Hoppa till huvudinnehållet

Skatten på el måste sänkas

Publicerad:
Landets politiker använder beskattning som redskap både för att minska rökning och att man duschar varmt under vinterhalvåret, skriver Christian Ekström och Henrik Jönsson.
Landets politiker använder beskattning som redskap både för att minska rökning och att man duschar varmt under vinterhalvåret, skriver Christian Ekström och Henrik Jönsson. Foto: Claudio Bresciani / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I ett högskatteland vars landgränser korsar den norra polcirkeln ska medborgarna inte tvingas lägga ned sina företagsverksamheter eller hamna på fattighuset grund av elpriset, skriver Christian Ekström och Henrik Jönsson.

Skatten på el måste sänkas. Halva din elräkning går till skatt. Din el straffbeskattas lika hårt som cigaretter.

Det svenska samhällskontraktet är brutet. Trots skyhöga skatter är företag och medborgare inte garanterade pålitlig elförsörjning i hela landet. I ett högskatteland vars landgränser korsar den norra polcirkeln ska medborgarna inte tvingas lägga ned sina företagsverksamheter eller hamna på fattighuset grund av elpriset.

Den svenska energidebatten har under decennier präglats av idén om att energikonsumtion är något problematiskt som måste minska. För att uppnå det ändamålet har politiker använt straffskatt som verktyg. Redan i mitten av 1980-talet uttrycktes denna ambition med orden ”statsmaktens viktigaste instrument för att direkt påverka priset på energi är energibeskattningen.” (Prop. 1984/85:120)

I linje med detta har de folkvalda politikerna belagt energi med punktskatt på samma sätt som för cigaretter. Det kan diskuteras ifall cigarrettbeskattning är en optimal metod för att uppnå ett folkhälsomål, men den diskussionen kan vi lämna därhän i denna kontext. Likheten med energibeskattningen är dock slående:

Landets politiker använder beskattning som redskap både för att minska rökning och att man duschar varmt under vinterhalvåret.

Så skriver du en debattartikel

Ungefär halva din elräkning går till skatter och avgifter. De senaste tjugo åren har skatten på el fördubblats, samtidigt som omställningen till ren energi tagit fart. Sedan 1996 har skatten på el närmare fyrfaldigats för hushållen, från 9,1 öre till dagens 35,60 öre per kilowattimme. Moms ligger ovanpå elräkningens alla delar, det vill säga även på energiskatten. Du betalar alltså skatt på energiskatten.

Energiskatten har historiskt varit en tolererad skatt. Det håller på att ändras i snabb takt. De som kommer ha det svårast att betala sina elräkningar i vinter är de med de minsta ekonomiska marginalerna. Att nästan 40 000 personer har skrivit under Energiupproret är en tydlig signal till våra folkvalda politiker.

Det är nog nu! Det är riksdagen som styr nivån på skatten och villkoren för att bygga stabil, fossilfri energi. Sänk energibeskattningen och rädda svenska arbetstillfällen och hårt prövade hushåll när vintern sveper över Sverige.

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarna

Henrik Jönsson

Initiativtagare, Energiupproret

Artikeltaggar

Christian EkströmDebattElElpriserHenrik JönssonSkattebetalarnaSkatterVinter