procent. Bland männen är det istället den kreativa branschen som ökat mest, tillsammans med restaurang- och eventbranschen som gått upp med 9 procent.

Populäraste yrkena

Det populäraste yrket för frilansande kvinnor är rekryteringskonsult, respektive skådespelare för män.

– Att en så stor ökning syns bland skådespelare och rekryteringskonsulter tyder på att arbetsmarknaden återhämtar sig på flera plan, säger Matilda Konkell, kommunikationschef på Cool Company i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Pandemiåret 2020 var ett tufft år för de som arbetade som skådespelare, och färre behövde anlita rekryteringskonsulter när arbetsmarknaden i stort sett stod stilla.

Från att tidigare ha varit en ganska liten och isolerad yrkesgrupp, har nu frilansandet börjat sprida ut sig över hela landet och även ner i åldrarna.

Majoriteten inom gruppen går fortfarande att hitta i åldersgruppen 26-40. Däremot är det är bland de mellan 18 och 25 år, som frilansandet växt i allra störst utsträckning under 2021 – med hela 37 procent sedan tidigare år.

Värmland på förstaplats

Flest frilansare går att hitta i länen med de största städerna, som Göteborg, Stockholm och Malmö, men det är Värmland som kniper förstaplatsen i att vara det län som haft den största ökningen av nya frilansare 2021.

– Skärmfrihet, att vara fri att ta med sig jobbet dit man befinner sig snarare än att vara bunden till en arbetsplats, har blivit stort i år. Vi ser att det bidrar till att frilansande blir ännu mer attraktivt. Tidigare fanns störst arbetsmöjligheter i storstäderna, men nu kan vem som helst frilansa varifrån man vill i Sverige, eller världen för den delen, säger Matilda Konkell i pressmeddelandet.

Topplista – län som haft en ökning av antalet nya frilansare 2021

1. Värmlands län

2. Västmanlands län

3. Jämtlands län

4. Kronobergs län

5. Kalmar län

6. Västernorrlands län

7. Stockholms län

8. Östergötlands län

9. Skåne län

10. Västra Götaland

Källa: Data är hämtad från Cool Companys användardata och faktureringsstatistik.

Artikeltaggar

ArbetsmarknadEkonomiSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.