Kärnkraftsmotstånd hindrar omställningen

Publicerad:
Genom nedstängningen har beroendet av fossila källor ökat. Varje dygn Karlshamnsverket kör för fullt ger upphov till över 8800 ton koldioxidutsläpp, skriver Ellen Gustafsson. Foto: Timbro

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sol- och vindkraft är fantastiskt men räcker inte för att garantera en stabil energiförsörjning. Vi behöver alla former av grön el, inklusive kärnkraft, skriver Ellen Gustafsson.

Magdalena Andersson säger att hon vill öka takten i klimatarbetet. Men hennes regering bromsar tvärtom den gröna omställningen. På grund av Socialdemokraternas motstånd mot kärnkraft eldar Sverige i stället olja. Bara i december har Svenska kraftnät upphandlat mer el från det oljeeldade Karlshamnsverket än under hela förra året.

Fem månader i rad har priset på el varit rekordhögt. Den som vill hålla ner elräkningen uppmanas att tvätta på natten och dammsuga efter klockan 19.00. De höga elpriserna har till och med gjort att det för tillfället kan vara billigare att köra en bensinbil än en elbil.

Orsaken bakom elkrisen är att regeringen inte förstår vikten av planerbar el. De senaste åren har fyra av tio kärnkraftsreaktorer stängt ner och regeringen utesluter nya reaktorer. Sol- och vindkraft är fantastiskt men räcker inte för att garantera en stabil energiförsörjning. Vi behöver alla former av grön el, inklusive kärnkraft.

Så skriver du en debattartikel

Socialdemokraterna påstår att reaktorerna stängts ner av marknadsmässiga skäl. Det stämmer inte. Sanningen är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bedrivit en politik med mål att stänga ner reaktorer. Det lyckades dem med, bland annat genom höjda straffskatter på specifikt kärnkraft. Genom nedstängningen har beroendet av fossila källor ökat. Varje dygn Karlshamnsverket kör för fullt ger upphov till över 8800 ton koldioxidutsläpp. Energibolaget Uniper som äger verket menar att det inte hade behövts om reaktorerna varit igång.

Sverige drabbas också av att priserna på naturgas har ökat, genom sin handel med andra länder. Även det kan delvis förklaras av det politiska motståndet mot kärnkraft. Tyskland är till exempel beroende av rysk gas för sin energiförsörjning. Hade den tyska regeringen för tio år sedan inte beslutat att stänga samtliga reaktorer till 2022 hade beroendet av dyra fossila källor varit lägre.

Den som hade hoppats på en ny riktning för energipolitiken när Miljöpartiet lämnade regeringen kommer bli besviken. Socialdemokraterna fortsätter med samma skadliga energipolitik som gör att vi bränner olja och att en dusch numera är en lyxvara.

Ellen Gustafsson

Miljö- och klimatansvarig, Timbro

Artikeltaggar

DebattElElpriserKärnkraftKlimatMagdalena AnderssonMiljöpartietMiljöpolitikRegeringenSkatterSocialdemokraternaSolenergiSvenska kraftnätSverigeTimbroTysklandUniperVindkraft

Läs vidare