Inte konstigt att längta bort

Publicerad:
Bejaka flygresandet. Foto: Michael Probst/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När Sverige är som mörkast och kallast, är det många som drömmer sig bort till sol och värme. Men att längta efter att få resa behöver inte bara handla om att komma till varmare breddgrader. Det kan lika gärna bottna i en önskan att få ta del av andra länders natur, kultur och historia.

För många har pandemin inneburit att en stark reslängtan byggts upp. Samtidigt är det bara några år sedan begreppet flygskam tog sig in på nyordslistan. Vi lever således i en tid då människor suktar efter att få resa mer än på länge, men då resandet – om det inkluderar fossila bränslen – också är väldigt ifrågasatt.

Ur såväl pandemi som flygskam har det dock kommit goda saker. De senaste två somrarna har många svenskar valt att upptäcka sitt eget land. Detta är en trend som Tillväxtverket spår kommer att hålla i sig även efter pandemins slut. Fler har upptäckt att gräset inte alltid är grönare på andra sidan, utan fått upp ögonen för allt Sverige har att erbjuda.

Intresset för tågresor till Europa har ökat. Än så länge är det både krångligt och dyrt, men kanske kan en ökad efterfrågan leda till bättre förbindelser och locka de som ser själva resan som en del av upplevelsen.

Men för längre resor är flyget oöverträffat och det är inte eftersträvansvärt att vi skulle sluta flyga. Flyget har gjort världen mindre. De städer och länder som de flesta tidigare bara kunde få se på bild, eller höra berättelser om, kan i dag upplevas på plats. På så sätt ökar förståelsen för de utmaningar som finns runt jorden. I mötet med det lokala kan vi börja tänka mer globalt.

Samtidigt står flyget på tröskeln till en spännande teknikomställning, där man utvecklar tekniken för exempelvis batteridrivna flygplan eller som går på syntetiskt bränsle. Istället för att välja bort flyget, bör vi i första hand stötta en omställning till ökad hållbarhet.

När Sverige 1938 fick sin första semesterlag med rätt till två veckors betald ledighet, var arbetet i allmänhet mer slitsamt. I dag är hotet mot hälsan snarare att många sitter stilla för mycket. Därför är det inte konstigt att en tydlig trend redan innan corona, var ett ökat intresse för resor med fokus på välmående – exempelvis träningsresor.

När fler har valt att semestra i Sverige har det blivit en ökad efterfrågan på sådana upplevelser i vårt land, med aktiviteter som kajakkurser och cykelläger. För den som helst inte deltar i gruppaktiviteter har det blivit mer populärt än någonsin att snöra på sig vandringskängorna. Inte bara fjällvärlden utan hela vårt land erbjuder fantastiska vandringsleder.

Det vi kan vänta oss i framtiden är således ett mer differentierat resande. Charterflygen som låter oss lapa sol vid bekväma poolanläggningar kommer att finnas kvar, men fler kommer också att söka upp destinationer med färre turister, eller resa i syfte att på olika sätt utveckla sig.

Utlandsresorna kommer att kompletteras med ett fortsatt utforskande av Sverige. Bra för oss som får en fördjupad relation till vårt land, och bra för den inhemska besöksnäringen.

Att utforska världen är en del av vår mänskliga natur. Att skuldbelägga resandet kommer aldrig att kunna ändra på det. Vår vilja att upptäcka nya saker är inte bara det som gör att vi vill resa, utan även det som kommer att ge oss ny teknik som gör ordet flygskam obsolet.

Artikeltaggar

BesöksnäringCoronavirusetElflygFlygtrafikLedareSemesterSverigeTågtrafikTillväxtverketTurism

Läs vidare