Kommunen överklagar dom om lekplats på Skutberget till högre instans

Publicerad:
Efter att mark- och miljödomstolen gick på Skutbergets wenners linje om äventyrslekplatsen och klätterredskapet där överklagar nu Karlstads kommun till mark- och miljööverdomstolen. Foto: Tommy Andersson

Karlstads kommun har bestämt sig för att överklaga mark- och miljödomstolens beslut att upphäva beslutet om strandskyddsdispens för den planerade äventyrslekparken på Skutberget.

Man vänder sig därför till mark- och miljööverdomstolen.

Skutbergets wenner får rätt – äventyrslekparken stoppas

– Vi kan inte se att en lekplats och en klätterställning kan påverka folks tillgång till strandområdet på Skutberget. Vad blir i så fall nästa steg? Att förbjuda picknickbord och bänkar.

– Därför vill vi ha den här frågan prövad i en högre instans, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Den 17 december gav mark- och miljödomstolen i en dom Skutbergets wenner rätt mot Karlstads kommun och länsstyrelsen när det gäller den infekterade frågan om äventyrslekplatsen på Skutberget. Länsstyrelsen hade efter en första överklagan från föreningen gett kommunen rätt.

Fick ingen dispens

Domstolen ansåg inte att lekparken är ett ”angeläget allmänt intresse” eller att det inte skulle gå att placera den utanför strandskyddat område. Därför kan anläggningen inte beviljas strandskyddsdispens.

Skutbergets wenner hade även överklagat länsstyrelsens beslut att inte ingripa mot att ett klätterredskap hade uppförts på samma plats, inom strandskyddat område.

När det gäller klätterställningen slog domstolen fast att eftersom den placerats inom strandskyddat område utan dispens borde stadsbyggnadsnämnden inte ha avslutat ärendet på det sätt som skett.

Artikeltaggar

Erik NilssonKarlstads kommunLänsstyrelsenMark- och miljödomstolenMark- och miljööverdomstolenPolitikSkutbergetSkutbergets Wenner

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare