Hoppa till huvudinnehållet

Läckan på Värmlands museum: Då öppnar Cyrillushuset igen

Publicerad:
Den högtidliga byggnaden, som utgör Värmlands museums äldsta del, invigdes 1929 och är ritad av arkitekten Cyrillus Johansson. I slutet av mars ska renoveringarna efter vattenläckan förhoppningsvis vara klara och lokalerna beredda för återöppnande.
Den högtidliga byggnaden, som utgör Värmlands museums äldsta del, invigdes 1929 och är ritad av arkitekten Cyrillus Johansson. I slutet av mars ska renoveringarna efter vattenläckan förhoppningsvis vara klara och lokalerna beredda för återöppnande.

Ett omfattande renoveringsarbete pågår i Cyrillushuset efter den vattenläcka som upptäcktes för 12 månader sedan.

Arbetet har tagit längre tid än beräknat men nu tittar man framåt på Värmlands museum och ser fram emot ett återöppnande av sina äldsta lokaler under början av nästa år.

I början av året upptäcktes en vattenläcka i Cyrillushuset som är den äldsta delen av Värmlandsmuseet. Även om ingen konst blev skadad har renoveringen dragit ut på tiden och nu har man fått flytta fram nästkommande utställning i lokalerna.

– Det har tagit betydligt längre tid än vi hade beräknat. Huset är ju ett byggnadsminne vilket gör det hela en aning mer komplicerat, det är många bestämmelser kring vad och hur man får göra, säger Karin Åberg Waern som är utställningschef på museet.

Omfattande skador

Johanna Henriksen som är museets pressansvarig säger att vattenskadan inte påverkat verksamheten något nämnvärt mer än att det inneburit en del merjobb för personalen.

– Det känns ju alltid förfärligt att drabbas av en vattenläcka och skadorna visade sig mer omfattande än vad man först trodde. Jag känner inte till detaljerna kring arbetet men här står vi 12 månader senare och kan fortfarande inte använda lokalerna i den äldre museibyggnaden.

– Museet har ju fortfarande haft öppet för besökare, med undantag för pandemistängningen i början av året, och vi har fyllt det röda huset och våra tre filialer med utställningar och program under året som gått. Inte så lite det heller, fortsätter hon.

Blickar framåt

Att renoveringen dragit ut på tiden verkar ändå vara något som tas med jämnmod. Johanna Henriksen vill framhålla att man i det här läget bara kan fokusera på det som går att göra något åt, vilket är att planera och producera nästa års utställningar.

Många spännande namn är på gång, inte minst den legendariska regissören David Lynch ställer ut under det kommande året och bland övriga namn hittar vi Kristina Jansson och Pieter Ten Hoopen.

– Det finns mycket att se fram emot och det kommer bli en fin blandning av konst, kulturhistoria och foto, berättar Johanna.

– Men självklart ser vi fram emot att få öppna Cyrillushuset igen! Siktet är inställt på 26 mars med en utställning av Charlotta Hammar.

Artikeltaggar

Karin Åberg WaernKarlstadNöje/KulturVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.