Insändare: Vilka är de egentliga konspirationsteoretikerna?

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
”Det är mycket som är ologiskt med samhällets hets. Bara det att vi utan proportionerlig bedömning frångår grundlagen och andra lagar om mänskliga rättigheter genom att kräva vaccinpass före lagen om mänskliga fri- och rättigheter”, skriver insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT
MSB har skrivit en rapport som heter Konspirationsteorier och covid-19, vari det bland annat står att läsa: ”Konspirationsteorier bygger på tron på absoluta motsatser, lägger skulden på andra som ofta demoniseras och eldas på av katastroftankar om den yttersta systemkollapsen. Konspirationsteorier blandar resonemang om vad som är sant och falskt med värderingar om vad som är rätt och fel (eller gott och ont).”

Om man är lagd åt det konspiratoriska hållet och tror att covid-19 är något som skapats av planerad illvilja, att viruset har magiska krafter och kan sprida sig mot allt förnuft, då främst hos ovaccinerade utan symptom, så kanske det är rimligt att bli rädd på riktigt. Men mutationen omicron är ett tydligt tecken på att viruset följer den naturliga utvecklingen för ett influensavirus. Viruset har förändrats till en lättare och mindre livshotande variant eftersom omicron förkovrar sig i bronkiterna och inte i lungorna. Mutationen är bra på så vis och i vanlig ordning så är inte vaccinering en lösning för att hindra smittspridning av influensavirus, eftersom viruset redan har gått vidare i ny form. Vi vaccinerar oss ändå i förhoppning att bli mindre sjuka av en potentiellt svår influensa.

Men det är mycket som är ologiskt med samhällets hets. Bara det att vi utan proportionerlig bedömning frångår grundlagen och andra lagar om mänskliga rättigheter genom att kräva vaccinpass före lagen om mänskliga fri- och rättigheter. Detta för att försöka hindra smittspridning genom att separera vaccinerade från ovaccinerade, när vi faktiskt har ett influensavirus som alldeles uppenbarligen gör det influensavirus gör och tar inte hänsyn till vaccination i relation till smittspridning.

Det om något är väl en sammanblandning av ”vad som är sant och falskt med värderingar om vad som är rätt och fel (eller gott och ont)”. Detta tillsammans med den polariserade propagandan med skuldbeläggandet och demoniserande av ovaccinerade, gör att samhället just nu verkar lida av en konspirationsteoretiskt epidemi.

Anonym

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.