Hoppa till huvudinnehållet

Polisen efter att nya inresereglerna införts: Ett tiotal personer har fått vända

Publicerad:
Från och med tisdag ska polisen kontrollera så att de personer som vill in i Sverige kan uppvisa ett negativt covid-test.
Från och med tisdag ska polisen kontrollera så att de personer som vill in i Sverige kan uppvisa ett negativt covid-test. Foto: Tommy Andersson/VF Arkiv

Från och med midnatt till tisdag krävs det ett negativ covid-19-test för att få komma in i Sverige.

Något alla inte hade koll på under tidig tisdagsmorgon.

Sedan någon vecka är polisen åter stationerad vid gränsen mot Norge. Från och med den 28 december ska polisen kontrollera så att personer som åker in i Sverige kan uppvisa ett negativt covid-test.

Testet ska ha utförts inom 48 timmar innan ankomst till Sverige. Och testet ska tas oavsett om man är vaccinerad eller ej.

– Hittills har ett tiotal personer fått vända eftersom de inte kan uppvisa ett godkänt test vid kontroll, säger Alexander Maripuu, regional insatsledare för gränsbevakningen Värmland/Dalarna, till NWT på tisdagsförmiddagen.

Undantag kontrollerna är personer skrivna i Sverige och arbetspendlare. För de sistnämnda ska testet inte vara äldre än en vecka.

Lugnare trafik

Under måndagen rapporterade norska medier om långa köer in i Sverige.

– I dag är det lugnare trafik så här långt, säger Alexander Maripuu.

Vad det beror på kan han inte svara på, men de nya reglerna kan spela in.

– Det kan vara så, informationen har gått ut och många vet om att det är det här som gäller.

Inget kaos

Längs med den värmländska gränsen mot Norge görs kontroller på två platser. Dels vid Hån, dels i Eda. Vid resterande platser finns information som hänvisar trafikanter till ovan nämnda övergångar.

Syftet med kontrollerna, ett uppdrag som kommer från regeringen, är att minska smittspridningen från andra länder.

Hur länge kontrollerna kommer att pågå är oklart, men Alexander Maripuu ser inte att det ska skapa några problem längs gränsen.

– Det kommer inte bli kaos och det har inte varit några problem så här långt så vitt jag fått till mig. De vi kontrollerat visar förståelse.

Artikeltaggar

Årjängs kommunBrott & blåljusCoronavirusetEda kommunHånNorgeNWTPolisen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.