Hoppa till huvudinnehållet

Fem stora fastighetsägare överklagar beslut om handel på Månsberget

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: HP Skoglund

Fem större fastighetsbolag som äger stora lokalytor i Karlstads centrum har överklagat kommunens beslut att tillåta handel på Månsberget.

– Vi ser en stor risk att centrumhandeln kommer att påverkas negativt av ytterligare extern handel.

Efter grannkommunens överklagan: "Förstår att relationen blir naggad i kanten"Sörensen (KPL) anser att beslutet om Månsberget bör tas omFältbiologerna: ”Vi tänker överklaga Månsbergsbeslutet”Klart: Det blir handelsområde på Månsberget

Det säger Peter Lundgren, regionchef på Lundbergs.

Förutom Lundbergs är det Capriga som bland annat äger före detta CGC-huset, Stadsrum fastigheter som äger Duvan och 15-huset, Wermlands invest som är innehavare av flera centrumfastigheter samt Rohm & Co som bland annat äger Hotell Drott som står bakom överklagan till mark- och miljödomstolen.

Det är med andra ord en grupp starka företag som väljer att motsätta kommunfullmäktiges beslut den 9 december att godkänna den nya detaljplanen för Månsberget som gör det möjligt för Olav Thon-gruppen att etablera ett 27 000 kvadratmeter stort handelsområde där.

”Ser stor risk”

– Redan i dag står centrumhandeln i Karlstad för bara 15 procent av den totala handeln i kommunen. Vi ser en stor risk att centrumhandeln kommer att påverkas negativt av ytterligare extern handel, säger Peter Lundgren.

Fem stora fastighetsbolag har valt att överklaga kommunfullmäktiges beslut att tillåta handel på Månsberget. Ett av bolagen är Lundbergs där Peter Lundgren är regionchef.
Fem stora fastighetsbolag har valt att överklaga kommunfullmäktiges beslut att tillåta handel på Månsberget. Ett av bolagen är Lundbergs där Peter Lundgren är regionchef. Foto: Christer Wik

Enligt honom kan inte kommunen kontrollera att det bara blir skrymmande handel på Månsberget.

”Finns inga garantier”

– Nej, det finns inga garantier för det. Det är ingenting som kommunen kan styra. Det finns inga verktyg för det och det håller inte om frågan skulle föras till en domstol.

– Ytterligare 27 000 kvadratmeter handel får i vilket fall självklart negativa konsekvenser för centrumhandeln. Samtidigt har vi konkurrensen från näthandeln som har ökat under pandemin och den förväntas fortsätta att växa, säger Peter Lundgren.

Ni är ett antal tunga aktörer som har valt att överklaga kommunens beslut tillsammans. Tror ni att det ger ökad tyngd?

– Det vet vi inte, men det är i alla fall inte negativt för oss. Vilka chanser vi har i domstolen är väldigt svårt att säga.

Vad tänker du om att ärendet om Månsberget avgjordes med bara en rösts övervikt?

– Det visar att det finns väldigt olika åsikter om man ska tillåta handel eller inte där. Detta är en viktig fråga som kan påverka Karlstads centrums utveckling.

– Jag tror att alla vill ha ett levande centrum med handel, restauranger och kultur även fortsättningsvis och då är en sådan extern etablering ett hot mot det. Och vi är tillsammans en stark grupp som vill värna om Karlstads centrum, säger Peter Lundgren.

Är förvånad

Stadsbyggnadsnämndens ordförande och tillika kommunalrådet Erik Nilsson (KD) är lite förvånad över den överklagan som de fem fastighetsbolagen har gjort av Månsbergsbeslutet.

– Ja, det finns nämligen en dom som kom ganska nyligen där Örebro kommun fick rätt att man kan skriva in att bara tillåta skrymmande handel på ett handelsområde.

– Det har blivit prejudikat och det är något som vi lutar oss emot när det gäller Månsberget. Kommunen värnar också om centrum och genomför satsningar på bland annat parker, gator och resecentrum för att göra centrumkärnan mer attraktiv, säger Erik Nilsson.

Kommunalrådet och ordföranden i stadsbyggnadsnämnden, Erik Nilsson (KD), är lite förvånad över att de fem fastighetsbolagen överklagar beslutet om Månsberget till mark- och miljödomstolen.
Kommunalrådet och ordföranden i stadsbyggnadsnämnden, Erik Nilsson (KD), är lite förvånad över att de fem fastighetsbolagen överklagar beslutet om Månsberget till mark- och miljödomstolen. Foto: Håkan Strandman

Ni vill också värna om centrum säger ni, men blir det inte en motsättning om man ändå tillåter mer externhandel?

– Nej, vi behöver olika typer av handel och byggvaruhus och bilfirmor och andra större verksamheter kan inte ligga i centrum. Och det är bara den typ av verksamhet som vi ger tillstånd för på Månsberget.

– Det gäller även för det nya handelsområdet i Välsviken där bland annat Bauhaus ska etablera sig liksom på Eriksberg norr om Bergvik. Det är samma skrivningarna för de detaljplanerna. Och när det gäller Bauhaus etablering har det inte varit några protester eller överklagningar, säger Erik Nilsson.

Ytterligare en överklagan

Även Naturskyddsföreningen väljer att överklaga det nya handelsområdet på Månsberget till mark- och miljödomstolen. Man gör det tillsammans med Värmlands fältbiologer.

– Vi värnar om den unika naturen på Månsberget, säger Tora Joby, ordförande i Värmlands fältbiologer.

Som NWT tidigare har berättat har även Kristinehamns kommun valt att överklaga beslutet om handel på Månsberget till mark- och miljödomstolen. Man anser inte att Karlstads kommun har belyst de synpunkter som Kristinehamn haft i samråds- och granskningsskedet och inte bedömt konsekvenserna för grannkommuner.

Ett beslut från mark- och miljödomstolen väntas komma om cirka nio till tolv månader.

Artikeltaggar

Erik NilssonHandelKarlstads kommunLundbergsMånsbergetPeter LundgrenStadsrum fastigheterWermlands Invest

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.