Insändare: Elda inte upp våra skattepengar, tack!

Insändare
PUBLICERAD:
Fyrverkerier på Sandgrundsudden
Foto: Linn Malmén
Angående Karlstads kommuns inställda fyrverkeri, tack för det!

Tack för att ni besparar djuren lidande och lugnande läkemedel, i värsta fall med dödlig utgång, tack för att ni undviker, i andra nedskräpningshänseenden, otillåtna mängder av tungmetaller och plaster i mark och vatten, tack för att ni besparar stress och brandrisk, tack för den vackra ljuspromenaden på Sandgrundsudden, tack för att ni även kommer fortsätta med detta efter pandemin - eller?

Stadsmissionen slog nya rekord i år och kön till matkassar ringlade sig extra lång. Detta i sak har naturligtvis inget med fyrverkerier att göra, snarare en filosofisk tanke kring hur vi prioriterar. Runt 200 000 kronor är budgeterat till kommunens nyårsfirande varav 100 000 kronor till just fyrverkeriet?

Troligen kommer ett försvar i stil med att "det är olika plånböcker" men så länge det finns barn och vuxna som lever i fattigdom i stan så kan en tycka att prioriteringarna är helt uppåt väggarna. Kultur glädjer inte ett hungrigt barn som inte får en klapp, inte heller hunden som ligger apatisk med spasmer och hjärtklappning i källaren. Man kan fråga vilken välutbildad veterinär som helst om att djur kan fara mycket illa oavsett hur skottränade eller vana de är. Är vi inte mindre egoistiska än att vi med god aptit stoppar huvudet i sanden och bortser från moraliska kompasser för fem minuters pangpang och ljus på himlen?

Undertecknad tycker fyrverkerier är otroligt vackert men av ovan nämnda skäl ser jag på det med en riktigt besk bismak i munnen.

En stor eloge till de framgångsrika Karlstadsföretagare som är ett årligt föredöme och undviker försäljning av fyrverkerier.

Var och en har full frihet om än med slalom runt lagar och regler kring tillstånd att elda upp sina egna pengar, tyvärr. Men ur kommunal plånbok så bör nackdelarna vida överstiga fördelarna.

Raketforskaren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.