Hoppa till huvudinnehållet

Wretling: "Vi har alla mycket att lära av misslyckanden"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Olof Wretling, Emil Broman, Hugo Ståhl och Otto Wretling i "Misslyckandena i mitt liv".
Olof Wretling, Emil Broman, Hugo Ståhl och Otto Wretling i "Misslyckandena i mitt liv". Foto: Hans Hermansson

Nu visar SVT Olof Wretlings "Misslyckandena i mitt liv", en film som vill lyfta fram det som hamnar i skuggan av framgångssagorna.

Det är lite pirrigt. Olof Wretling sitter i frisörstolen för att bli julfin. Men det är inte den blivande frisyren som gör att det pirrar i kroppen, det är de två stora projekten som ska möta publiken innan året är till ända. Först ut är hans vinterprat i P1 den 27 december, som han passande nog har gett titeln "Håret". Två dagar senare avslutar Olof ett intensivt arbetsår med filmen "Misslyckandena i mitt liv" som då premiärvisas i SVT.

När NWT besökte inspelningarna av filmen i somras flanerade Olof Wretling runt i pyjamas på valda ställen i Karlstad. Handlingen kretsar kring några av hans misslyckanden i livet och tar avstamp i funderingar som drabbar honom i vargtimmen – tiden mellan natt och gryning "då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest" som Ingmar Bergman myntade det. För Olof Wretling handlar det om de tillfällena då han "siktat mot toppen men hamnat på botten" som det heter i filmens inledning.

– Allt började med en vilja att kommentera framgångssagorna som så ofta ska berättas, börjar Olof Wretling med hårsalongens sus i bakgrunden.

– Jag är fostrad inom idrotten där man alltid tar del av stjärnornas resa till toppen. Det samma gäller företagsledare och coachning – allt går ut på att man ska dela med sig av sin framgångssaga. Men, om jag är helt ärlig, tror jag inte att man kan lära sig så mycket av andras framgångar. Självklart kan man inspireras, men jag tror att vi alla har mer att lära av våra misslyckanden.

"Inget fult eller fel"

Det är kanske främst genom att ta del av en persons misslyckanden som man lär känna den, funderar Olof vidare.

– Det finns inget ful eller fel med att vilja vara bäst eller satsa. Jag älskar att utvecklas och tävla mot mig själv och andra. Men misslyckandet som fenomen skulle vi nog alla må bra av att dela med oss av i större utsträckning. I stället för att gå runt och hålla masken. Vilket skapar en inre stress och ängslan. Som i sin tur tär på vår självkänsla.

"Misslyckandena i mitt liv" gör nedslag i olika skeenden av Olof Wretlings liv. Från ungdomsåren med kärlekstrubbel till fiaskot på högskoleprovet – där han inte ens lyckas pricka in en poäng för rättstavat förnamn – och dagens familjeliv som trebarnsfar i Karlstad.

– Många gånger kan ett misslyckande leda till något väldigt bra. Även om man i stunden upplever det som en återvändsgränd där vägen och världen tar slut. De ögonblicken är väldigt jobbiga, man tror att de ska vara för evigt.

Filmen spelades bland annat in på Malmtorgsgatan i Karlstad.
Filmen spelades bland annat in på Malmtorgsgatan i Karlstad. Foto: Carl Edlom

"Underbart arbeta på hemmaplan"

Han pratar varmt om de lokala krafterna i Karlstad som gjorde inspelningen av filmen möjlig.

– Det är underbart att kunna arbeta på hemmaplan. Det finns en enorm kompetens och pepp i staden, många som är väldigt duktiga på det de gör. Jag ser fram emot att få göra fler produktioner här.

Olof Wretling en av årets vinterpratare: ”Lika livrädd varje gång”

Tidigare i år korades Olof Wretling som vinnare i underhållningsprogrammet "Bäst i test" och han har hörts och setts i flera radio- och tv-produktioner under året. Dessutom har han skrivit manus och regisserat flera teateruppsättningar i Värmland.

– På ett personligt plan har det varit ett fantastiskt år. Jag är mitt yrke och i år har jag fått många yrkesmässiga fullträffar. Det har varit väldigt givande. Samtidigt har det varit ett tufft år med pandemi och ett liv som trebarnsfar med allt som det innebär.

Hur ser planerna ut för nästa år ut?

– Jamen just ja, det är det också. Men nej, just nu försöker jag bara ta mig igenom december, det får räcka.

"Misslyckandena i mitt liv" sänds i SVT den 29 december och finns därefter på svtplay fram till sommaren.

Artikeltaggar

FilmIngmar BergmanKarlstadKändisarNöje/KulturOlof WretlingPsykisk ohälsaSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.