Hoppa till huvudinnehållet

Så många bekräftade och misstänkta omikron-fall har Värmland

Publicerad:
Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare Region Värmland, meddelar att Värmland nu har tre bekräftade fall av omikronvarianten. Arkivbild.
Anna Wimmerstedt, biträdande smittskyddsläkare Region Värmland, meddelar att Värmland nu har tre bekräftade fall av omikronvarianten. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Nu finns det bekräftade fall av omikronvarianten av coronaviruset i Värmland.

Tre fall är bekräftade och ytterligare drygt 20 fall är misstänkta.

Enligt biträdande smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt har tre värmlänningar bekräftats vara smittade av omikronvarianten av coronaviruset. Av dem ska två vara smittade utomlands och en utomläns.

– Av de tre bekräftade fallen är det ingen känd samhällssmitta.

Hundratals nya covidfall i Värmland – nu fler än 25 000 under hela pandemin

Men utöver de bekräftade fallen finns drygt 20 misstänkta omikronfall. Och där ser smittbilden annorlunda ut. Den övervägande delen av de fallen har ingen koppling till utlandet.

De tester som tas i egenprovtagningen genomgår så kallad typnings-PCR, som ger ett preliminärt resultat om vilken virusvariant det handlar om. De fall som misstänks vara omikron skickas till Folkhälsomyndigheten för så kallad helgenomsekvensering.

Eftersom antalet omikronfall ökar snabbt i andra delar av landet förväntar sig Anna Wimmerstedt en liknande ökning i Värmland.

– Det kommer alldeles säkert att bli som när delta kom, att den kommer och så tar den över. Det är det vi förväntar oss, säger hon.

Mer smittsam

Fortfarande är det mycket som är osäkert kring den virusvariant som nu tycks koppla greppet om världen.

– Vi har inga säkra data på vad som kommer att hända kring när vi blir sjuka i den, men den verkar vara mer smittsam – det är ganska uppenbart.

Det finns vissa indikationer på att omikron ger lindrigare sjukdom än deltavarianten, men det är långt ifrån fastslaget.

– De som har varit drabbade hittills är unga, friska.

Hon tillägger att det bästa sättet att minska risken att bli allvarligt sjuk är att vaccinera sig.

Stigande smitta

Enligt Anna Wimmerstedt följer Smittskydd Värmland utvecklingen noga.

På onsdagen rapporterades 333 nya fall i Värmland, en ökning som kan vara den största under hela pandemin.

– Vi har en snabbt stigande smitta nu i Värmland.

Hur mycket av ökningen som beror på omikronvarianten går inte att säga.

– Vi såg ju en väldig smittspridning i våras också när delta kom, så det har mer att göra med hur vi beter oss och hur mycket vi träffas.

Anna Wimmerstedt säger att utvecklingen understryker vikten av att vaccinera sig, även om många som smittas nu är vaccinerade. Av de 591 värmlänningar som smittades under vecka 50 hade 54 procent fått minst två doser. Men då ska man komma ihåg att en överväldigande majoritet av värmlänningarna är vaccinerade.

Tittar man på antalet som läggs in på iva är trenden en annan. Här finns bara nationella siffror. Men de visar att av de 59 patienter som las in på iva i landet vecka 50 var nästan sju av tio ovaccinerade. De ovaccinerade patienter som behöver iva-vård är också betydligt yngre.

– Vi ser samma mönster i Värmland. Vaccinerar man sig är det betydligt mindre risk för svår sjukdom och död.

Artikeltaggar

Anna WimmerstedtCoronavirusetIntensivvårdPCR-testRegion VärmlandSmittskydd VärmlandVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.