En tågvärd misshandlades på plattformen i Degerfors av en resenär som saknade biljett och vägrade att lämna tåget.
– Vi ser att det blir allt vanligare att folk som inte gör rätt för sig också sen blir aggressiva när de blir konfronterade, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.
Den kvinnliga tågvärden skulle visera en resenär – också det en kvinna – som visade sig sakna giltig biljett. Personalen uppmanade då passageraren att kliva av på nästa station, vilket var i Degerfors.
Men kvinnan vägrade.
Tågvärden tog då resenärens bagage och gick iväg med det en bit ifrån tåget. Resenären följde efter, tog sitt bagage och försökte gå på tåget igen. När tågvärden hindrade kvinnan från att kliva ombord fick tågvärden ett slag över kinden, enligt uppgifter som arbetsgivaren skickat in till Arbetsmiljöverket.
Sedan blev tågvärden slagen med påsen som träffade i ansiktet och örat så att hennes glasögon flög av. Tågvärden fick sedan motta ytterligare slag mot axel och bröstkorg och sparkar mot benen.
Föraren och ytterligare en i personalen som såg händelsen sprang dit och ropade till kvinnan att backa undan.
Tåget började rulla igen och resenären lyckades inte komma ombord.
Inga bestående skador uppkom i samband med händelsen som inträffade i mitten av december. Tågvärden fick tas ur tjänst några dagar för besök hos företagshälsan.
Utredning lades ner
Ingen misstänkt kunde gripas, men polisen mötte upp i Hallsberg och höll ett förhör.
– Vi har pratat med tågvärden och ett vittne till händelsen, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.
Polisen skrev en anmälan om våld mot tjänsteman, men förundersökningen inleddes aldrig.
– Brottet går helt uppenbart inte att utreda utefter de vittnesuppgifter vi har, säger Lars Hedelin.
Vanligare fenomen
I torsdags attackerades en lokförare efter att en biljettlös kvinna ertappats. Polisen mötte då upp på perrongen i Degerfors.
Kvinna saknade giltig biljett – sparkade och slog lokförareAtt tågpersonal blir utsatt för misshandel är ett allt vanligare fenomen, menar Lars Hedelin.
– Vi ser att det blir allt vanligare att folk som inte gör rätt för sig också sen blir aggressiva när de blir konfronterade.
SJ har inte ändrat några rutiner efter händelsen.
”Nej, inget har hittills framkommit som föranleder att ändra några rutiner. Däremot kommer vi generellt att påtala vikten av att försöka ”backa” undan i liknande situationer”, skriver gruppchefen på SJ till Arbetsmiljöverket.
Hon menar också att det är svårt att påverka vilka resenärer som finns ombord.
"De förebyggande åtgärder vi har är utbildning och i dagsläget personlarm.”