Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandlare oroliga över nya restriktioner: ”Så många regler”

Publicerad:
Anitra Nielsen, butikschef på Best Clothes i Charlottenberg, välkomnar det statliga omsättningsstödet som återinförs. ”Norrmännen är våra största kunder och det behövs självklart hjälp, det är norrmännen vi lever på”, säger hon.
Anitra Nielsen, butikschef på Best Clothes i Charlottenberg, välkomnar det statliga omsättningsstödet som återinförs. ”Norrmännen är våra största kunder och det behövs självklart hjälp, det är norrmännen vi lever på”, säger hon. Foto: Elin Larsson

December är vanligtvis en gyllene månad för gränshandeln i Charlottenberg. Men de senaste veckorna har de norska kunderna lyst med sin frånvaro i Shoppingcentret. Och nu väntas inresorna minska ytterligare då Sverige skärper sina restriktioner.

Julhandeln 2021 är inte i närheten av vad den var 2019 då Shoppingcentret i Charlottenberg slog rekord.

Hos Sportshopen har julkommersen varit påtagligt stillsam.

– Det har varit väldigt lugnt. Ungefär som vi trodde. Det har varit väldigt dåligt med norska kunder. De har munskydd eftersom det är ett krav i Norge, så de är lätta att urskilja, säger Malin Albertsson, biträdande butikschef.

Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs Shoppingcenter, kan trots allt se tillbaka på en förhållandevis okej julhandel.
Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs Shoppingcenter, kan trots allt se tillbaka på en förhållandevis okej julhandel. Foto: Pressbild

Det ska dock sägas att julhandeln varit långtifrån så nattsvart som förra året.

– Julhandeln har efter omständigheterna varit förhållandevis okej. Vi har haft en del norrmän och en del svenskar från Sunne och Torsby som åkt hit istället för till Karlstad. På grund av pandemins effekter kring gränsen med mera så når vi inte upp i normala nivåer i år, men jämfört med 2020 så har vi en betydligt starkare julhandel, säger Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs Shoppingcenter.

Hur ser prognosen för mellandagshandeln ut?

– Normalt sett är mellandagsrean inte jättestor för oss men vi brukar ha okej handel ändå. Största perioden för oss är december, påsk och sommar, säger Sjöholm.

Glest med kunder i ett stort shoppingcenter. Att hålla avstånd var inga bekymmer.
Glest med kunder i ett stort shoppingcenter. Att hålla avstånd var inga bekymmer. Foto: Elin Larsson

När AN besöker centret under måndagsförmiddagen är det glest med kunder. Det finns dock norrmän som bemödat sig en inresa till Sverige. Mor och dotter Carina Berg och Celine Berg från Hamar spenderade en dag på shoppingcentret under julledigheten.

– Vi är fullvaccinerade och har coronapass. Det känns tryggare att handla här än i Norge, det är mer folk där. Här tar man mer hänsyn, i Norge bryr de sig inte om att hålla avstånd, säger Carina Berg.

Från Hamar kom också Jin Priyapha och Morten Pedersen. De reser till shoppingcentret ungefär en gång i månaden och har fortsatt så även under pandemin.

– Det är inga problem, vi fick visa coronapass vid gränsen, säger Morten Pedersen.

– Det var ingen lång kö, säger Jin Priyapha.

Morten Pedersen och Jin Priyapha kommer att fortsätta att åka till centret även efter den 28 december då hårdare inreseregler införs från svenskt håll.

  • Kunderna Carina Berg och Celine Berg, Hamar, tycker att det känns tryggare att handla i Sverige än i Norge.
    Kunderna Carina Berg och Celine Berg, Hamar, tycker att det känns tryggare att handla i Sverige än i Norge. Foto: Elin Larsson
  • Jin Priyapha och Morten Pedersen, Hamar, ser inte de skärpta inresereglerna som något hinder för att åka till shoppingcentret.
    Jin Priyapha och Morten Pedersen, Hamar, ser inte de skärpta inresereglerna som något hinder för att åka till shoppingcentret. Foto: Elin Larsson

I takt med den ökade smittspridningen i Norge och Sverige har fler restriktioner införts. För gränshandelns del har tajmningen varit olycklig då läget vände i slutet av november – just då julhandeln stod för dörren. Det senaste kravet infördes 21 december då Sverige skärpte sina inresekrav, alla som reser in i Sverige uppmanas att testa sig så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag.

– Det har vi märkt av, så fort det görs en justering kring gränsfrågorna så påverkas vi, säger centrumchef Claes Sjöholm.

Restriktionerna blev något av en kalldusch för Tommy Johansson, butikschef på MaxiMat i Charlottenberg. Den rejäla försäljningsruschen som inleddes i oktober kom av sig i samband med nya restriktioner och julhandeln blev långtifrån vad de hoppats på.
Restriktionerna blev något av en kalldusch för Tommy Johansson, butikschef på MaxiMat i Charlottenberg. Den rejäla försäljningsruschen som inleddes i oktober kom av sig i samband med nya restriktioner och julhandeln blev långtifrån vad de hoppats på. Foto: Elin Larsson

Klädbutiken Best Clothes och Matbutiken MaxiMat också känt av effekterna från restriktionerna.

– Det blev stor skillnad efter 21 december. Inte så stor skillnad med svenska kunder men med norska. Jag tror en hel del norskar är oroliga för smittan, säger Anitra Nielsen, butikschef på Best Clothes.

– Det har varit avslaget de senaste veckorna. När de första restriktionerna kom på inreseschemat fick vi en dipp, sen kom andra restriktionerna att man inte fick åka över om man inte hade covidpass, då blev det en nedgång till. Och nu uppmanas folk att stanna hemma. Runt vecka 40-41 ökade vi kraftigt och vi var nästan uppe på normala nivåer. Men december kan vi räkna bort. Man blir lite uppgiven, säger Tommy Johansson, butikschef på MaxiMat.

Skärpta inresekrav

Johansson räknar med att försäljningen kommer minska ytterligare från 28 december då Sverige skärper sina inresekrav ytterligare genom att alla resenärer, oavsett vilket land man reser från, ska kunna visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomst till Sverige.

– Det blir en förvirring, ingen vet vad som gäller. Det blir så många regler att förhålla sig till, säger Tommy Johansson.

En tröst i sammanhanget är det krisstöd för företag som regeringen beslutat att återinföra.

– Det är så klart jätteviktigt för våra hyresgäster, säger Claes Sjöholm.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterCoronavirusetEkonomiGränshandelNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.