Sverige har stor moralisk skuld till unga afghaner

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tidigare Hammaröbon Baqer Akbari tog studenten 2020 från Sundstagymnasiet i Karlstad. Efter att ha blivit utvisad befinner han sig nu på flykt för andra gången i sitt liv.
Foto: Privat
Sverige är ett stort land med många fina värderingar och som svensk kan man vara stolt över sitt land. Det har jag sett och lärt mig under mina fem år i Sverige. Nu läser jag justitieministerns kommentar om oss unga afghaner. Ministerns syn på oss skyddsbehövande unga afghaner är skamlig för alla Socialdemokrater och alla svenskar som vill vara stolta över sitt land.

Ministern uttrycker sig så: ”De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan och har själva försatt sig i den här situationen. Jag tycker inte att Sverige står i någon slags moralisk skuld till dem.”

Jo, Morgan Johansson! Jag tycker tvärtom. Du och ditt parti har en stor moralisk skuld till mig och mina vänner. Vet du varför? Jag väntade i två år på min asylutredning. Migrationsverket slarvade och fattade beslut i mitt ärende på en vecka. Efter två års väntan i en ständigt svår situation fick jag avslag. Anledningen till avslaget? Jo, ni ansåg att internflykt är möjligt i Kabul. Jag utvisades till Kabul och efter ett år kom talibanerna och tog över Kabul. Talibanerna som flera år tidigare hade förstört mitt liv och försökte döda mig. Ni skickade mig tillbaka till döden, till världens farligaste land för civila. Ni gjorde att mitt liv hamnade i fara för en andra gång. Om jag inte hade lyckats ta mig ut ur Afghanistan igen, då skulle jag kunna ha mördats av samma människor som jag flydde ifrån 2015, när jag sökte skydd och tydde mig till er i Sverige. Ni har en moralisk skuld till mig, för ni har ignorerat en fjärdedel av mitt liv och för att ni orsakade att jag nu är på flykt för andra gången i mitt 22-åriga liv.

”Jag utvisades till Kabul och efter ett år kom talibanerna och tog över Kabul”, skriver insändarskribenten Baqer Akbari.

Om jag hade ansökt om asyl i ett annat EU-land skulle jag ha haft ett vanligt liv nu. Då kunde jag har varit student och pluggat på universitetet. Men ni orsakade att jag fortfarande är på flykt. Ni spelade med fem år av mitt liv och tog möjligheten för mig att ha ett vanligt liv. Ni skickade mig till döden trots att jag hade asylskäl. Ert beslut om internflykt skulle ha kunnat orsaka mig tortyr och död. Jag undkom talibaner och svält tack vare vänner från Sverige som hjälpte mig ekonomiskt att för andra gången fly från Afghanistan.

Regeringen och Migrationsverket kan göra om och göra rätt! Afghanerna placerades sist i Migrationsverkets kö 2015. Väntetiden för olika ärenden för afghaner som på felaktiga grunder utvisats är skamligt lång även nu. Jag måste vänta 18-22 månader på att få komma till min svenska fru i Sverige.

Det är dags att betala tillbaka skulden! Placera alla afghanernas ärende först i Migrationsverkets kö, och särskilt de som på felaktiga grunder utvisats till Afghanistan.

Min situation är ett exempel bland tusental afghaner som har ärenden som blivit slarvigt och felaktigt bedömda av Migrationsverket. Regeringen, Migrationsverket och Sverige har en stor moralisk skuld till oss. Gör om och gör rätt!

Baqer Akbari, på flykt för andra gången i mitt 22-åriga liv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.